Mihin taloyhtiön rahat valuvat?

Tiesitkö, että veden lämmitykseen voi kulua jopa yhtä paljon energiaa kuin rakennuksen ulkovaipan lämpöhäviöihin? Entä tiesitkö, että tasaisesti vuotava wc-pönttö saattaa valuttaa viemärin kautta vettä hukkaan jopa 300 litraa tunnissa? Se tekee lähes 30 euroa vuorokaudessa eli reilut 10 000 euroa vuodessa, kun käyttöveden keskimääräinen hinta on noin 4€/m3.

Vedenkulutusta pitää siis seurata ja vesikalusteiden kuntoa tarkkailla ja poikkeavuuksista ilmoittaa viiveettä huoltoyhtiöön, jotta vuodot saadaan nopeasti korjattua. Näin voidaan vähentää vedenkulutusta ja säästää kustannuksissa.

Vedenkulutus vaihtelee selvästi rakennustyypeittäin, ja kulutukseen vaikuttaa merkittävästi kiinteistön käyttötarkoitus. Asuinkerrostaloissa vettä kuluu asukasta kohden yleensä enemmän kuin rivitalossa, ja omakotitaloissa on yleensä vielä alhaisempi kulutus.

Veden kulutukseen vaikuttavat myös muun muassa vesijohtoverkoston paine, rakennuksen vesikalusteiden ja putkiston ikä, kulutusseuranta ja kulutusmuutoksiin reagointi, veden laskutustapa (asukasmäärään perustuva tai mitattu kulutus) sekä asukkaiden asenteet. Oheisissa kuvissa on esitetty rakennuksen iän vaikutus keskimääräiseen vedenkulutukseen asuinkerrostaloissa ja rivitaloissa.

Asuinkerrostalojen iän vaikutus keskimääräiseen vedenkulutukseen.

Rivitalojen iän vaikutus keskimääräiseen vedenkulutukseen.

Noin neljännes asuinrakennuksen lämmönkulutuksesta voi valua viemäriin

Taloyhtiö voi vaikuttaa vedenkulutukseensa pienilläkin investoinneilla. Vesijohtoverkostossa veden painetaso vaikuttaa siihen, paljonko vettä hanasta tulee. Tarpeettoman korkea veden paine kasvattaa vedenkulutusta ja rasittaa vesikalusteita sekä putkistoa. Vedenpaineen tarkastus on hyvä tehdä säännöllisesti ja tarvittaessa asentaa vakiopaineventtiili, joka maksaa itsensä takaisin jo muutamassa vuodessa.

Säännöllisellä ja jatkuvalla kulutusseurannalla sekä sen mahdollistamalla vuodonvalvonnalla saadaan havaittua äkilliset vedenkulutuksen muutokset sekä hitaasti kehittyvät pienetkin vuodot. Näin niihin voidaan reagoida nopeasti ja estää turhat kustannukset. Se todellakin kannattaa, koska asuinrakennuksen viemäriin valuu keskimäärin neljännes sen lämmönkulutuksesta.

Kirjoittajat:
Laura Salonpää, energianhallinnan asiantuntija, Vahanen Monitoring Services Oy
ja Matti Hellgrén, asiakaspalvelupäällikkö, Vahanen Monitoring Services Oy

Varaa aika kalenteristamme - autamme mielellämme!

Varaa aika veloituksettomaan puhelinkonsultaatioon Matin kanssa täältä.

   

Tilaa Vahasen blogitekstit sähköpostiisi

4 vinkkiä kiinteistön turvallisuuden ja turvajärjestelmien parantamiseen
Janne Noponen / 13.09.2021

4 vinkkiä kiinteistön turvallisuuden ja turvajärjestelmien parantamiseen

Kiinteistön turvallisuusjärjestelmiä pidetään pahimmillaan pelkkänä menoeränä. Se ei ole yllätys sillä usein järjestelmät ovat hankalia ylläpitää..

Lue lisää
Remonttikaveri – olen tukenasi koko korjaushankkeen ajan
Virpi Miettinen / 23.06.2021

Remonttikaveri – olen tukenasi koko korjaushankkeen ajan

Vahasen Remonttikaveri-palvelu on osa taloyhtiöiden korjaushankkeen projektiviestintää. Remonttikaveri on asukkaiden ja osakkaiden oma tukihenkilö..

Lue lisää
Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 8)
Jouni Saarenpää / 15.06.2021

Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 8)

Seuraamme blogisarjassa Turun Itäharjulla sijaitsevan Jaanin alueen linjasaneeraushankkeen ja maalämpöurakan etenemistä. RTC Vahanen Turku Oy toimii..

Lue lisää
Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 7)
Jere Kotikivi / 29.04.2021

Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 7)

Seuraamme blogisarjassa Turun Itäharjulla sijaitsevan Jaanin alueen linjasaneeraushankkeen ja maalämpöurakan etenemistä. RTC Vahanen Turku Oy toimii..

Lue lisää
Mitä rakennuttaminen on?
Antti Huurre / 28.04.2021

Mitä rakennuttaminen on?

Jos ei muille, niin ainakin lapsilleen sitä joutunut jossakin vaiheessa selittämään, mitä tekee työkseen. Miksi hankkeessa pitää rakennuttaja tai..

Lue lisää
Urbaanin ekolentämisen tulevaisuudennäkymiä
Juha Lampi / 15.04.2021

Urbaanin ekolentämisen tulevaisuudennäkymiä

Osallistuin nyt maaliskuussa järjestettyyn kolmanteen Ecological and Electric Aviation -verkostokonferenssiin. Ensimmäisessä konferenssissa vuonna 2019..

Lue lisää