Miten tunnistat potentiaaliset kiinteistökehityskohteet?


1.2.2022 alkaen Vahanen-yhtiöiden tulevat blogitekstit ja kuulumiset löytyvät AFRYn verkkosivuilta.

Kiinteistöt ovat sijoituskohteina monen sijoittajan mieleen, sillä ne ovat melko riskittömiä ja niistä saatavat tuotot ovat hyviä. Kiinteistöihin sijoitetaan mielellään ja hyvistä kohteista on jopa pulaa.

Kiinteistökehityksen avulla kohteiden arvoa voidaan nostaa ja luoda uusia, tuottavia sijoituskohteita. Kehitystyön tuloksena kiinteistöstä tulee nykyaikainen sekä viihtyisä käyttäjilleen. Lisäksi kiinteistön käyttöä voidaan tehostaa ja sen käyttökustannuksia hallita.

Mistä sitten voi tunnistaa, että käsissäsi on loistava kohde kiinteistökehitykselle tai omistamasi kohde kaipaa kiinteistökehitystä? Tässä blogitekstissä käymme läpi tekijöitä, jotka ovat selkeitä merkkejä kiinteistökehityksen tarpeesta tai viestivät, että kiinteistökehityksen avulla kiinteistön arvoa voidaan nostaa.

Tunnista kiinteistöt, joissa kiinteistön arvon nouseminen voisi olla potentiaalista

1. Sijainti, sijainti ja sijainti

Kiinteistökehityksen kannalta tärkein tekijä on kiinteistön sijainti. Alueen tulee olla elinvoimainen tai kehittyvä, jotta kiinteistökehitysinvestointi on kannattava tehdä. Liikenneratkaisut ja alueen infrastruktuuri ovat merkittävässä roolissa määrittäessä onko kiinteistö hyvällä sijainnilla.

Kun tunnistetaan kehittyviä alueita, on hyvä tilanne lähteä tutkimaan mahdollista muutosta kiinteistöön. Yleensä alueen kehittymiseen liittyy suurempi muutos infrastruktuurissa, kuten ratahanke, joka muuttaa olennaisesti alueen saavutettavuutta. Seurauksena yleensä tapahtuu alueen arvonnousua.

Seuraamalla kaavoitusta on mahdollista tietää, mitkä alueet tulevat kehittymään jatkossa. Lisäksi kiinteistökehityksen konsultti osaa kertoa alueista, jotka ovat kehittymässä tulevaisuudessa.

2. Megatrendit

Tietynlaisten megatrendien tunnistaminen on myös tärkeää hyvien kehityskohteiden tunnistamisessa: kestävä kehitys, väestön ikääntyminen, palvelukeskeisyys, elämyksellisyys, vastuullisuus, liikenteen murros ja asumisen uudet ratkaisut.

Kiinteistön omistajan näkökulmasta nämä käytännössä tarkoittavat esim. kiertotalouden, energiatehokkuuden, osallistamisen, palveluasumisen, julkisen liikenneverkoston ja verkkokaupan roolin kasvamista.

3. Kiinteistö tyhjentyy ja on vajaakäytöllä

Mikäli kiinteistö alkaa tyhjenemään ja tiloja ei saada enää vuokrattua, on tämä selkeä merkki siitä, että kiinteistökehitystä kannattaa harkita. Kiinteistöjen vuokratason tippuminen myös viestii siitä, että muutostoimenpiteille todennäköisesti on tarvetta.

4. Pakon sanelema tilanne

Joskus voi käydä myös niin, että kiinteistökehitykseen päädytään pakon edessä. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi silloin, kun tontin vuokra-aika lähestyy loppuaan. Tällaisessa tilanteessa on ainakin hyvä kartoittaa muitakin vaihtoehtoja kiinteistön käytölle

5. Talousyhtälö

Mikäli kiinteistö ei tällä hetkellä tuota tarpeeksi, eli talousyhtälö ei toimi, kiinteistökehitys voi olla oikea vaihtoehto. Esimerkiksi kiinteistön purku ja uuden tehokkaamaan talon rakennus samalle tontille, voivat olla taloudellisesti erittäin kannattavia projekteja. Kiinteistökehityksessä päätöksiä ohjaavat luvut – joskus suuret muutokset, kuten uudelleenrakentaminen, voivat olla tuottavampia vaihtoehtoja.

6. Kiinteistön heikentynyt tekninen kunto

Kiinteistön heikentynyt tekninen kunto on yksi selkeä merkki kiinteistökehityksen tarpeesta. Kiinteistö saattaa olla julkisivultaan rapistunut, sisäilma heikkoa ja vuokrattavien tilojen taso ei vastaa enää tämänpäivän vuokralaisten vaatimuksia. Vaikutelma on kaikin tavoin kulahtanut.

7. Kiinteistön hyvät rakenteet/perusasiat

Mikäli kiinteistöllä on hyvät rakenteet, voidaan kiinteistökehityksellä nostaa merkittävästi kiinteistön arvoa. Jos kiinteistö on tilava sekä sen kerroskorkeus on hyvä, voi käsissäsi olla loistava kiinteistö kehitystä varten. Teollisuuskiinteistöt toimivat hyvinä esimerkkeinä kiinteistöistä, joissa muutostöillä voidaan luoda kiinteistölle uusi käyttötarkoitus. Lisäksi usein teollisuuskiinteistöillä on vahva tarina, jolla voidaan brändätä kiinteistö, esimerkkinä Helsingin Teurastamoalue Sörnäisissä.

   

Tilaa Vahasen blogitekstit sähköpostiisi

4 vinkkiä kiinteistön turvallisuuden ja turvajärjestelmien parantamiseen
Janne Noponen / 13.09.2021

4 vinkkiä kiinteistön turvallisuuden ja turvajärjestelmien parantamiseen

Kiinteistön turvallisuusjärjestelmiä pidetään pahimmillaan pelkkänä menoeränä. Se ei ole yllätys sillä usein järjestelmät ovat hankalia ylläpitää eivätkä..

Lue lisää
Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 7)
Jere Kotikivi / 29.04.2021

Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 7)

Seuraamme blogisarjassa Turun Itäharjulla sijaitsevan Jaanin alueen linjasaneeraushankkeen ja maalämpöurakan etenemistä. RTC Vahanen Turku Oy toimii..

Lue lisää
Mitä rakennuttaminen on?
Antti Huurre / 28.04.2021

Mitä rakennuttaminen on?

Jos ei muille, niin ainakin lapsilleen sitä joutunut jossakin vaiheessa selittämään, mitä tekee työkseen. Miksi hankkeessa pitää rakennuttaja tai..

Lue lisää
Urbaanin ekolentämisen tulevaisuudennäkymiä
Juha Lampi / 15.04.2021

Urbaanin ekolentämisen tulevaisuudennäkymiä

Osallistuin nyt maaliskuussa järjestettyyn kolmanteen Ecological and Electric Aviation -verkostokonferenssiin. Ensimmäisessä konferenssissa vuonna 2019..

Lue lisää
Miten kaupat ja kauppakeskukset saadaan kukoistamaan?
Esa Piispanen / 16.02.2021

Miten kaupat ja kauppakeskukset saadaan kukoistamaan?

Liikerakentamisen tulevaisuudessa nähdään niin uhkia kuin mahdollisuuksiakin. Ala kohtaa monia haasteita, joiden ratkaisemiseksi on seurattava tarkalla..

Lue lisää
Mielenmaisemana #täsmärakentaminen
Juha Lampi / 21.09.2020

Mielenmaisemana #täsmärakentaminen

Isoäitini opetti elämään nuukasti: ylijäämäruoasta kuului laittaa seuraavana päivänä kierrätyssapuskaa, käyttökelpoisia vaatteita passasi parsia, ja..

Lue lisää