Mitä rakennuttaminen on?


1.2.2022 alkaen Vahanen-yhtiöiden tulevat blogitekstit ja kuulumiset löytyvät AFRYn verkkosivuilta.

Jos ei muille, niin ainakin lapsilleen sitä joutunut jossakin vaiheessa selittämään, mitä tekee työkseen. Miksi hankkeessa pitää rakennuttaja tai projektijohtaja ja mitä sellainen käytännössä tekee?

Olipa kyseessä minkälainen rakennushanke tahansa, jonkun pitää johtaa sitä, jotta muut rakentamisen ammattilaiset voivat hoitaa omat tehtävänsä tehokkaasti. Johtaja voi tahtonsa ja mahdollisuuksiensa mukaan olla hankkeeseen ryhtyvä, mutta hankkeeseen ryhtyvällä on myös mahdollisuus käyttää johtamiseen ulkopuolisen konsultin apua haluamassaan määrin. Palkattu rakennuttaja-/projektijohtajakonsultti voi olla tiukasti tilaajan ohjauksessa tai toimia itsenäisesti hyvinkin syvällä tilaajan organisaatiossa ja edustajana antaen tilaajalle rauhan keskittyä omaan tekemiseen. Usein rakennushankkeeseen lähdetään arkkitehtivetoisesti, jolloin helposti keskitytään rakennussuunnitteluun mutta jos ensimmäisen kumppani olisikin rakennuttajakonsultti, voisi projektin kokonaisuus olla paremmin hallussa.

Rakennuttaja toimii hankkeen kapellimestarina

Rakennuttajan pitää olla hyvin selvillä hankkeen sidosryhmistä sekä alalle vakiintuneista sopimuskäytännöistä ja toimintatavoista. Hän toimii hankkeen ”kapellimestarina” ja varmistaa, että se etenee sujuvasti. Hänen pitää tunnistaa ja ehkäistä riskit etukäteen. Hankkeessa päätökset ovat tilaajan vastuulla, mutta rakennuttaja huolehtii, että ne tehdään oikeaan aikaan ja perustuen oikeaan tietoon. Hän auttaa tilaajaa muun muassa projektin organisoinnissa, budjetoinnissa, kustannusseurannassa sekä sopimuksissa. Kun sopimukset on huolellisesti laadittu, vältytään epäselvyyksiltä ja kiistoilta hankkeen myöhemmissä vaiheissa. Hankkeen rakentamisvaiheessa korostuvat kokouksissa tehtävät kirjaukset ja sopimusehtojen mukaiset määrämuotoiset menettelyt.

Henkilökemioiden tärkeys korostuu rakennushankkeissa

Millainen henkilö rakennuttajaksi/projektijohtajaksi sitten sopii? Hänen osaamisensa ja kokemuksensa pitää vastata tekeillä olevaa rakennuskohdetta. Jos on enimmäkseen rakennuttanut teollisuuskohteita, ei välttämättä pidä ryhtyä johtamaan arvokiinteistön korjaushanketta, ja päinvastoin. Hänellä pitää myös olla oikeanlaista henkilökemiaa, koska rakennushanke perustuu yhteistyöhön, ja varsinkin pitkässä hankkeessa kysytään paljon sosiaalisia taitoja ja luottamusta puolin ja toisin. Hintakin voi vaikuttaa projektijohtajan valintaan. Jos projekti etenee ja onnistuu hyvin, osaava projektinjohtaja voi säästää tilaajalle vähintään palkkansa verran rahaa. Projektijohtajan organisaatiosta pitää löytyä riittävästi resursseja tuuraamaan tarvittaessa. Rakennuttamisesta sovitaan konsulttisopimuksella, ja maksuperusteensa voi olla aika, kiinteä palkkio tai niiden yhdistelmä. Maksuperuste voi muuttuakin hankkeen aikana, kunhan siitä sovitaan etukäteen. Tehtävän ja vastuiden määrittelemiseen on apuna käytössä hankkeen johtamisen ja rakennuttamisen tehtäväluettelo HJR18. Se sisältää rakennushankkeen johtamistehtävät ja rakennuttamistehtävät tarveselvitysvaiheesta takuuajan tehtäviin.

Kuuntele myös Naulan kantaan -podcastjaksomme aiheesta.

Voinko olla jotenkin avuksi?

Varaa aika kalenteristani puhelinkeskustelulle.

   

Tilaa Vahasen blogitekstit sähköpostiisi

Ja PAH! Mitä ne PAHit maassa tekevät?
PAH-tutkimushanke / 27.01.2022

Ja PAH! Mitä ne PAHit maassa tekevät?

Miksi polyaromaattisia hiilivetyjä eli PAH-yhdisteitä on maaperässä ja mitä haittaa niistä on? Tutkitaanko näiden yhdisteiden esiintymistä maaperässä tai..

Lue lisää
Vuosisata ajatonta rakentamisviisautta
Juha Lampi / 27.12.2021

Vuosisata ajatonta rakentamisviisautta

Naulan kantaan -keskustelujaksot ovat olleet minulle kahden viime vuoden aikana rakennetun ympäristön ymmärtämisen ja oivaltamisen korkeakoulua. On ollut..

Lue lisää
Puolet putkiremontin kustannuksista määritetään jo tarveselvitysvaiheessa
Sakari Linnavuori / 10.12.2021

Puolet putkiremontin kustannuksista määritetään jo tarveselvitysvaiheessa

Mistä ja miten putkiremontin hinta muodostuu? Lähdetään liikkeelle siitä, kun taloyhtiö ryhtyy tekemään tarveselvitystä eli kartoittamaan, mitkä kohdat..

Lue lisää
Kestävä kehitys luo uutta liiketoimintaa rakennus- ja kiinteistöalalle – sääntely uhkaa laahata perässä
Ahti Rantonen / 30.11.2021

Kestävä kehitys luo uutta liiketoimintaa rakennus- ja kiinteistöalalle – sääntely uhkaa laahata perässä

Tausta. Rakennetun ympäristön osuus Rakennusteollisuuden mukaan:

Lue lisää
PAH-yhdistepitoiset materiaalit historiallisissa rakenteissa
PAH-tutkimushanke / 21.10.2021

PAH-yhdistepitoiset materiaalit historiallisissa rakenteissa

Vanhemmat perinteiset rakenteet

Perinteiset rakennusmateriaalit ovat olleet pääosin luonnollisia ja hengittäviä materiaaleja. Tutut ja turvalliset..

Lue lisää
4 vinkkiä kiinteistön turvallisuuden ja turvajärjestelmien parantamiseen
Janne Noponen / 13.09.2021

4 vinkkiä kiinteistön turvallisuuden ja turvajärjestelmien parantamiseen

Kiinteistön turvallisuusjärjestelmiä pidetään pahimmillaan pelkkänä menoeränä. Se ei ole yllätys sillä usein järjestelmät ovat hankalia ylläpitää eivätkä..

Lue lisää