Hyvästi Blade Runnerin vuosi 2019!


1.2.2022 alkaen Vahanen-yhtiöiden tulevat blogitekstit ja kuulumiset löytyvät AFRYn verkkosivuilta.

Me eläköityvät muistamme hyvin nuoruudestamme vuoden 1982, sen millainen kuva meille tarjoiltiin nyt päättyvästä vuodesta:

  • Ihmiset asuvat jättimäisessä mustassa konemetropolissa, jossa on aina pimeää, usvaista ja sateista.
  • Pilvenpiirtäjissä on kokonaisen lasijulkisivun peittäviä liikkuvia mainoksia, joissa aasialaissävytteisesti houkutellaan muuttamaan avaruuden siirtokuntiin. Samaa viestiä toistellaan kaupungin yllä vellovista ilmalaivoista.
  • Apunamme ovat myös keinoihmiset ”replikantit”.
  • Lentävät poliisiautot valvovat toimintaamme katukuiluissa, mikä onkin tarpeen, sillä valloilleen päässeitä replikantteja täytyy silloin tällöin käydä apuharventamassa.
  • Kaupungissa on yhteydenpitoamme varten nerokkaita kuvapuhelinkioskeja, jonne voimme mennä juttelemaan silmästä silmään.

Eikä tässä ole erityistä uutta, sillä elokuvantekijät ja ihan arkkitehditkin maalailivat meille vastaavia megalopoliskuvia jo liki sata vuotta sitten – muistakaamme Fritz Langin Metropolista 1927 tai sen sveitsiläisen valearkkitehdin, jonka etunimi oli ”Le”, visiota asuttavasta kaupungista Ville Radieuse 1930.

tumblr_mi6jma8ZGn1qg39ewo1_500

Noh, elämmekö tällaisessa maailmassa – ja haluaisimmeko elää?

Ehkäpä viime vuosisadalla kuviteltujen jättirakenteiden sijaan olemmekin saaneet käyttöömme mullistavan tietoverkoston, jota käytämme taskuun mahtuvalla monitoimilaitteella monipuolisemmin kuin osasimme kuvitellakaan. Koska verkoston sydämet ja suonistot on ripoteltu laajalle, se ei myöskään paljon hätkähdä pienistä katkoista – tietenkään, sillä juuri hajautetun toimintavarmuuden ideologiaan tämä alkujaan sotilaallinen verkosto perustui.

Pidin Blade Runner –vuoden lukuisissa tapahtumissa, kuten Lähiöfestissä, pienen aplodiäänestyksen halutuista elinympäristöistä – ei siis käväisy-ympäristöstä. Tarjolla oli neitseellistä erämaata Uudesta-Seelannista, hobittikylää, keskiaikaista kivikaupunkia, sodanjälkeistä puutarhakaupunkia, lasiteräksistä metropolia ja jopa kansainvälistä avaruusasemaa. Suosituimmuutta mitattiin desibelimittarilla, mutta kyllä sen kuuli ihan korvillakin: vaikka aina joukosta löytyi muutama uudisraivaaja ja astronautti, kyllä riittävän huokoinen, luomuluontoa sisältävä elinympäristö kirvoitti parhaat aplodit. Samaa kieltä ovat puhuneet myös EIU:n tutkiskelut maailman asuttavimmista kaupungeista. Ja mikäs siinä, koko ihmiskuntahan mahtuisi elämään espoomaisen väljästi Saharan alueelle – ja aurinkoenergiaakin riittäisi!

Siispä hyvästi Blade Runner -megalopolis vuosimallia 2019 ja tervetuloa tulevaisuuden verkostokaupunki!

Juha Lampi
Arkkitehti SAFA
Senior Adviser alkaen 1.1.2020

   

Tilaa Vahasen blogitekstit sähköpostiisi

4 vinkkiä kiinteistön turvallisuuden ja turvajärjestelmien parantamiseen
Janne Noponen / 13.09.2021

4 vinkkiä kiinteistön turvallisuuden ja turvajärjestelmien parantamiseen

Kiinteistön turvallisuusjärjestelmiä pidetään pahimmillaan pelkkänä menoeränä. Se ei ole yllätys sillä usein järjestelmät ovat hankalia ylläpitää eivätkä..

Lue lisää
Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 7)
Jere Kotikivi / 29.04.2021

Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 7)

Seuraamme blogisarjassa Turun Itäharjulla sijaitsevan Jaanin alueen linjasaneeraushankkeen ja maalämpöurakan etenemistä. RTC Vahanen Turku Oy toimii..

Lue lisää
Mitä rakennuttaminen on?
Antti Huurre / 28.04.2021

Mitä rakennuttaminen on?

Jos ei muille, niin ainakin lapsilleen sitä joutunut jossakin vaiheessa selittämään, mitä tekee työkseen. Miksi hankkeessa pitää rakennuttaja tai..

Lue lisää
Urbaanin ekolentämisen tulevaisuudennäkymiä
Juha Lampi / 15.04.2021

Urbaanin ekolentämisen tulevaisuudennäkymiä

Osallistuin nyt maaliskuussa järjestettyyn kolmanteen Ecological and Electric Aviation -verkostokonferenssiin. Ensimmäisessä konferenssissa vuonna 2019..

Lue lisää
Miten kaupat ja kauppakeskukset saadaan kukoistamaan?
Esa Piispanen / 16.02.2021

Miten kaupat ja kauppakeskukset saadaan kukoistamaan?

Liikerakentamisen tulevaisuudessa nähdään niin uhkia kuin mahdollisuuksiakin. Ala kohtaa monia haasteita, joiden ratkaisemiseksi on seurattava tarkalla..

Lue lisää
Mielenmaisemana #täsmärakentaminen
Juha Lampi / 21.09.2020

Mielenmaisemana #täsmärakentaminen

Isoäitini opetti elämään nuukasti: ylijäämäruoasta kuului laittaa seuraavana päivänä kierrätyssapuskaa, käyttökelpoisia vaatteita passasi parsia, ja..

Lue lisää