Kiinteistöjen talotekniikan etähallinta on tätä päivää

Kiinteistöjen yhdistäminen verkkoon ei ole enää pelkkää tieteiskirjallisuutta. Asuntojen ja toimitilojen etähallinnasta on tullut luonnollinen osa nykypäivää, ja jopa yksittäisten huoneiden sisäilmaston mittaaminen on mahdollista. Digitaalisten ratkaisujen ansiosta sisäolosuhteet saadaan pysymään tasaisina ja kustannustehokkaina.

Talotekniikka mutkistuu kaiken aikaa

Kiinteistöjen ylläpitoon osallistuu useita tahoja: isännöitsijät, kiinteistömanagerit, kiinteistöhuolto, urakoitsijat, erikoisliikkeet jne. Kiinteistön ylläpidon organisaatio muuttuu nykyisin usein, henkilöstö vaihtuu vielä useammin. Samaan aikaan talotekniikka monimutkaistuu kaiken aikaa, ja esimerkiksi energiatehokkuuden tiukentuvat vaatimukset ovat tuoneet kiinteistöihin yhä mutkikkaampaa tekniikkaa. Mutta kuka vastaa talotekniikan kokonaisuuden toimivuudesta?

Kun ennen poistettiin pala ikkunatiivistettä ilmanvaihdon varmistamiseksi, nykyään tuloilma tulee sisälle koneellisesti, suodatettuna, lämmitettynä tai jäähdytettynä. Tavoitteena lämmityksen säätämisessä on pitää huoneen lämpötila sopivissa arvoissa niin kesähelteillä kuin talvipakkasilla. Ihmisen kokemaan lämpötilaan vaikuttaa merkittävästi myös ilmanvaihdon tehokkuus: liian suuret ilmamäärät tai väärin säädetty patterilämmitys koetaan helposti epämukavana ”vetona”.

Toteutuneet olosuhteet riippuvat siis useasta tekijästä. Tasapaino eri järjestelmien välillä takaa tasaiset sisäolosuhteet ulkoilmassa tapahtuvista muutoksista huolimatta.

Digitalisaatio tulee myös rakennuksiin

Nykyään puhutaan paljon esineiden internetistä eli IOT:stä (Internet of Things). Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Se tarkoittaa sitä, että rakennuksesta ja sen olosuhteista saadaan runsaasti mitattua dataa erilaisten antureiden avulla. Mittausdataa hyödynnetään lämmityksen ja ilmanvaihdon säädössä niin sanottujen algoritmien avulla, ja näin olosuhteet saadaan lähemmäksi tavoitteita. Parhaimmillaan energialaskusta voidaan nipistää entistäkin enemmän – sisätilojen olosuhteista tinkimättä.

On siis teknisesti mahdollista seurata kiinteistön tilojen käyttöä reaaliaikaisesti ja säätää olosuhteita käytön mukaan. Näin varmistetaan jatkuva terveellinen ja turvallinen sisäilmasto.

Huoneistokohtaiset, saati huonekohtaiset, mittaukset ovat toistaiseksi vielä harvinaisia, mutta teknisesti täysin toteutettavissa ilman suuria kustannuksia. Ne myös yleistyvät vauhdilla: olosuhdemittarit maksavat itsensä nopeasti takaisin energiansäästönä ja parempana sisäilmastona. Myös ylläpidon työ helpottuu huoneistokohtaisien mittausten myötä, ja esimerkiksi käyttäjän tekemän vikailmoituksen jälkeen voidaan järjestelmästä todeta tilanteen kiireellisyys ja välttää turhat huoltokäynnit. Etenkin päivystysaikana tällä saavutetaan merkittävä säästö kustannuksissa. Olosuhteista saadaan myös automaattisesti hälytys, parhaimmillaan jo ennen kuin tilan käyttäjä itse huomaa poikkeamaa.

Automatisoitukin talotekniikka tarvitsee osaavan käyttäjän. Useat erilliset järjestelmät toimivat parhaiten, kun ne integroidaan yhdeksi toimivaksi kokonaisuudeksi. Käyttäjältä vaaditaankin ammattitaitoa, jolla hahmottaa järjestelmäkokonaisuus.

Haluatko kuulla asiasta lisää?

Tutustu energianhallintapalveluihimme ja ota yhteyttä: energianhallinta@vahanen.com. Kerromme mielellämme lisää!

 

   

Tilaa Vahasen blogitekstit sähköpostiisi

Vihdoinkin rauhoittelevaa sisäilmaviestintää valtakunnassa
Sami Niemi / 19.12.2019

Vihdoinkin rauhoittelevaa sisäilmaviestintää valtakunnassa

Vuoden 2013 Sisäilmastoseminaariesityksessäni julistin, että ”Sisäilma-asioihin tarvitaan uutta otetta”. 2015 Vahanen alkoi julkaisemaan henkilöstön..

Lue lisää
Valolla säästöihin
Markku Järvinen / 04.11.2019

Valolla säästöihin

Halogeeni, loistelamppu, pienloistelamppu, energiansäästölamppu… Lähempänä totuutta olisi yksi yhteinen nimitys: energiasyöppö.

Lue lisää
5 tapaa pilata taloyhtiön putkiremontti
Anne Pursiainen / 21.03.2019

5 tapaa pilata taloyhtiön putkiremontti

Mikä varsinkin putkiremontissa voi mennä pieleen ja millaisilla päätöksillä toisaalta onnistutaan?

Lue lisää
Tarveselvitys kertoo, mitä taloyhtiön pitää tietää sähköautojen latauksesta
Siinto Kangas / 12.10.2018

Tarveselvitys kertoo, mitä taloyhtiön pitää tietää sähköautojen latauksesta

Sähköautoja tulee liikenteeseen koko ajan enemmän, ja tämä aiheuttaa päänvaivaa ja toimenpiteitä myös taloyhtiöille. Tarvitaanko latauspisteitä ja..

Lue lisää
Sisäilmaongelmia vai median mörköjä
Arto Toorikka / 05.09.2018

Sisäilmaongelmia vai median mörköjä

Iltapäivälehtien lööpeistä tai vaikkapa YLEnkään uutisista ei useinkaan saa lukea hienosti toteutetuista rakennushankkeista (vaikka niitäkin on)...

Lue lisää
Toimiva ja oikein käytetty talotekniikka on sopivien sisäolosuhteiden ja energiatehokkuuden edellytys
Tapio Matila / 19.08.2018

Toimiva ja oikein käytetty talotekniikka on sopivien sisäolosuhteiden ja energiatehokkuuden edellytys

Ihmiset viettävät nykyään jopa 90 % ajastaan sisällä. Ilman laatu on siis merkittävässä roolissa, sillä nimittäin voi olla pitkäkestoisia vaikutuksia..

Lue lisää