Remontissa ei kannata säästää asumismukavuuteen ja turvallisuuteen vaikuttavissa asioissa

Vaikka omia asuntoja remontoidaan ahkerasti ajan mieltymysten mukaan, harvalla osakkaalla on laaja-alaista kokemusta taloyhtiön linjasaneerauksesta. Kun esimerkiksi putkiremontin hankesuunnitteluun lähdetään, pitää ymmärtää, että projektiin palkattu suunnittelijakonsultti on nähnyt paljon erilaisia kohteita ja tekniikkaa ja osaa siksi esittää valistuneita ratkaisuja, joilla asunto-omaisuutemme saadaan päivitettyä vastaamaan tämän päivän ulkonäkö- sekä toimintavaatimuksia ja säilyttämään arvonsa.

Esimerkiksi valaistuksen uusiminen on sellainen asia, josta usein tingitään ihan turhaan remontin yhteydessä. Nykypäivän valaisinratkaisut vaikuttavat hyvin vähän remontin kokonaiskustannuksiin mutta lisäävät kiinteistön viihtyisyyttä, asumismukavuutta ja turvallisuutta huomattavasti. Oikein valituilla ja sijoitetuilla valoilla voidaan päivittää monta asiaa, ja varsinkin vanhemmalle väelle riittävä valaistus on kullanarvoinen etu ja turva. Ihminen tarvitsee apuvaloa jo 45 ikävuoden jälkeen. Niitä lukulaseja ei yleensä ole aina mukana, vaikka olisi tarvis.

Ei enää hortoilua pimeässä käytävässä

Hyvin valaistussa porraskäytävässä asukkaan ei tarvitse hamuilla seinäkatkaisijaa kauppakassi kummassakin kädessä tai kompastella portaisiin. Kunnon valaistus parantaa näkökenttää, ja nykyaikaisten valaisinten valo on valkoisempaa ja tehokkaampaa kuin entisaikojen keltainen kajo. Porraskäytävä on talon käyntikortti, joten miksi sen pitäisi olla pimeä ja ankea tunneli? Miksi talon pitää näyttää 1950-luvulta, vaikka haluamme siitä 2000-luvun hinnan? Hankintahintoja ajatellen valaistus on äärettömän pieni investointi hyötyynsä nähden. Yhden kakun paistaminen vastaa kuukauden valaistuskulua, kunhan valaisimet ovat tekniikaltaan ajan tasalla. Ja miettikää, kuinka kalliiksi pimeässä kaatuminen tulee yhteiskunnalle.

Nykyaikainen sensorikupuvalaisin, joka on vakiotuote monella valmistajalla, syttyy liiketunnistimen ansiosta silloin, kun ihminen tulee paikalle, ja sammuu automaattisesti, kun sitä ei tarvita. Asennus on yksinkertainen eikä vaadi johdotusten muuttamista. Jos kyseessä on arvokiinteistö, jossa on arvokkaat alkuperäiset valaisimet, niihin voidaan vaihtaa LED-elementit sisälle. LED-tekniikka on kehittynyt ja tullut jäädäkseen. Hehkulamppuja ei kannata enää käyttää missään, ei edes energiansäästölamppuja, koska niissä on elohopeaa, ja ne ovat lyhytikäisiä ja tehottomia.

Yhteistilat pysyvät puhtaampina

Hyvästä valaistuksesta ja automaatiosta koituu hyötyä myös kiinteistön huoltoliikkeelle: siivoukset ja korjaukset sujuvat nopeammin ja lopputulos näyttää paljon siistimmältä. Ihmiset tulevat paljon varovaisemmiksi eivätkä tiputtele roskia ympäriinsä, koska kaikki näkyy. Kylpyhuoneissa hygienia paranee, ja esimerkiksi meikkaus on paljon helpompaa, kun valoa on riittävästi. Hygienian kannalta on huomattava, että valon on osuttava tasaisesti joka paikkaan, jottei tilaan muodostu pimeitä nurkkia, jotka on vaikea puhdistaa. Valonlähteitä on hyvä olla vähintään kaksi, ja katkaisijan himmennystoiminto lisää tarkoituksenmukaista käyttömukavuutta.

Kiitos isojen kauppakeskusten hyvän valaistuksen, muuallakin ollaan pikkuhiljaa siirtymässä valkoisempaan valoon, joka parantaa värinerotuskykyämme. Niin kuin tiedämme, ennen vanhaan kaupassa piti mennä ikkunan viereen, jotta näki, minkä värinen vaate oikeasti oli. Valkoisessa valossa näkee paremmin vähemmällä luksimäärällä.

Olen keskustellut aiheesta lääkäreiden kanssa ja saanut vahvistusta ajatukselle, että oikein rytmitetty kirkas valo torjuu työ- ja kaamosväsymystä. Aivojen pitää saada päiväsaikaan riittävästi valoa silmien kautta melatoniinin erityksen pysäyttämiseksi. Iltaa kohti valoja voi himmentää. Luonnollista vuorokausirytmiä seuraamalla kofeiinin ja unilääkkeiden tarve vähenee.

Olen kokenut urani varrella neljä putkiremonttia, ja voin vakuuttaa, että jälkeenpäin korjaaminen tulee paljon kalliimmaksi kuin alusta saakka suunnitellut laadukkaat ratkaisut. Euron säästöä ei kannata lähteä hakemaan eikä kiirettä pitämään. Mittavaan putkiremonttiin pitää varata riittävästi hankesuunnitteluaikaa ja toteutuksineen yleensä 2–3 vuotta. Oman asumismukavuuden lisäksi saunat ja muut pesutilat, kylpyhuoneet ja keittiöt määrittävät asunnon arvon kiinteistökaupassa. Hallitusten on syytä antaa ammattilaisten valita putkiremontin toteutustavat ja keskittyä siihen, millä keinoilla asumismukavuutta ja kiinteistön arvoa sekä arvostusta voi lisätä pienillä päivityksillä tähän päivään.

    

Tilaa Vahasen blogitekstit sähköpostiisi

Mahdollisuudet lisärakentamiseen kannattaa selvittää hyvissä ajoin ennen peruskorjausta
Tuomas Johansson / 04.03.2019

Mahdollisuudet lisärakentamiseen kannattaa selvittää hyvissä ajoin ennen peruskorjausta

Lisärakentaminen on uusi mahdollisuus, josta taloyhtiöt ovat pikkuhiljaa alkaneet kiinnostumaan. Lisärakentamismahdollisuuksien selvittäminen on..

Lue lisää
Näin onnistut taloyhtiön korjaushankkeessa
Timo Suhonen / 26.11.2018

Näin onnistut taloyhtiön korjaushankkeessa

Täyttääkö taloyhtiösi vuosia, pyöreitä peräti? Rakennukset vanhenevat vääjäämättä, niin kuin me kaikki, ja tarvitsevat ikänsä mukaista huoltoa...

Lue lisää
Miksi asuinrakennuksia ei huolleta yhtä ahkerasti kuin autoa?
Joni Pirhonen / 16.09.2018

Miksi asuinrakennuksia ei huolleta yhtä ahkerasti kuin autoa?

Maali hilseilee, rappaus lohkeilee ja tiilet putoilevat. Suomen asuinrakennuskanta on verrattain heikossa hapessa. Tämä siitäkin huolimatta, että..

Lue lisää
”Ongelma-alueen” maine paranee asukkaiden tiiviillä yhteistyöllä
Jari Matikainen / 04.09.2018

”Ongelma-alueen” maine paranee asukkaiden tiiviillä yhteistyöllä

Helsingin Kontulan ongelmana on alueen rakentamisesta lähtien ollut huono maine ja asuntojen suoranainen polkumyynti. Asuinalueemme ei ole..

Lue lisää
Rakennuksen perusparannus ja paloturvallisuus
Mikael Siitonen / 29.06.2018

Rakennuksen perusparannus ja paloturvallisuus

Rakennuksen perusparannuksessa tulee paloturvallisuuden osalta säilyttää vähintään olemassa oleva turvallisuustaso ja parantaa sitä olemassa olevan..

Lue lisää
Mitä sinun tulee tietää uudesta rakennusten paloturvallisuuden asetuksesta ja sen vaikutuksista poistumisturvallisuuteen?
Mikael Siitonen / 28.05.2018

Mitä sinun tulee tietää uudesta rakennusten paloturvallisuuden asetuksesta ja sen vaikutuksista poistumisturvallisuuteen?

Rakennuksen poistumisturvallisuusjärjestelyt ovat osa rakennuksen turvallisuutta ja käytettävyyttä sen käyttötavasta riippumatta. Lisäksi..

Lue lisää