Tausta. Rakennetun ympäristön osuus Rakennusteollisuuden mukaan:
- 83 prosenttia Suomen kansallisvarallisuudesta
- 35 prosenttia energiankulutuksesta.
Vahanen Suunnittelupalvelut Oy:n toimitusjohtaja Ahti Rantonen: “Rakentamisen ja ylläpidon vaikuttavuus ympäristöön on omaa luokkaansa. Kun tavoitteena on hiilineutraali Suomi vuonna 2035, rakentamisen suunnittelulla on aivan ratkaiseva rooli.”
Uutta liiketoimintaa. Rantonen: “Kestävän kehityksen mukainen liiketoiminta tarjoaa rakennusalan vaikuttavuuden vuoksi huikeita kasvumahdollisuuksia niille, jotka kehittävät ongelmaan ratkaisuja. Kuumimpia aiheita ovat muun muassa kiertotalous ja hiilijalanjäljen laskenta. Jälkimmäiseen liittyy tällä hetkellä haasteita.”
Uusi laki. Uuteen maankäyttö- ja rakennuslakiin on tulossa merkittäviä tavoitteita alan kannalta, muun muassa:
- hiilipäästöt on laskettava kaikissa hankkeissa
- energiankäyttöä on tehostettava 30 prosenttia
- puurakentamista on lisättävä
- rakentamisen laatua on kehitettävä
- korjausrakentamisen hiilipäästöjä on pudotettava 90 prosenttia 2050 mennessä.
Rantonen: “Nämä ovat kaikki hyviä tavoitteita. Hiilipäästöjen laskenta on tällä hetkellä kuitenkin ongelmallista:
- Laskentatavasta ei ole yksimielisyyttä.
- Jokainen toimija voi laskea päästöt omalla tavallaan, eivätkä tulokset ole vertailukelpoisia.
Vaarana on, että kilpailussa pärjäävät ne, jotka laskevat kaiken alakanttiin.”
Ratkaisu. “Regulaatio pitäisi viedä loppuun asti, eli käytännössä ohjeistusten ja määritysten pitäisi selkeästi kertoa, mitä ja miten oikeasti lasketaan. Näin kaikki olisivat samalla viivalla. Tällä hetkellä on riskinä, että käytännön työ määritysten osalta uhkaa jäädä yritysten harteille kuten kävi niin sanottujen eurokoodien eli eurooppalaisten rakennusasetusten kanssa aikanaan.”
Irrallisesta saarekkeesta normaaliksi arjeksi – kestävä kehitys läpäisee pian niin korjaus- kuin uudisrakentamisenkinVahanen Suunnittelupalvelut oy:n toimitusjohtaja Ahti Rantonen: Alalla tehdään kuitenkin jo paljon:
Myös kehitettävää. Rantosen mukaan alalta löytyy regulaation kirkastamisen lisäksi myös muita kehittämisen kohteita:
“Yksi suurimmista virheistä, joita Suomessa on alalla tehty, oli 1960–1970-luvuilla tehty kerrostalorakentaminen, jossa käyttöikämääritys oli vain 30 vuotta.” Kestävyys rakentamisen arkeen. Ahti Rantosen mielestä on selvää, että kestävyysajattelu tulee yhä tiiviimmin osaksi rakentamista: “Valveutuneet asiakkaat osaavat jo vaatia vähähiilisyyttä ja kestävyyttä, mutta monesti asioiden mittaamisessa ollaan vielä irrallisten ympäristösertifikaattien varassa. Pitäisi päästä tilanteeseen, jossa kestävyysajattelu on sisäänrakennettuna kaikessa suunnittelussa. Sitä kohti ollaan menossa. Toimivalla regulaatiolla olisi tässä merkittävä rooli. Sen avulla kaikki toimijat olisivat pakotettuina samalla viivalla ympäristön parhaaksi.” Teksti on julkaistu MustRead Kiinteistö -uutiskirjeessä 24.11.2021.
|