5 syytä tarttua taloyhtiön kehitykseen hyvissä ajoin

Nyt on jo vuosia huhuiltu ennakoivan kiinteistönpidon ja korjaamisen perään. Tietääkseni ensimmäisen kerran asia lausuttiin virallisesti ääneen ympäristöministeriön laatimassa koko Suomea koskettavassa korjausrakentamisen strategiassa kahdeksan vuotta sitten. Sittemmin strategian toimeenpanosuunnitelma peräänkuulutti työkaluja, joilla edistää ”asukas- ja käyttäjälähtöistä kiinteistöstrategista suunnittelua”. Remonttiryhmä ehdotti, että pitkän aikavälin kiinteistöstrategioiden ja kunnossapitotarveselvityksien tulisi tukea toimivaa kiinteistökulttuuria. Parin vuoden ajan apunamme on ollut kiinteistö- ja rakennusalan yhteistuumin laatima opas Yhteinen tavoite taloyhtiön kehittämiseen – Näin laadimme strategian.

Tutkittuani Aalto-yliopistossa asukaslähtöistä putkiremonttia, yhteistoiminnallista lähiökehittämistä ja väitöstyössäni muutoksen mahdollistamista muotoilun keinoin, näen selviä etuja miksi tulisi tarttua taloyhtiön kehitykseen hyvissä ajoin. Tässä mielestäni viisi tärkeintä syytä:

 

TALOYHTIÖISSÄ ON IHMISTEN ELÄMÄ

Kun 1960- ja 70-luvuilla rakennetut lähiökerrostalot olivat asumisen unelmaa kylpyhuoneineen ja tilavine parvekkeineen, eivät ne enää vastaa tämän päivän ihmisten tarpeita ja toiveita. Taloyhtiön kehityksessä tulee ottaa huomioon erilaisten ihmisten elämä, arki ja juhla. Samalla olisi järkevää ennakoida mihin maailma on menossa ja tehdä isot remontit tulevaisuuden tarpeet silmällä pitäen.

TALO ON KOKONAISUUS

Vaikka moni asuintalo saattaa päällisin puolin näyttää samanlaiselta, taloyhtiöiden nykytodellisuus vaihtelee riippuen millaisia ihmisiä niissä asuu ja miten niistä on pidetty huolta. Viisas taloyhtiö tietää mistä se on tulossa ja mihin se on menossa. Kokonaisuuden ymmärtäminen ihmisten, tekniikan ja talouden kannalta antaa kehittämiselle kestävät perustelut.

TUULIAJOLTA VIITOITETULLE VÄYLÄLLE

Taloyhtiöitä ei yleensä siis johdeta määrätietoisesti vaan päätöksissä ajelehditaan laidasta toiseen. Taloyhtiöt ovat tavallaan suuria laivoja tuuliajolla. Kun taloyhtiö päättää sen tulevaisuuden kehitystavoitteet, se myös pääsee viitoitetulle väylälle, joka ennakoiden ohjaa päätöksestä ja toimenpiteestä toiseen.

FIKSUT VALINNAT SÄÄSTÄVÄT TURHILTA KULUILTA

Jokaisella taloyhtiöllä on edessään eri kokoisia investointeja ylläpitoon, korjaamiseen ja kiinteistön kehittämiseen. Fiksua on varautua ajoissa ja välttää turhia remontteja ja hallitsemattomia kustannuksia. Se tapahtuu yksinkertaisesti ymmärtämällä taloa kokonaisuutena ja tekemällä selviä valintoja siitä mihin halutaan satsata pitkässä juoksussa.

YHTEINEN SITOUTUMINEN ON KAIKEN A JA O

Taloyhtiöiden vaikeimpana ongelmana pidetään sitä, että asukkaat, hallitus ja isännöitsijä ovat usein eri mieltä niin pienistä kuin suurista asioista eikä saada aikaan merkittäviä asumista parantavia päätöksiä. Sitoutuminen taloyhtiön kehitystavoitteisiin ei tapahdu jakamalla postiluukusta tiedotteita hallituksen päätöksistä vaan aidolla yhteistyöllä, jossa avoimesti keskustellen käydään läpi missä on taloyhtiön haasteet ja mitä asukkaat haluavat. Hyvä yhteistyö luo turvallisuutta ja turvallisuuden tunne taas lisää sitoutumista.

 

Näissä viidessä syyssä miksi taloyhtiön tulisi tarttua kehitykseen hyvissä ajoin puhutaan paljon ihmisistä, erilaisista näkökulmista ja ihmisten kyvystä olla toistensa kanssa tekemisissä. Vaikka matkaa on vielä paljon siihen, että meillä olisi aidosti ihmisiä kuunteleva kiinteistöjen ylläpito- ja korjauskulttuuri, muutoksen ensimmäisiä merkkejä on jo bongattavissa ammattitoiminnassa ja ruohonjuuritason aloitteissa. Minusta kiinnostavimmat ja hyödyllisimmät esimerkit ovat ehdottomasti niitä, joissa ei mennä ammatti- ja maallikkopoteroihin vaan etsitään rajoja ylittävää yhteistyötä, joka auttaa löytämään kunkin taloyhtiön ainutlaatuiset piirteet ja sen pohjalta kaikille osapuolille hyväksyttävän kehityssuunnan.

Siksi olenkin innoissani, kun saimme luotua kaupallisen palvelun, jossa yritetään ylittää näitä rajoja ja katsoa tulevaisuuteen jo paljon ennen kuin remontit kolkuttavat ovella. Taloyhtiön ABC on asunto-osakeyhtiöille suunnattu kokonaispalvelu taloyhtiöstrategian laatimiseen. Se on tärkeä vaikkakin vasta ensimmäinen askel kohti taloyhtiöiden kehittämistä niin, että ne olisivat hyviä elinympäristöjä ja asunnon omistajien varallisuus säilyisi. Seuraavaksi tarvitsemme parempaa yhteistyötä koko asuinalueella.

 

Katja Soini on taiteen tohtori ja Vahanen-yhtiöiden kehityspäällikkö, joka soveltaa muotoiluosaamista kiinteistö- ja rakennusalan kehittämiseen.

   

Tilaa Vahasen blogitekstit sähköpostiisi

Mihin taloyhtiön rahat valuvat?
Laura Salonpää / 30.06.2020

Mihin taloyhtiön rahat valuvat?

Tiesitkö, että veden lämmitykseen voi kulua jopa yhtä paljon energiaa kuin rakennuksen ulkovaipan lämpöhäviöihin? Entä tiesitkö, että tasaisesti..

Lue lisää
Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 2)
Niko Pihlanen / 23.06.2020

Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 2)

Seuraamme blogisarjassa Turun Itäharjulla sijaitsevan Jaanin alueen linjasaneeraushankkeen ja maalämpöurakan etenemistä. RTC Vahanen Turku Oy toimii..

Lue lisää
Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 1)
Mika Varpula / 26.05.2020

Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 1)

Seuraamme blogisarjassa Turun Itäharjulla sijaitsevan Jaanin alueen linjasaneeraushankkeen ja maalämpöurakan etenemistä. RTC Vahanen Turku Oy toimii..

Lue lisää
Miksi rakennuksiemme korjauksista ei päätetä faktojen perusteella?
Arto Toorikka / 25.02.2020

Miksi rakennuksiemme korjauksista ei päätetä faktojen perusteella?

Miksi rakennusten kuntoa ja korjaustarpeita ei tunneta?

Lue lisää
Arvokiinteistön ikkunoiden uusiminen ”vanhan mallin mukaisesti” vaatii onnistuakseen ammattitaitoista suunnittelua
Piritta Hannula / 19.02.2020

Arvokiinteistön ikkunoiden uusiminen ”vanhan mallin mukaisesti” vaatii onnistuakseen ammattitaitoista suunnittelua

Arkkitehdin merkintöjä korjaustyömaalta osa 2. Tutustu myös ensimmäiseen osaan "Välipohjien tyhjentäminen vanhoissa arvotaloissa".

Vielä muutama vuosi..

Lue lisää
Mitä rakennushankkeen valvoja tekee ja mikä on hänen roolinsa?
Anne Pursiainen / 28.01.2020

Mitä rakennushankkeen valvoja tekee ja mikä on hänen roolinsa?

Rakennushankkeelle nimetään valvoja kullekin erikoisalalle (pää-, rakennus-, LVI- ja sähkövalvoja). Päävalvoja laati valvontasuunnitelman, jonka mukaan..

Lue lisää