Härkämäessä tuleviin remontteihin valmistaudutaan viisaasti

Tämän artikkelin ilmestymisen aikaan Härkämäen strategiahanke on valmistunut. Taloyhtiöt ovat saaneet omat strategiansa valmiiksi. Nämä pitkän aikavälin kehityssuunnitelmat tehtiin yhdessä koko asukasporukan kanssa. Hanke ei suinkaan pääty strategioiden valmistumiseen, vaan nyt varsinainen työ vasta alkaa. Nimittäin Härkämäen asukkailla. Nyt on se hetki, jolloin kokouksissa ja asukasilloissa puhutut sanat yhteistyöstä ja alueen kehittämisestä voidaan laittaa toteen.

Strategia kuvastaa osakkaiden tahtotilaa

Strategian sisältö tehtiin yhteistyössä alueen asukkaiden, taloyhtiöiden hallitusten ja isännöitsijän kanssa. Hankkeen alkuvaiheessa asukkaille ja osakkaille tehtiin kysely, jolla kartoitettiin heidän ajatuksiaan ja toiveitaan yhtiöstä ja asuinalueesta. Asukasiltojen avoin keskustelu oli myös tervetullutta.

- Strategiatyössä parasta oli yhteistyö. Tapasin strategiatyön yhteydessä joitain taloyhtiön asukkaita ensimmäistä kertaa, vaikka olemme asuneet samassa yhtiössä useita vuosia, kertoo hallituksen puheenjohtaja Hannu Bildo As Oy Krampista.

- Strategia kuvastaa osakkaiden tahtotilaa, Bildo lisää.

Oleellista strategian tekemisessä oli se, että se tehtiin yhtä aikaa alueen taloyhtiöille. Nyt tiedetään, milloin korjauksia yhtiöissä tehdään ja niitä voidaan lähteä suunnittelemaan yhdessä. Hankkeen kautta taloyhtiö on saanut aikajanan tulevista teknisistä korjauksista seuraavalle 30 vuodelle.

Isännöitsijä Kalle Laitinen aloitti Härkämäessä isännöitsijänä strategiatyön ollessa jo loppusuoralla. Hanke näyttää hänen silmissään mielenkiintoiselta, eikä vastaavaa olla aiemmin tehty Suomessa.
- Hankkeen kautta saadaan asukkaita aktivoitua, sitä ei varmaankaan voi ikinä tehdä liikaa. Aika näyttää, mitä hanke tuo tullessaan. Nyt strategiat on käyty hallitusten kanssa läpi ja yhtiökokousten päätettäväksi jää hyväksyykö se strategian, Laitinen kertoo.

Yhdessä tekemällä saadaan aikaan enemmän

Jokaisella taloyhtiöllä on edessään erikokoisia investointeja ylläpitoon, korjaamiseen ja kiinteistön kehittämiseen. On viisasta valmistautua tulevaan ajoissa. Näin voidaan välttää turhia remontteja ja hallitsemattomia kustannuksia. Strategiahankkeessa opittiin ymmärtämään taloa ja asuinaluetta kokonaisuutena ja nyt tiedetään mihin yhtiöissä halutaan satsata pitkällä tähtäimellä.

Härkämäki tilasi strategiahankkeen palveluna Vahanen-yhtiöiltä. Vahasen projektinjohtaja Katja Soinin mukaan sitoutuminen taloyhtiön kehitystavoitteisiin ei tapahdu jakamalla postiluukusta tiedotteita hallituksen päätöksistä. Tarvittiin aitoa yhteistyötä, jossa avoimesti keskustellen käytiin läpi, mitkä ovat taloyhtiöiden haasteet ja mitä asukkaat haluavat.

- Hyvä yhteistyö luo turvallisuutta ja turvallisuuden tunne taas lisää sitoutumista. Näin korjausrakentaminen ei ole vain pakollinen paha vaan hieno mahdollisuus kehittää asumisviihtyvyyttä ja alueen vetovoimaa, Soini painottaa.

Härkämäen taloyhtiöiden yhteistyötä vahvistetaan jatkossa entisestään. Yhdessä tekemällä syntyy mahdollisuus lisätä asuinalueen viihtyisyyttä ja turvallisuutta tulevien korjaustoimenpiteiden yhteydessä.

Kirjoittaja Minna Mustonen toimi Härkämäen strategiahankkeessa projektitiedottajana. Hän ja muut Vahasen asiantuntijat kokivat strategiatyön antoisaksi, kun saivat tehdä tiivistä yhteistyötä monenlaisten härkämäkeläisten kanssa. Juttu on julkaistu alun perin Härkämäkiseura ry:n tiedotuslehti Härän Merkissä huhtikuussa 2017.

   

Tilaa Vahasen blogitekstit sähköpostiisi

Vihdoinkin rauhoittelevaa sisäilmaviestintää valtakunnassa
Sami Niemi / 19.12.2019

Vihdoinkin rauhoittelevaa sisäilmaviestintää valtakunnassa

Vuoden 2013 Sisäilmastoseminaariesityksessäni julistin, että ”Sisäilma-asioihin tarvitaan uutta otetta”. 2015 Vahanen alkoi julkaisemaan henkilöstön..

Lue lisää
Putkiremontin hankesuunnittelu pitäisi aloittaa nykyistä aiemmin, paljastaa putkiremonttibarometrikin
Anne Pursiainen / 14.05.2019

Putkiremontin hankesuunnittelu pitäisi aloittaa nykyistä aiemmin, paljastaa putkiremonttibarometrikin

Uusimman putkiremonttibarometrin mukaan 45 prosenttia taloyhtiöistä piti putkistoissa esiin tulleita vuotoja suurimpana syynä käynnistää putkiremontin..

Lue lisää
Näin onnistut taloyhtiön korjaushankkeessa
Timo Suhonen / 26.11.2018

Näin onnistut taloyhtiön korjaushankkeessa

Täyttääkö taloyhtiösi vuosia, pyöreitä peräti? Rakennukset vanhenevat vääjäämättä, niin kuin me kaikki, ja tarvitsevat ikänsä mukaista huoltoa...

Lue lisää
Tarveselvitys kertoo, mitä taloyhtiön pitää tietää sähköautojen latauksesta
Siinto Kangas / 12.10.2018

Tarveselvitys kertoo, mitä taloyhtiön pitää tietää sähköautojen latauksesta

Sähköautoja tulee liikenteeseen koko ajan enemmän, ja tämä aiheuttaa päänvaivaa ja toimenpiteitä myös taloyhtiöille. Tarvitaanko latauspisteitä ja..

Lue lisää
Miksi asuinrakennuksia ei huolleta yhtä ahkerasti kuin autoa?
Joni Pirhonen / 16.09.2018

Miksi asuinrakennuksia ei huolleta yhtä ahkerasti kuin autoa?

Maali hilseilee, rappaus lohkeilee ja tiilet putoilevat. Suomen asuinrakennuskanta on verrattain heikossa hapessa. Tämä siitäkin huolimatta, että..

Lue lisää
”Ongelma-alueen” maine paranee asukkaiden tiiviillä yhteistyöllä
Jari Matikainen / 04.09.2018

”Ongelma-alueen” maine paranee asukkaiden tiiviillä yhteistyöllä

Helsingin Kontulan ongelmana on alueen rakentamisesta lähtien ollut huono maine ja asuntojen suoranainen polkumyynti. Asuinalueemme ei ole..

Lue lisää