Keskusteluyhteys avainasemassa kehityksessä

Haluaisitko yhtiökumppaniksesi osakkaan, jota ei kiinnosta yhtiösi menestys? En minäkään.

Kun henkilö ostaa asunto-osakeyhtiön osakkeen, hänestä tulee yhtiön osakas. Osakkeella hän saa hallintaoikeuden huoneistoon ja käyttöoikeuden taloyhtiön yleisiin tiloihin ja laitteisiin. Tähän yleensä jääkin osakkaan ajatusmaailma – ostin itselleni huoneiston ja se siitä. Todellisuudessa osakas omistaa tietyn osakemäärän yhtiöstä.

Business-maailmassa osakeyhtiön osakkaat tekevät kaikkensa, jotta yhtiö olisi mahdollisimman menestyksekäs ja kiinnostava. Taloyhtiön osakas ei useinkaan ajattele kotiaan yhtiön osakemääränä, mihin tulisi panostaa ja mitä tulisi kehittää. Tämä on hieman nurinkurista kun ajatellaan, että usein asunnon ostaminen on elämän suurimpia hankintoja, ja oma koti on yleensä se tärkein paikka. Silloinhan siitä pitäisi pitää erittäin hyvää huolta monella eri tavalla.

Taloyhtiön ABC pistää miettimään

Vahasen Taloyhtiön ABC-palvelussa asukkaiden ja osakkaiden mielipidettä taloyhtiön strategiasta eli suunnitelmasta tiedustellaan ensin kyselyllä, jonka jälkeen pidetään tiedotus- ja keskustelutilaisuus. Tilaisuudessa kysytään osallistujien mielipidettä luonnossuunnitelmasta, joka on tehty tutkimus- ja kyselytulosten pohjalta.

Ollessani mukana erään taloyhtiön keskustelutilaisuudessa olin hieman yllättynyt, miten vähäinen osallistujamäärä oli paikalla keskustelemassa taloyhtiön tulevaisuudesta. Miksi nämä asiat eivät kiinnosta osakkaita? Miksi oman taloyhtiön tulevaisuuden suunnitelmasta ei haluta sanoa mielipidettä tai siitä ei haluta edes kuulla? Uskoakseni kysymys on edelleen hieman ajattelemattomasta asenteesta, kuten kirjoituksen alussa mainitsin.

Paikalla olleet asukkaat ja osakkaat olivat kuitenkin asiasta erittäin kiinnostuneita ja halusivat erityisesti olla enemmän yhteydessä naapureihinsa ja tehdä yhdessä asioita taloyhtiön eteen. Halu kehittää taloyhtiötä oli kova, ja kasvavalla asuinalueella taloyhtiöstä haluttiin edelläkävijä, joka on houkutteleva uusille asukkaille ja josta toiset taloyhtiöt ottavat mallia. Keskustelua oli ilahduttava seurata ja huomata, että vähitellen arvot ja asenteet ovat kääntymässä siihen suuntaan, mihin pitääkin eli yhdessä huolehditaan yhteisestä omaisuudesta ja sen eteen tehdään töitä.

Menestyvä taloyhtiö on ilo silmälle ja sen asukkailla on kodissaan hyvä olla, koska keskusteluyhteys toisiin on kunnossa, ja yhteistyössä hallituksen kanssa yhtiötä kehitetään haluttuun suuntaan.

 

Paula Niku
projektitiedottaja
Asumisen korjaushankepalvelut

 

   

Tilaa Vahasen blogitekstit sähköpostiisi

Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 7)
Jere Kotikivi / 29.04.2021

Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 7)

Seuraamme blogisarjassa Turun Itäharjulla sijaitsevan Jaanin alueen linjasaneeraushankkeen ja maalämpöurakan etenemistä. RTC Vahanen Turku Oy toimii..

Lue lisää
Mitä rakennuttaminen on?
Antti Huurre / 28.04.2021

Mitä rakennuttaminen on?

Jos ei muille, niin ainakin lapsilleen sitä joutunut jossakin vaiheessa selittämään, mitä tekee työkseen. Miksi hankkeessa pitää rakennuttaja tai..

Lue lisää
Miten hallita asuntojen ja kiinteistöjen ostamisen ja omistamisen teknisiä riskejä
Arto Toorikka / 14.04.2021

Miten hallita asuntojen ja kiinteistöjen ostamisen ja omistamisen teknisiä riskejä

Asuntoa tai kiinteistöä ostettaessa kannattaa pyrkiä selvittämään kiinteistön kunto ja korjaustarpeet sillä tarkkuudella, että sijoituksen..

Lue lisää
Energiaremontissa on otettava huomioon kokonaisuus
Asko Laune / 10.03.2021

Energiaremontissa on otettava huomioon kokonaisuus

Energiahankkeella voi saada aikaan huomattavia säästöjä taloyhtiölle. Esitän seuraavassa, mitä on syytä ottaa huomioon kiinteistö- ja..

Lue lisää
Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 6)
Jari Salonen / 08.03.2021

Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 6)

Seuraamme blogisarjassa Turun Itäharjulla sijaitsevan Jaanin alueen linjasaneeraushankkeen ja maalämpöurakan etenemistä. RTC Vahanen Turku Oy toimii..

Lue lisää
Betonirakenteiden kuntotutkimus: Milloin, miksi ja miten?
Tommi Karihtala / 16.02.2021

Betonirakenteiden kuntotutkimus: Milloin, miksi ja miten?

Julkisivujen ja parvekkeiden kuntotutkimukset ovat juuri nyt ajankohtaisia monessa taloyhtiössä. Rakenteita rikkovia menetelmiä vältetään usein..

Lue lisää