Arkkitehdin merkintöjä korjaustyömaalta osa 2. Tutustu myös ensimmäiseen osaan "Välipohjien tyhjentäminen vanhoissa arvotaloissa".
Vielä muutama vuosi sitten painittiin useamman rakennuttajan puu-alumiini-ikkunatoiveiden ja rakennusvalvonnan ehdottoman puuikkunavaatimuksen kanssa yhteistä näkemystä etsien. Olisiko sinnikäs puuikkunavaatimus hiljaa hyväksytty, koska protestiääniä kuuluu vähemmän? Perinteisiä puuikkunoita kunnostavia ja valmistavia puusepänverstaita ja ikkunatehtaita vaikuttaa ainakin olevan markkinoilla aiempaa enemmän. Moni rakennuttaja näkee kiinteistön historiallisissa ominaispiirteissä arvon, jota halutaan vaalia, vaikka se maksaisi vähän enemmän ja sitouttaisi säännölliseen huoltoon.
Kuva ikkunoiden inventointikierrokselta. Tässä kohteessa oli sekä alkuperäisiä säilytettäviä ja kunnostettavia ikkunoita, että vanhan mallin mukaan uusittavia, jo aiemmin vaihdettuja ikkunoita. Kuva: Piritta Hannula
Ikkunoiden uusiminen ”vanhan mallin mukaisesti” on silti vaarallinen määritys suunnitteluasiakirjassa. Suunnittelija tarkoitti varmaan sen kirjatessaan ikkunan ulkonäköä, puitejakoa, puitteen profiilia, listoitusta, perinteistä kittausta ja öljymaalia... Entä kun tarvitaan ne lämpölasit, jotka eivät mahdu vanhan puitteen dimensioihin? Ja palo-osaston rajalle palonsuojalasi, joka ei ainakaan mahdu. Lisäksi paloviranomainen vaatii vielä osastoivan ikkunan puukarmilta ja -listoilta tiettyä suojapaksuutta. Alkuperäinen ikkuna muuten aukesi ulospäin, mitä ikkunanpesijä tai pesulaskun maksaja ei arvosta. Yläruuduissa ei ollut alun perin saranoita ollenkaan (tätä ei arvosta kaduntallaaja, joka saa tippuvan ruudun päähänsä, kun pesijä luulee avaavansa nykyaikaisen ikkunan). Lisäksi käyttäjä haluaa ehdottomasti sälekaihtimet. Tuuletusta varten tarvitaan nykyaikainen pitkäsulkija, jonka voi avata ilman, että käyttäjä kiipeää jakkaralle. Turvallisuuden vuoksi tarvitaan avaamisen rajoitin, jonka pitää kestää mm. tuulikuorma. Puusepänverstaan valmistamilla ikkunoilla ei ole CE-merkintää ja palosuojaikkunoille tarvitaan rakennuspaikkakohtainen erillishyväksyntä.
Pajalla kunnostettu alkuperäinen vanha ikkuna on palannut työmaalle ja odottaa asennusta takaisin omalle paikalleen. Karmit on kunnostettu paikalla. Kuva: Piritta Hannula
Kaunis ajatus (tai rakennusvalvonnan vaatimus) ikkunoiden uusimisesta vanhan mallin mukaisesti voi tuntua äkkiä valtavalta hetteiköltä. Oikotietä ei ole, mutta väitän, että huolellisesti laaditut asiantuntevat suunnitelmat ovat paras tapa välttää virheet ikkunaremontissa. Ammattitaitoinen suunnittelija osaa etsiä kompromissin tyylinmukaisen ulkonäön ja nykyaikaisen toiminnallisuuden välillä, tuntee viranomaisvaatimukset ja ennakoi käytönaikaiset tarpeet. Yhteistyössä viranomaisten ja ikkunavalmistajan kanssa suunnitellaan turvalliset, käyttäjäystävälliset ja toimivat uudet ikkunat rakennuksen yksilölliset piirteet ja arkkitehtoninen arvo säilyttäen.
P.S. Suunnittelua ei kannata jättää ikkunavalmistajalle, varsinkaan jos tarjouskilpailun voittaja on ulkomainen, eikä tunne suomalaisia rakentamisen viranomaisvaatimuksia ja käytäntöjä.
Rakennuksen alkuperäisen ikkunajaon selvittäminen vaatii salapoliisityötä, jos ikkunat on vaihdettu, eikä dokumentteja löydy. Vanhoista valokuvista voi löytyä tärkeää tietoa. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo
Tarjoamme kattavat korjausrakentamisen arkkitehtuurin palvelut
Korjausrakentamisella on pysyvä keskeinen asema hankkeissamme ja nopeammin muuttuvassa maailmassa korjausrakentamistehtävien merkitys vain kasvaa. Tutustu suunnittelupalveluihimme!