5 vinkkiä taloyhtiölle energia-avustuksen hakemiseen


1.2.2022 alkaen Vahanen-yhtiöiden tulevat blogitekstit ja kuulumiset löytyvät AFRYn verkkosivuilta.

ARAlta on tämän vuoden alusta alkaen voinut hakea energia-avustusta asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjauksiin. Avustuksiin on varattu yhteensä 100 miljoonaa euroa. Avustusta kannattaa hakea  mahdollisimman pian. Tässä hakuvinkkimme taloyhtiöille:

1. Energia-avustuksen saaminen edellyttää huomattavaa E-luvun paranemista

Avustusta myönnetään rakennuksen energiatehokkuutta parantaviin toimenpiteisiin. Energiatehokkuuden mittaamisessa käytetään laskennallista energiatehokkuuden vertailulukua eli E-lukua (kWh/m2a).

Avustuksen edellytyksenä on, että E-luku paranee:

  • kerrostaloissa 32 %
  • rivitaloissa 36 %
  • omakoti-, pari- ja ketjutaloissa 44 %.

E-luvun parantaminen lasketaan rakennusajankohdan mukaisesta E-luvusta. Näin kaikki jo aiemminkin tehdyt energiatehokkuutta parantavat toimenpiteet lasketaan mukaan.

2. Teetä rakennuskohtaiset laskelmat ammattilaisella.

ARA suosittelee, että energiatehokkuutta mittaavan E-lukulaskennan tekee pätevöitynyt energiatodistuksen laatija. Puolueeton ammattilainen osaa laatia tarkat ja vaatimusten mukaiset rakennuskohtaiset laskelmat sekä rakentamisajankohdan E-luvusta että korjausten vaikutuksesta lukuun. Edullisimmillaan laskennan kustannus taloyhtiölle on vain satoja euroja, mutta avustus voi olla kymmeniä tai jopa satoja tuhansia euroja.

3. Tarkista, että hakemusta varten on kasassa kaikki tarvittavat dokumentit.

Energia-avustuksen hakemiseksi tarvitaan muun muassa kaupparekisteriote, lainvoimainen päätös hankkeeseen ryhtymisestä, selvitys rahoituksesta ja asiantuntijan laatimat rakennuskohtaiset laskelmat siitä, miten entistä parempi E-luku saavutetaan. Katso kattava luettelo tarvittavista tiedoista täältä.

4. Jätä energia-avustushakemus ARAan mahdollisimman pian, viimeistään ennen hankkeen käynnistämistä.

Avustushakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä, ja yhden vuoden määrärahan loputtua hakemus siirtyy seuraavalle vuodelle. Energia-avustus on pääsääntöisesti haettava ennen hankkeen käynnistämistä, mutta siirtymäajalla tehtyjä korjauksia voidaan avustaa, jos avustushakemus toimitetaan ARAan viimeistään 30.6.2020. Katso tarkemmat tiedot haku- ja siirtymäajoista täältä.

5. Käytä puolueetonta asiantuntijaa apunasi.

Käänny selvitystyössä puolueettoman ja laiteriippumaton asiantuntijan puoleen. Me Vahasella emme myy konsultoinnin kylkiäisenä mitään laitteita, vaan ajamme energiatehokkaiden ratkaisujen valinnassa aina taloyhtiön etua. Tiedämme, mitä kaikkea voi ja kannattaa ottaa huomioon energia-avustusta haettaessa. Emme laske pelkästään E-lukuja, vaan optimoimme taloyhtiön kannalta edullisimman ja kustannustehokkaimman kokonaisuuden. Pitkällä aikavälillä autamme mielellämme laajemminkin kaikissa kiinteistöjen energianhallintaan ja ylläpitoon sekä rakentamiseen liittyvissä asioissa.

Ota meihin yhteys, niin varmistetaan, ettei mahdollinen energia-avustus jää taloyhtiöltä saamatta!

Lue lisää energia-avustuksesta: https://vahanen.com/fi/palvelut/energia-ja-elinkaaripalvelut/energia-avustus/

Ajanvaraus ilmaiseen konsultaatioon: https://kampanja.vahanen.com/ajanvaraus

   

Tilaa Vahasen blogitekstit sähköpostiisi