Referenssijahdista oppivaan ongelmanratkaisuun


1.2.2022 alkaen Vahanen-yhtiöiden tulevat blogitekstit ja kuulumiset löytyvät AFRYn verkkosivuilta.

Hilmaan oli ilmaantunut taas uusi tarjouspyyntö. Sitten, kun lopulta oli päässyt kahlaamaan läpi syyttömyyden, vakavaraisuuden, vastuullisuuden ja muutenkin kaidan tien kulkijuuden vakuutteluosioiden ja pääsi käsiksi itse pyynnön sisältöön, alkoi tuttu pohdiskelu:

”Nähdäänkö meidät kelpoisina?”

Kelpoisuus osoitetaan Referenssein! Jos pystyt osoittamaan, että olet ihan viime vuosina omin pikku kätösin saattanut maaliin pari kolme neljä vastaavaa kohdetta, olet kelpoinen. Muuten et. Olet ehkä muutamien vuosikymmenten aikana suunnitellut kohteita Saharaan, tornitaloja Volgan mutkaan, restauroinut linnoitusupseerien luomia arvokohteita varuskuntakaupungeissa, osallistunut valtaviin uusia teknisiä haasteita pursuaviin kalliotilahankkeisiin, tehnyt tukun kaavoitustyötä tukevia selvityksiä ja piirustanut detaljeja uusiin sekä vanhoihin sakraalitiloihin – puhumattakaan niistä loistoasunnoista, joista ei aina voi muille kertoakaan.

Sori – niitä ei lasketa! Tarjouspyynnön laatijoilla on lähtökohtana, että ihminen unohtaa tällä tavalla hankitut ongelmanratkaisutaidot kolmesta viiteen vuodessa ja siksi pyörä täytyy keksiä aina uudestaan.

Tokihan maailma ja säännökset muuttuvat nopeasti ja kaukana on aika, jolloin sotaväelle laadittu maalaustyöselostus koostui yhdestä virkkeestä: ”Maalaustyöt tehdään 2. luokan mukaan.” Sen takia tuore alan kokemus on tärkeä – jos kohta olisi hyvä myös keskustella onko kovin nopea muutos ympäristön kannalta yhtä suuri siunaus kuin ihmisyksilölle melanooma.

Tokihan myös on ymmärrettävää, että halutaan laatia yksinkertaiset kilpailusäännöt. Tässä voimme verrata keskenään urheilulajeja; toisissa se ”kuka-eka” voittaa ilman vastaväitteitä, toisissa taas astuu mukaan se tuskainen ”taiteellinen vaikutelma”, joka herkästi johtaa väittelymaratoneihin.

Luulisi kuitenkin tarjouspyynnön esittäjää aivan ensisijaisesti kiinnostavan tarjoajan kyky kohdata, kuunnella, oivaltaa ja ratkaista paitsi niitä haasteita, jotka jo etukäteen tiedetään myös niitä, joista osapuolilla ei vielä ole aavistustakaan. Tällöin hän ehkä toimiikin näin:

  • Ulottaa referenssitutkansa kauemmas ajassa taaksepäin ja leveämmälle sektorille. Mitenkäs tuo tarjokas osaisikaan ratkaista tämän valtionteatterin tilaratkaisut ja arkkitehtuurin, kun on näköjään suunnitellut palkitun logistiikkakeskuksen, kynäillyt kaikki nuo kortteli- ja koulutalot ja saanut tuolla idealuonnoksellaan kunniamaininnan wanhan satamakaupungin rantabulevardin kehittämisestä?
  • Tarkastelee sekä tarjoutuvan työyhteisön että tarjoutuvien henkilöiden aikaansaannoksia niitä ristiin peilaten. Hyvässä työyhteisössä näet toimistoreferenssit ja henkilöreferenssit eivät jää erillisiin siiloihin, vaan ne sekoittuvat sisäisen keskustelun ja oppimisen kautta.
  • Esittää sen fiksun kysymyksen: ”Miten parhaiten aiot ratkaista antamani tehtävän?”

Eräässä tarjouspyynnössä tuli vastaan ennakkotehtävä. Ensin tietysti rypisteltiin otsaa: ”Taas meiltä yritetään saada ilmaista suunnittelua!” Sitten kuitenkin tehtävä kuitattiin piirtämättä yhtään uutta kuvaa, vain latomalla lyhyt kertomus siitä, miten juuri meistä tämä tehtävä tuntuisi parhaalta ratkaista ja mitä selvittämättömiä kysymyksiä olisi syytä ottaa pöydälle heti alussa. Täydet pinnat!

Hieman hämmentävää, ettei aina ole ollut näin yksiviivaista. Aikana ennen nykyistä kilpailulainsäädäntöä ”mikään inhimillinen ei saanut olla arkkitehdille vierasta” ja ammattitaito punnittiin juuri leveän ymmärtämisen ja oivaltamisen kautta. Uusia asioita lähestyttiin tutkivin metodein, jolloin ei enää ollut ratkaisevaa oliko ns. ennen ollut. Tai niin kuin sitä sanottiin: ”Vaikeat hommat tehdään heti ja mahdottomilla on viikon toimitusaika.”

   

Tilaa Vahasen blogitekstit sähköpostiisi