Hyvästi Blade Runnerin vuosi 2019!

Me eläköityvät muistamme hyvin nuoruudestamme vuoden 1982, sen millainen kuva meille tarjoiltiin nyt päättyvästä vuodesta:

  • Ihmiset asuvat jättimäisessä mustassa konemetropolissa, jossa on aina pimeää, usvaista ja sateista.
  • Pilvenpiirtäjissä on kokonaisen lasijulkisivun peittäviä liikkuvia mainoksia, joissa aasialaissävytteisesti houkutellaan muuttamaan avaruuden siirtokuntiin. Samaa viestiä toistellaan kaupungin yllä vellovista ilmalaivoista.
  • Apunamme ovat myös keinoihmiset ”replikantit”.
  • Lentävät poliisiautot valvovat toimintaamme katukuiluissa, mikä onkin tarpeen, sillä valloilleen päässeitä replikantteja täytyy silloin tällöin käydä apuharventamassa.
  • Kaupungissa on yhteydenpitoamme varten nerokkaita kuvapuhelinkioskeja, jonne voimme mennä juttelemaan silmästä silmään.

Eikä tässä ole erityistä uutta, sillä elokuvantekijät ja ihan arkkitehditkin maalailivat meille vastaavia megalopoliskuvia jo liki sata vuotta sitten – muistakaamme Fritz Langin Metropolista 1927 tai sen sveitsiläisen valearkkitehdin, jonka etunimi oli ”Le”, visiota asuttavasta kaupungista Ville Radieuse 1930.

tumblr_mi6jma8ZGn1qg39ewo1_500

Noh, elämmekö tällaisessa maailmassa – ja haluaisimmeko elää?

Ehkäpä viime vuosisadalla kuviteltujen jättirakenteiden sijaan olemmekin saaneet käyttöömme mullistavan tietoverkoston, jota käytämme taskuun mahtuvalla monitoimilaitteella monipuolisemmin kuin osasimme kuvitellakaan. Koska verkoston sydämet ja suonistot on ripoteltu laajalle, se ei myöskään paljon hätkähdä pienistä katkoista – tietenkään, sillä juuri hajautetun toimintavarmuuden ideologiaan tämä alkujaan sotilaallinen verkosto perustui.

Pidin Blade Runner –vuoden lukuisissa tapahtumissa, kuten Lähiöfestissä, pienen aplodiäänestyksen halutuista elinympäristöistä – ei siis käväisy-ympäristöstä. Tarjolla oli neitseellistä erämaata Uudesta-Seelannista, hobittikylää, keskiaikaista kivikaupunkia, sodanjälkeistä puutarhakaupunkia, lasiteräksistä metropolia ja jopa kansainvälistä avaruusasemaa. Suosituimmuutta mitattiin desibelimittarilla, mutta kyllä sen kuuli ihan korvillakin: vaikka aina joukosta löytyi muutama uudisraivaaja ja astronautti, kyllä riittävän huokoinen, luomuluontoa sisältävä elinympäristö kirvoitti parhaat aplodit. Samaa kieltä ovat puhuneet myös EIU:n tutkiskelut maailman asuttavimmista kaupungeista. Ja mikäs siinä, koko ihmiskuntahan mahtuisi elämään espoomaisen väljästi Saharan alueelle – ja aurinkoenergiaakin riittäisi!

Siispä hyvästi Blade Runner -megalopolis vuosimallia 2019 ja tervetuloa tulevaisuuden verkostokaupunki!

Juha Lampi
Arkkitehti SAFA
Senior Adviser alkaen 1.1.2020

   

Tilaa Vahasen blogitekstit sähköpostiisi

Arvokiinteistön ikkunoiden uusiminen ”vanhan mallin mukaisesti” vaatii onnistuakseen ammattitaitoista suunnittelua
Piritta Hannula / 19.02.2020

Arvokiinteistön ikkunoiden uusiminen ”vanhan mallin mukaisesti” vaatii onnistuakseen ammattitaitoista suunnittelua

Arkkitehdin merkintöjä korjaustyömaalta osa 2. Tutustu myös ensimmäiseen osaan "Välipohjien tyhjentäminen vanhoissa arvotaloissa".

Vielä muutama vuosi..

Lue lisää
Pistepilvilinnoja - Mitä tulee huomioida ennen laserkeilauksen tilaamista?
Riku Karjalainen / 04.02.2020

Pistepilvilinnoja - Mitä tulee huomioida ennen laserkeilauksen tilaamista?

Tyypillisissä korjaussuunnittelun toimeksiannoissa arkkitehdin tehtävänä on selvittää saatavilla olevien lähtötietojen ja piirustusten suhde..

Lue lisää
Haluamme tehdä asiakkaidemme elämästä helpompaa
Katia Salo / 16.10.2019

Haluamme tehdä asiakkaidemme elämästä helpompaa

Arkkitehtisuunnittelun alalla ei ole ollut tapana tarjota valmiita kokonaishinnoiteltuja paketteja tai kuukausihinnoiteltuja palveluita vaan..

Lue lisää
Välipohjien tyhjentäminen vanhoissa arvotaloissa
Piritta Hannula / 20.08.2019

Välipohjien tyhjentäminen vanhoissa arvotaloissa

Arkkitehdin merkintöjä korjaustyömaalta, osa 1:

Lue lisää
Akustiikan tarkoitusta etsimässä
Ville Veijanen / 26.06.2019

Akustiikan tarkoitusta etsimässä

Akustiikkatrilogia, osa I:

Lue lisää
Tulevaisuuden kauppapaikka on virtuaalinen tapahtumamaailma
Esa Piispanen ja Vepe Erikkilä / 22.03.2019

Tulevaisuuden kauppapaikka on virtuaalinen tapahtumamaailma

Nykymuotoisen kaupan murrosta on povattu pitkään. Verkkokaupan ja digitaalisuuden piti mullistaa ala jo kymmenen vuotta sitten, mutta usko..

Lue lisää