Koronavuosi 2020 osui Naulan kantaan!


1.2.2022 alkaen Vahanen-yhtiöiden tulevat blogitekstit ja kuulumiset löytyvät AFRYn verkkosivuilta.

Vuosi 2020 oli maailmanlaajuinen yllätys, kun pandemia pyyhkäisi yli kansakuntien ja lakaisi pöydältä monet itsestään selvinä pitämämme arvot ja rutiinit. Vaikka tauti ei ainakaan vielä ole osoittautunut läheskään yhtä tuhoisaksi kuin espanjantauti reilut sata vuotta sitten eikä Suomessa hätyytä edes aasialaisen influenssa tuonensatoa, se pysäytti meidät kokonaisvaltaisesti pohtimaan valintojamme ja päivittäistä elämäämme. Se kuitenkin, kuten kriisit useinkin, myös havahdutti meidät huomaamaan kätketyt vahvuutemme ja on nostattanut oraalle uusia ajatuksia sekä näkymiä tulevaisuuteen.

Olisiko onnekkaampaan hetkeen voinut osua konsernimme uusi ja ensimmäinen podcast-sarja Naulan kantaan!

Vuoden aikana olen ilokseni saanut keskustella rakentavasti rakentamisesta ja rakennetuista ympäristöistä yli kolmenkymmenen monipuolisen näkijän ja osaajan kanssa. Paitsi, että täten pääsin syventämään aiempia keskustelujani jo tuttujen työyhteisöni edustajien kanssa, sain tutustua uusiin työkavereihin ja heidän osuviin ajatuksiinsa. Keskustelua ei kuitenkaan rajoitettu vain kotipesäämme vaan mukaan saimme runsain mitoin kiinnostuneita sidosryhmistämme, jotka edustivat monipuolisesti rakennusalan, oppimisen, viestinnän ja arvopohdinnan kenttää. Moninaisuutta kuvaa myös se, että toisaalta saatoimme syventyä pohtimaan esimerkiksi, miten villahousuilla tehdään termisen viihtyvyyden viimeinen säätö ilmastoidussa rakennuksessa ja toisaalta taas uppoutua visioimaan suurimman kansallisvarallisuutemme – rakennusten – tulevaisuudennäkymiä ja kokonaisten kaupunkien elinvoimaisuuden menestystekijöitä.

Korona luonnollisesti pulpahteli taajaan keskustelunaiheeksi, mutta merkillepantavaa oli, että tuskailun sijaan se herätti

 • arvopohdintaa: mitä oikeastaan kaipaamme ja tarvitsemme.
 • hoksauksia: mehän osaammekin, mehän selviydymmekin!
 • mahdollisuuksien pohdintaa: miten tulevaisuudessa haluamme tehdä asioita paremmin

Ihminen mielellään järjestelee asioita lokeroimalla. Nyt vuoden vaihtuessa koettaessani asetella julkaistut jaksot jonkinlaisten yläotsikoiden alle huomaan kuitenkin, että ne asettuvat ikään kuin moniulotteiseen ja monelta osin sisäkkäiseen kokemusavaruuteen. Uskaltaisinkohan tässä taas puhua lempiaiheistani, verkostoista ja parviälystä? Millaisiin ryhmiin Sinä, hyvä lukija haluaisit nämä jaksot asetella? Käyttäisitkö esimerkiksi tällaisia yläotsikoita:

 • Arvot
 • Vastuullisuus rakennusalalla
 • Osaaminen ja oppiminen
 • Tutkimisen tärkeys
 • Tie laatuun
 • Talotekniikka, rakennusten aineenvaihdunta ja terveys
 • Korjausrakentaminen
 • Huolenpito
 • Viestintä
 • Tulevaisuus

Yhden yhteisen ja usein toistuneen teeman haluan nostaa vuoren huipulle: korkean luottamuksen yhteisössä tuotetaan onnistumisia. Ehkäpä joskus jälkikoronaalisessa maailmassa meillä keskustelijoilla on vielä onni kohdata paneeleissa, joissa edelleen hioa saavuttamiamme ideoita kirkkaammiksi – Naulan kantaan!

Lämpimästi huikeasta oppimiskokemuksesta kiitollisena

Juha Lampi
Senior adviser

PS: Esitän vielä leikillisen haasteen: etsi keskusteluistamme seuraavat yksityiskohdat:

 1. Selkärangattomat pedot
 2. Multilogi
 3. Dynamiittiako lentolaukussa

Ei tarvitse tässäkään tuskailla; ota yhteyttä ja paljastan mielelläni nämäkin salaisuudet – jaettu tieto on kaksinkertainen ilo!

   

Tilaa Vahasen blogitekstit sähköpostiisi