Pienellä lisätyöllä suunnittelun alkuvaiheessa helpotetaan loppuvaiheen suunnittelua ja tuotetaan tarkemmat suunnitelmat


1.2.2022 alkaen Vahanen-yhtiöiden tulevat blogitekstit ja kuulumiset löytyvät AFRYn verkkosivuilta.

Tein opinnäytetyöni Turun ammattikorkeakouluun urakkalaskentavaiheen rakennesuunnitelmien sisällön laajuudesta ja tarkkuudesta. Itseäni olisi nimittäin helpottanut huomattavasti, jos käytettävissä olisi ollut vastaavaa materiaalia. Olisi saanut suunnittelutyöstä paremman käsityksen ja ollut helpompaa aloittaa tekeminen.

Niinpä opinnäytetyö ja sen sisältämä ohjeistus onkin kirjoitettu suunnittelijan näkökulmasta uransa alkuvaiheessa oleville rakennesuunnittelijoille. Koulussa käydään viime kädessä aika vähän läpi kaikkein konkreettisimpia asioita.

Suunnitteluohjeen tavoitteena on parantaa suunnittelijan tietoisuutta rakennesuunnitelmien sisällöstä. Lukemalla opinnäytetyön saa aika hyvän käsityksen siitä, miltä valmiit laskentakuvat näyttävät, ja itse koen, että ohjeista on hyötyä myöhemminkin, kun aloittaa uutta kohtaa ja miettii, mitä piirustuksia tarvitaan. Siis mitä urakkalaskentavaiheen piirustuksen tulisi sisältää ja missä laajuudessa.

Yksinkertainen suunnitteluohjeeni sisältää mallipiirustukset, ja sitä voi käyttää myös tarkastuslistana. Kun suunnittelija tietää, mitä lopputuloksen tulisi sisältää, saadaan aikaan laadukkaammat suunnitelmat!

Työni kohdistuu uudisrakentamiseen, ja sen sisältö koostuu pääasiassa omista ja kollegojen kokemuksista sekä RIL:in ja Rakennustiedon julkaisuista. Se sisältää esittelyt eri urakka- ja suunnittelumuodoista, urakkalaskentavaiheen piirustuksista ja niiden sisällöstä sekä esimerkkikohteen urakkalaskentavaiheen suunnitelmista. Hankintavaiheen suunnitelmien sisältö, eli se mitä piirustuksen tulisi sisältää ja millä laajuudella, käydään kattavasti ja yksityiskohtaisesti läpi edellä mainittujen avulla.

Suunnitteluohjetta tehtäessä huomattiin, että urakan eri toteutusmuodoilla ja suunnittelun vaiheilla on suuri vaikutus rakennesuunnitelmien valmiusasteeseen. Urakkalaskentavaiheen rakennesuunnitelmat sisältävät huomattavasti enemmän määrä- ja laatutietoja kuin esimerkiksi ehdotussuunnitelmat mutta samalla osin liian vähän tietoa toteutussuunnitelmiksi.

Urakkalaskentavaiheen piirustuksia tehtäessä huomattiin, että Tekla Structuresin laajemmalla käytöllä saataisiin mahdollisesti aikaan tehokkaampia työtuloksia. Jo rakennuksen mallinnusvaiheessa ohjelmaan voisi syöttää enemmän tietoja ja edesauttaa esimerkiksi elementtisuunnittelua. Työssä käytettiin esimerkkinä Turussa sijaitsevaa asuinkerrostaloa, jonka rakentaminen alkaa pian. Opinnäytetyön tuloksia pystytään hyödyntämään suunnittelun laadun ja sisällön parantamiseen RTC Vahanen Turku Oy:ssä.

Lue koko työ täältä: http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060216133

   

Tilaa Vahasen blogitekstit sähköpostiisi

Ja PAH! Mitä ne PAHit maassa tekevät?
PAH-tutkimushanke / 27.01.2022

Ja PAH! Mitä ne PAHit maassa tekevät?

Miksi polyaromaattisia hiilivetyjä eli PAH-yhdisteitä on maaperässä ja mitä haittaa niistä on? Tutkitaanko näiden yhdisteiden esiintymistä maaperässä tai..

Lue lisää
Vuosisata ajatonta rakentamisviisautta
Juha Lampi / 27.12.2021

Vuosisata ajatonta rakentamisviisautta

Naulan kantaan -keskustelujaksot ovat olleet minulle kahden viime vuoden aikana rakennetun ympäristön ymmärtämisen ja oivaltamisen korkeakoulua. On ollut..

Lue lisää
Puolet putkiremontin kustannuksista määritetään jo tarveselvitysvaiheessa
Sakari Linnavuori / 10.12.2021

Puolet putkiremontin kustannuksista määritetään jo tarveselvitysvaiheessa

Mistä ja miten putkiremontin hinta muodostuu? Lähdetään liikkeelle siitä, kun taloyhtiö ryhtyy tekemään tarveselvitystä eli kartoittamaan, mitkä kohdat..

Lue lisää
Kestävä kehitys luo uutta liiketoimintaa rakennus- ja kiinteistöalalle – sääntely uhkaa laahata perässä
Ahti Rantonen / 30.11.2021

Kestävä kehitys luo uutta liiketoimintaa rakennus- ja kiinteistöalalle – sääntely uhkaa laahata perässä

Tausta. Rakennetun ympäristön osuus Rakennusteollisuuden mukaan:

Lue lisää
PAH-yhdistepitoiset materiaalit historiallisissa rakenteissa
PAH-tutkimushanke / 21.10.2021

PAH-yhdistepitoiset materiaalit historiallisissa rakenteissa

Vanhemmat perinteiset rakenteet

Perinteiset rakennusmateriaalit ovat olleet pääosin luonnollisia ja hengittäviä materiaaleja. Tutut ja turvalliset..

Lue lisää
4 vinkkiä kiinteistön turvallisuuden ja turvajärjestelmien parantamiseen
Janne Noponen / 13.09.2021

4 vinkkiä kiinteistön turvallisuuden ja turvajärjestelmien parantamiseen

Kiinteistön turvallisuusjärjestelmiä pidetään pahimmillaan pelkkänä menoeränä. Se ei ole yllätys sillä usein järjestelmät ovat hankalia ylläpitää eivätkä..

Lue lisää