”Ongelma-alueen” maine paranee asukkaiden tiiviillä yhteistyöllä

Helsingin Kontulan ongelmana on alueen rakentamisesta lähtien ollut huono maine ja asuntojen suoranainen polkumyynti. Asuinalueemme ei ole asuntomarkkinoilla kilpailukykyinen, ja siihen on syynsä: tutkimuksen* mukaan asukkaat eivät tunne oloaan turvalliseksi, ja poliisikin raportoi asukaslukuun suhteutettuna paljon kotihälytyksiä. Mitä ongelman ratkaisemiseksi sitten voisi tehdä? No, minä olen päättänyt laittaa itseni likoon ihan tosissani.

Asunto-osakeyhtiö on ainutkertainen hallintamuoto maailmassa. Yleensä omistajia on enemmän kuin asuntoja ja oma asunto on tavallisen ihmisen suurin omaisuuserä. Päätöksenteon tilanteissa on paljon erilaisia intressejä, ja jokainen puolustaa kiivaasti omaa etuaan. Onneksi on isännöitsijä. Isännöitsijä on koulutettu kiinteistönpidon ammattilainen. Hän toteuttaa toiveet ja ottaa toisaalta syyt niskoilleen, jos kaikkea ei voi toteuttaa.

Pienistä eturistiriidoista huolimatta Kontulan Keinutiellä on tehty paljon hyvää yhdessä. Putkiremontti onnistui erinomaisesti ryhmähankkeena As Oy Keinutie 7:n ja 9:n kesken. Vuoden putkiremontti -kilpailuunkin osallistuneen remontin lopputulos on teknisesti ja taloudellisesti erinomainen, ja taloyhtiöiden väki puhalsi hyvin yhteen hiileen. Meillä on yhteinen isännöinti- ja huoltoyhtiö, joka tarjoaa aktiivisesti koulutusta ja kehittää aktiivisesti omaa alaansa. Kivojen pienien tilaisuuksien, kuten juhlien, peli-iltojen ja talkoiden avulla on harjoiteltu suurempia yhteistyökuvioita, kuten putkiremonttia. Jotta tällainen määrä yhdessä tekemistä ja toimintaa on syntynyt, taloissa pitää asua hyviä, yhdessä tekemistä ylläpitäviä tyyppejä. Taloyhtiöiden hallitukset ovat täynnä näitä hyviä tyyppejä.

Toivon tulevaisuutta varten, että asumista ohjaava lainsäädäntö kehittyisi järkevästi. Yleensä taloyhtiöt toteuttavat aina normiston minimiä. Taloyhtiön hallituksen toivoisin antavan riittävät valtuudet ja tuen isännöitsijälle ja asukkaiden panostavan yhteistyöhön ja hyvään ilmapiiriin. Putkiremontin ei tarvitse muistuttaa Talvisotaa. Painetilanne hitsaa porukkaa yhteen, ja sen jälkeen asukkaiden/osakkaiden välit paranevat. Myös taloyhtiön, ja miksi ei naapurustonkin, strategian laatiminen voi parantaa keskusteluilmapiiriä talossa. Taloyhtiöiden välinen yhteistyö voisi mielestäni jatkua julkisivu- ja/tai ikkunaremonttien yhteydessä tulevaisuudessa. Myös energian säästämiseen ja ilmastonmuutokseen liittyviä vaatimuksia ja haasteita voi tulla eteemme tulevaisuudessa.

Lopuksi haluaisin heittää kysymyksen itse kunkin pohdittavaksi: mitä minä asukkaana, osakkaana tai hallituksen puheenjohtajana voin tehdä asuinalueen, yksittäisen taloyhtiön maineen ja taloyhtiön kilpailukyvyn parantamiseksi asuntomarkkinoilla?

Kirjoittaja: Jari Matikainen, As Oy Keinutie 5:n hallituksen puheenjohtaja

* Helsingin Pelastuslaitos tekee kolmen vuoden välein turvallisuustutkimuksen kaupunginosien asukkaille. Tutkimus on tehty viimeksi vuonna 2015. Otanta on 212 asukasta/kaupunginosa ja vastausprosentti yli 60.

 

   

Tilaa Vahasen blogitekstit sähköpostiisi

Etätyö puri perheeseen
Merja Pohjonen / 31.03.2020

Etätyö puri perheeseen

Etätyö kotoa voi olla vähän haastavaa, mutta samalla se on hieno mahdollisuus työn ja perhe-elämän yhdistämiseen

Lue lisää
Miksi rakennuksiemme korjauksista ei päätetä faktojen perusteella?
Arto Toorikka / 25.02.2020

Miksi rakennuksiemme korjauksista ei päätetä faktojen perusteella?

Miksi rakennusten kuntoa ja korjaustarpeita ei tunneta?

Lue lisää
Arvokiinteistön ikkunoiden uusiminen ”vanhan mallin mukaisesti” vaatii onnistuakseen ammattitaitoista suunnittelua
Piritta Hannula / 19.02.2020

Arvokiinteistön ikkunoiden uusiminen ”vanhan mallin mukaisesti” vaatii onnistuakseen ammattitaitoista suunnittelua

Arkkitehdin merkintöjä korjaustyömaalta osa 2. Tutustu myös ensimmäiseen osaan "Välipohjien tyhjentäminen vanhoissa arvotaloissa".

Vielä muutama vuosi..

Lue lisää
Mitä rakennushankkeen valvoja tekee ja mikä on hänen roolinsa?
Anne Pursiainen / 28.01.2020

Mitä rakennushankkeen valvoja tekee ja mikä on hänen roolinsa?

Rakennushankkeelle nimetään valvoja kullekin erikoisalalle (pää-, rakennus-, LVI- ja sähkövalvoja). Päävalvoja laati valvontasuunnitelman, jonka mukaan..

Lue lisää
Asuinrakennuksen energiatehokkuus kuntoon – ja vielä valtion tukemana
Markus Eklund / 21.01.2020

Asuinrakennuksen energiatehokkuus kuntoon – ja vielä valtion tukemana

Suomen kunnianhimoinen tavoite on saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä. Hiilineutraalius merkitsee, että hiilidioksidipäästöjä syntyisi..

Lue lisää
Vihdoinkin rauhoittelevaa sisäilmaviestintää valtakunnassa
Sami Niemi / 19.12.2019

Vihdoinkin rauhoittelevaa sisäilmaviestintää valtakunnassa

Vuoden 2013 Sisäilmastoseminaariesityksessäni julistin, että ”Sisäilma-asioihin tarvitaan uutta otetta”. 2015 Vahanen alkoi julkaisemaan henkilöstön..

Lue lisää