5 tapaa pilata taloyhtiön putkiremontti

Mikä varsinkin putkiremontissa voi mennä pieleen ja millaisilla päätöksillä toisaalta onnistutaan?

1. Korjataan kiinteistöä vasta pakon edessä

Putkiremontti jätetään usein viime tinkaan, jolloin on jo paniikki päällä ja vesivahinkoja tai muita ongelmia siellä sun täällä. Tällöin korjaukset tehdään kiireellä ja usein materiaaleissa säästetään. On myös kallista perustaa erikseen pienikin työmaaorganisaatio jokaista korjausta varten.

Taloyhtiön kannattaakin ennemmin tehdä hyvissä ajoin tarpeeksi pitkälle luotaavia suunnitelmia ja ryhtyä suunnittelemaan remonttia jo, vaikka mitään hälyttävää ongelmaa ei olisikaan. Tällöin jos jotakin akuuttia ilmenee, suunnitelmat ovat jo valmiina ja ongelmat voidaan korjata maltilla ja järkevästi tulevaisuuden hankkeita silmällä pitäen. Jos taloyhtiö harjoittaa suunnitelmallista kiinteistönpitoa, isotkaan remontit eivät tule yllätyksenä. Silloin on aikaa selvittää esimerkiksi lisärakentamismahdollisuutta, jolla rahoittaa remonttia.

2. Säästetään väärissä paikoissa

Putkiremontissa on aina kysymys hemskutin kalliista projektista, ja siksi tuntuu kummalliselta, että monessa taloyhtiössä unohdetaan kokonaan laatukriteerit ja mennään vain hinta edellä. Tämä koskee kaikkia hankintoja, niin hankkeeseen osallistuvia yrityksiä ja asiantuntijoita kuin materiaalivalintojakin. Säästöä haetaan jättämällä esimerkiksi projektinjohtaja tai muu vastuuhenkilö palkkaamatta. Kokonaisuus ei ole oikein kenenkään hallinnassa, ja silloin aika ja energia kuluvat vääriin asioihin. Alustavia tutkimuksia jätetetään tekemättä, ja sitten ihmetellään, kun remonttivaiheessa tuleekin yllätyksiä.

Taloyhtiöillä on usein houkutus ottaa halpa urakoitsija pyytämättä suosituksia vastaavista kohteista. Taloyhtiön koko ja putkiremontin laajuus vaikuttavat myös urakoitsijan valintaan. Urakoitsijan liikevaihdon ja tuloksen pitää olla suhteessa remontin hintaan. Ei myöskään kannata kitsastella pienissä materiaali- ja tarvikevalinnoissa, kuten vaikkapa vesikalusteissa tai saumalaastissa. Jos laasti päästää kalkin läpi ja uusi hana tiputtaa, se tietää reklamointia vuoden päästä, ja kuitenkin hintaero laadukkaampaan vaihtoehtoon per kylpyhuone on hyvin pieni!

3. Tiedotetaan remontista yksipuolisesti julistamalla

Jos remontista tiedottaminen on taloyhtiön tai konsultin yksipuolista julistamista, osakkaita ei saada sitoutettua hankkeeseen. Jokainen osakas ja asukas ansaitsee tuntea tulleensa kuulluksi. Osakaskyselyt ja asukasillat toimivat hyvin silloin kun ilmapiiri on niin luottavainen, että riviosakaskin uskaltaa kysyä ja ilmaista mielipiteensä. Ehdotusten ja päätösten pitää olla läpinäkyviä ja hyvin perusteltuja.

Kun viestintä on hoidettu hyvin, hallitus saa työrauhan ja päätöksenteko yhtiökokouksessa on helppoa tai ainakin helpompaa. Tiedottamisen pitää olla vuorovaikutteista, selkeää ja säännöllistä, vaikka sitten toistettaisiin hyvin yksinkertaiselta tuntuvia asioita.

4. Remontti toteutetaan liian tiukassa aikataulussa

Asukkaita huolestuttaa, että remontin vuoksi joutuu asumaan pitkään muualla, ja siksi urakoitsijoilta vaaditaan lyhyttä huoneistokohtaista remonttiaikaa. Urakoitsijat ovat kyllä tehostaneet toimintaansa, mutta rajansa kaikella.
Liian tiukka aikataulu altistaa virheille, eikä se kestä mitään yllätyksiä. Osakkaille kerrottuun huoneistokohtaiseen remonttiaikaan pitää voida luottaa. Putkiremonttiin kannattaa varata se aika, minkä se hyvin tehden vaatii, jättää hötkyily pois ja rakentaa rauhassa laadukas lopputulos. Välillä saa yllättyä iloisesti, jos joku osuus sujuukin odotettua nopeammin. Mieluummin näin päin!

5. Älä luota valitsemiisi kumppaneihin

Yhteistyökumppaneita valittaessa kannattaakin olla epäluuloinen ja tarkistaa taustat ja referenssit, mutta kun ryhdytään tositoimiin, valituille tekijöille pitää antaa työrauha, ja sen jälkeen yhteistyön on perustuttava molemminpuoliseen luottamukseen. Jokaiselle pitää antaa mahdollisuus onnistua työssään sekä mahdollisuus korjata virheensä.

Luottamuksen ja työrauhan ilmapiiri ja asiallinen palaute johtavat yleensä parempaan lopputulokseen. Kun yhteistyökumppanit kokevat, että heidän ammattitaitoonsa luotetaan, syntyy vaistomainen halu venyä ja johdattaa projekti kunnialla loppuun. Jos vastassa on vain kiukuttelua ja uhkailua, projektista tulee kaikille osapuolille pakkopullaa. Hyvä henkilökemia antaa paljon anteeksi. Jos kemiat eivät toimi ja jok’ikistä yksityiskohtaa tarkastellaan suurennuslasilla, pienet jutut voivat jäädä kaivelemaan eikä isommista onnistumisistakaan muisteta iloita.

 

Onko taloyhtiössänne putkiremontti ajankohtainen?

Autamme mielellämme! Jätä tästä yhteystietosi, niin olemme sinuun pikimiten yhteydessä!

Jätä yhteydenottopyyntö

   

Tilaa Vahasen blogitekstit sähköpostiisi

Vihdoinkin rauhoittelevaa sisäilmaviestintää valtakunnassa
Sami Niemi / 19.12.2019

Vihdoinkin rauhoittelevaa sisäilmaviestintää valtakunnassa

Vuoden 2013 Sisäilmastoseminaariesityksessäni julistin, että ”Sisäilma-asioihin tarvitaan uutta otetta”. 2015 Vahanen alkoi julkaisemaan henkilöstön..

Lue lisää
Tiedä mitä tilaat, kun tilaat remontin hankesuunnittelun
Paavo Tapioharju / 16.12.2019

Tiedä mitä tilaat, kun tilaat remontin hankesuunnittelun

Markkinoilla liikkuu ihmeen edullisia tarjouksia putkiremontin tai muun remontin hankesuunnittelusta. Jos tarjous on poikkeuksellisen halpa, siihen on..

Lue lisää
Valolla säästöihin
Markku Järvinen / 04.11.2019

Valolla säästöihin

Halogeeni, loistelamppu, pienloistelamppu, energiansäästölamppu… Lähempänä totuutta olisi yksi yhteinen nimitys: energiasyöppö.

Lue lisää
Välipohjien tyhjentäminen vanhoissa arvotaloissa
Piritta Hannula / 20.08.2019

Välipohjien tyhjentäminen vanhoissa arvotaloissa

Arkkitehdin merkintöjä korjaustyömaalta, osa 1:

Lue lisää
Toimitilamuutoksen ja -laajennuksen onnistunut lopputulos on monen tekijän summa
Milla Mikkonen / 11.06.2019

Toimitilamuutoksen ja -laajennuksen onnistunut lopputulos on monen tekijän summa

Toimitilamuutokset ja -laajennukset voivat olla laajuudeltaan ja sisällöltään hyvin erilaisia. Lähtökohtana toimitilamuutokselle on usein tilojen..

Lue lisää
Kiinteistön uusi elämä harkiten ja hallitusti kehittämällä
Antti Pitkänen / 05.06.2019

Kiinteistön uusi elämä harkiten ja hallitusti kehittämällä

Maailma muuttuu ja sen mukana tapamme käyttää rakennuksia. Kiinteistökanta vanhenee, kaupungit tiivistyvät ja kaupunginosat ja alueet muokkautuvat ja..

Lue lisää