Kiinteistöjen talotekniikan etähallinta on tätä päivää


1.2.2022 alkaen Vahanen-yhtiöiden tulevat blogitekstit ja kuulumiset löytyvät AFRYn verkkosivuilta.

Kiinteistöjen yhdistäminen verkkoon ei ole enää pelkkää tieteiskirjallisuutta. Asuntojen ja toimitilojen etähallinnasta on tullut luonnollinen osa nykypäivää, ja jopa yksittäisten huoneiden sisäilmaston mittaaminen on mahdollista. Digitaalisten ratkaisujen ansiosta sisäolosuhteet saadaan pysymään tasaisina ja kustannustehokkaina.

Talotekniikka mutkistuu kaiken aikaa

Kiinteistöjen ylläpitoon osallistuu useita tahoja: isännöitsijät, kiinteistömanagerit, kiinteistöhuolto, urakoitsijat, erikoisliikkeet jne. Kiinteistön ylläpidon organisaatio muuttuu nykyisin usein, henkilöstö vaihtuu vielä useammin. Samaan aikaan talotekniikka monimutkaistuu kaiken aikaa, ja esimerkiksi energiatehokkuuden tiukentuvat vaatimukset ovat tuoneet kiinteistöihin yhä mutkikkaampaa tekniikkaa. Mutta kuka vastaa talotekniikan kokonaisuuden toimivuudesta?

Kun ennen poistettiin pala ikkunatiivistettä ilmanvaihdon varmistamiseksi, nykyään tuloilma tulee sisälle koneellisesti, suodatettuna, lämmitettynä tai jäähdytettynä. Tavoitteena lämmityksen säätämisessä on pitää huoneen lämpötila sopivissa arvoissa niin kesähelteillä kuin talvipakkasilla. Ihmisen kokemaan lämpötilaan vaikuttaa merkittävästi myös ilmanvaihdon tehokkuus: liian suuret ilmamäärät tai väärin säädetty patterilämmitys koetaan helposti epämukavana ”vetona”.

Toteutuneet olosuhteet riippuvat siis useasta tekijästä. Tasapaino eri järjestelmien välillä takaa tasaiset sisäolosuhteet ulkoilmassa tapahtuvista muutoksista huolimatta.

Digitalisaatio tulee myös rakennuksiin

Nykyään puhutaan paljon esineiden internetistä eli IOT:stä (Internet of Things). Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Se tarkoittaa sitä, että rakennuksesta ja sen olosuhteista saadaan runsaasti mitattua dataa erilaisten antureiden avulla. Mittausdataa hyödynnetään lämmityksen ja ilmanvaihdon säädössä niin sanottujen algoritmien avulla, ja näin olosuhteet saadaan lähemmäksi tavoitteita. Parhaimmillaan energialaskusta voidaan nipistää entistäkin enemmän – sisätilojen olosuhteista tinkimättä.

On siis teknisesti mahdollista seurata kiinteistön tilojen käyttöä reaaliaikaisesti ja säätää olosuhteita käytön mukaan. Näin varmistetaan jatkuva terveellinen ja turvallinen sisäilmasto.

Huoneistokohtaiset, saati huonekohtaiset, mittaukset ovat toistaiseksi vielä harvinaisia, mutta teknisesti täysin toteutettavissa ilman suuria kustannuksia. Ne myös yleistyvät vauhdilla: olosuhdemittarit maksavat itsensä nopeasti takaisin energiansäästönä ja parempana sisäilmastona. Myös ylläpidon työ helpottuu huoneistokohtaisien mittausten myötä, ja esimerkiksi käyttäjän tekemän vikailmoituksen jälkeen voidaan järjestelmästä todeta tilanteen kiireellisyys ja välttää turhat huoltokäynnit. Etenkin päivystysaikana tällä saavutetaan merkittävä säästö kustannuksissa. Olosuhteista saadaan myös automaattisesti hälytys, parhaimmillaan jo ennen kuin tilan käyttäjä itse huomaa poikkeamaa.

Automatisoitukin talotekniikka tarvitsee osaavan käyttäjän. Useat erilliset järjestelmät toimivat parhaiten, kun ne integroidaan yhdeksi toimivaksi kokonaisuudeksi. Käyttäjältä vaaditaankin ammattitaitoa, jolla hahmottaa järjestelmäkokonaisuus.

Haluatko kuulla asiasta lisää?

Tutustu energianhallintapalveluihimme ja ota yhteyttä: energianhallinta@vahanen.com. Kerromme mielellämme lisää!

 

   

Tilaa Vahasen blogitekstit sähköpostiisi

Ja PAH! Mitä ne PAHit maassa tekevät?
PAH-tutkimushanke / 27.01.2022

Ja PAH! Mitä ne PAHit maassa tekevät?

Miksi polyaromaattisia hiilivetyjä eli PAH-yhdisteitä on maaperässä ja mitä haittaa niistä on? Tutkitaanko näiden yhdisteiden esiintymistä maaperässä tai..

Lue lisää
Vuosisata ajatonta rakentamisviisautta
Juha Lampi / 27.12.2021

Vuosisata ajatonta rakentamisviisautta

Naulan kantaan -keskustelujaksot ovat olleet minulle kahden viime vuoden aikana rakennetun ympäristön ymmärtämisen ja oivaltamisen korkeakoulua. On ollut..

Lue lisää
Puolet putkiremontin kustannuksista määritetään jo tarveselvitysvaiheessa
Sakari Linnavuori / 10.12.2021

Puolet putkiremontin kustannuksista määritetään jo tarveselvitysvaiheessa

Mistä ja miten putkiremontin hinta muodostuu? Lähdetään liikkeelle siitä, kun taloyhtiö ryhtyy tekemään tarveselvitystä eli kartoittamaan, mitkä kohdat..

Lue lisää
PAH-yhdistepitoiset materiaalit historiallisissa rakenteissa
PAH-tutkimushanke / 21.10.2021

PAH-yhdistepitoiset materiaalit historiallisissa rakenteissa

Vanhemmat perinteiset rakenteet

Perinteiset rakennusmateriaalit ovat olleet pääosin luonnollisia ja hengittäviä materiaaleja. Tutut ja turvalliset..

Lue lisää
Talotekniikka on olennainen osa muuntojoustavien toimitilojen suunnittelua
Jesse Paakkari / 20.10.2021

Talotekniikka on olennainen osa muuntojoustavien toimitilojen suunnittelua

Nykyaikaisilta toimitiloilta edellytetään muuntojoustavuutta, ja jouston tarve vain kasvaa, kun etä- ja tiimityö yleistyvät. Muuntojoustavuudella..

Lue lisää
4 vinkkiä kiinteistön turvallisuuden ja turvajärjestelmien parantamiseen
Janne Noponen / 13.09.2021

4 vinkkiä kiinteistön turvallisuuden ja turvajärjestelmien parantamiseen

Kiinteistön turvallisuusjärjestelmiä pidetään pahimmillaan pelkkänä menoeränä. Se ei ole yllätys sillä usein järjestelmät ovat hankalia ylläpitää eivätkä..

Lue lisää