Betonirakenteiden kuntotutkimus: Milloin, miksi ja miten?


1.2.2022 alkaen Vahanen-yhtiöiden tulevat blogitekstit ja kuulumiset löytyvät AFRYn verkkosivuilta.

Julkisivujen ja parvekkeiden kuntotutkimukset ovat juuri nyt ajankohtaisia monessa taloyhtiössä. Rakenteita rikkovia menetelmiä vältetään usein viimeiseen asti ja toivotaan, että aistinvarainen kartoitus riittää. Näkyvät vauriot betonirakenteissa ovat kuitenkin merkki jo pitkälle edenneestä vauriosta.

Taloyhtiön suunnitelmalliseen kiinteistönhoitoon kuuluu tarvittavien tutkimusten ja huoltotoimenpiteiden ennakoiva ajoittaminen. Asuinkerrostalojen betonirakenteet on suositeltavaa tutkia ensimmäistä kertaa, kun niillä on ikää noin 20–30 vuotta. Tutkimuksen tulosten mukaan jatkotutkimuksia suositellaan yleensä tehtäväksi 5-10 vuoden välein.

Jos taloyhtiön ensimmäistä kuntotutkimusta lykätään, on koko ajan todennäköisempää, etteivät kevyehköt korjaustoimenpiteet enää riitä rakennusosan elinkaaren jatkamiseksi. Kosteus on mukana lähes jokaisessa vauriomekanismissa, ja suuri osa ehdotetuista korjaustoimenpiteistä perustuu kosteusrasituksen vähentämiseen. Pitkälle edenneet pakkasrapautumat tai korroosiovauriot saattavat vaatia koko rakenteen uusimista, kun ajoissa korjattuna elinkaarta olisi saatu pidennettyä merkittävästi.

Hyvä kuntotutkimusraportti auttaa tutkittujen rakenteiden huolto- ja korjaustoimenpiteiden ajoittamisessa ja tarjoaa kattavan lähtötietopaketin hankesuunnitteluun, mikäli isommille korjaustoimenpiteille on tarvetta. Tilaajan tulisikin huomioida tarjouspyyntövaiheessa, että tarjouspyynnössä pyydetään tekemään kuntotutkimus betoniyhdistyksen julkaisujen suositusten mukaan. Tällöin näytemäärät lasketaan tilaajan ohjeen taulukon mukaan ja tarjoukset ovat keskenään vertailukelpoisempia.

Milloin on oikea aika betonirakenteiden kuntotutkimukselle?

  • Kun rakennuksella on ikää 20–30 vuotta tai kun edellisestä kuntotutkimuksesta on kulunut 5–10 vuotta.
  • Kun rakennukseen ollaan tekemässä muita toimenpiteitä, esimerkiksi ikkunoiden vaihtoa.
  • Viimeistään silloin, kun rakenteissa näkyy ensimmäisiä vaurioitumisen merkkejä. Pinta esimerkiksi säröilee tai klinkkeri- tai tiililaatat tai muut pintatarvikkeet irtoavat.

Kuntotutkimuksen tilaajan tarkistuslista tarjouspyyntöä varten:

  • Tarjouksen näytemäärät on laskettu betoniyhdistyksen julkaisun ”Tilaajan ohje: Betonijulkisivun ja parvekkeiden kuntotutkimus” mukaan.
  • Raportti tehdään betoniyhdistyksen julkaisun ”by 42 Betonijulkisivun kuntotutkimus 2019” ohjeiden mukaan.
  • Lähtötiedoiksi tarjouslaskentaa varten on annettu vähintään rakennuksen ikä, tyyppi, käyttötarkoitus, kerrosluku, sijainti ja rakennetyypit.
  • Syy: Miksi rakennusta tai sen osaa tutkitaan? Rajaus: Ovatko kyseessä vain julkisivupinnat vai myös parvekkeet? Tehdäänkö kuntotutkimus vaurion syyn selvittämiseksi vai elinkaaren pidentämiseksi?

Kun otetaan huomioon edellä mainitut kohdat, kuntotutkimuksella saadaan parhaiten vastinetta tilaajan rahoille. Kun tarjousten sisältö on tarkemmin rajattu, ne ovat myös paremmin vertailukelpoisia keskenään.

Varaa maksuton puhelinkonsultaatioaika Tommi Karihtalan kalenterista.

 
   

Tilaa Vahasen blogitekstit sähköpostiisi

Ja PAH! Mitä ne PAHit maassa tekevät?
PAH-tutkimushanke / 27.01.2022

Ja PAH! Mitä ne PAHit maassa tekevät?

Miksi polyaromaattisia hiilivetyjä eli PAH-yhdisteitä on maaperässä ja mitä haittaa niistä on? Tutkitaanko näiden yhdisteiden esiintymistä maaperässä tai..

Lue lisää
Vuosisata ajatonta rakentamisviisautta
Juha Lampi / 27.12.2021

Vuosisata ajatonta rakentamisviisautta

Naulan kantaan -keskustelujaksot ovat olleet minulle kahden viime vuoden aikana rakennetun ympäristön ymmärtämisen ja oivaltamisen korkeakoulua. On ollut..

Lue lisää
Puolet putkiremontin kustannuksista määritetään jo tarveselvitysvaiheessa
Sakari Linnavuori / 10.12.2021

Puolet putkiremontin kustannuksista määritetään jo tarveselvitysvaiheessa

Mistä ja miten putkiremontin hinta muodostuu? Lähdetään liikkeelle siitä, kun taloyhtiö ryhtyy tekemään tarveselvitystä eli kartoittamaan, mitkä kohdat..

Lue lisää
Kestävä kehitys luo uutta liiketoimintaa rakennus- ja kiinteistöalalle – sääntely uhkaa laahata perässä
Ahti Rantonen / 30.11.2021

Kestävä kehitys luo uutta liiketoimintaa rakennus- ja kiinteistöalalle – sääntely uhkaa laahata perässä

Tausta. Rakennetun ympäristön osuus Rakennusteollisuuden mukaan:

Lue lisää
PAH-yhdistepitoiset materiaalit historiallisissa rakenteissa
PAH-tutkimushanke / 21.10.2021

PAH-yhdistepitoiset materiaalit historiallisissa rakenteissa

Vanhemmat perinteiset rakenteet

Perinteiset rakennusmateriaalit ovat olleet pääosin luonnollisia ja hengittäviä materiaaleja. Tutut ja turvalliset..

Lue lisää
4 vinkkiä kiinteistön turvallisuuden ja turvajärjestelmien parantamiseen
Janne Noponen / 13.09.2021

4 vinkkiä kiinteistön turvallisuuden ja turvajärjestelmien parantamiseen

Kiinteistön turvallisuusjärjestelmiä pidetään pahimmillaan pelkkänä menoeränä. Se ei ole yllätys sillä usein järjestelmät ovat hankalia ylläpitää eivätkä..

Lue lisää