Saako 1970-luvun peltikasettikylpyhuoneen uudistettua tälle vuosituhannelle?


1.2.2022 alkaen Vahanen-yhtiöiden tulevat blogitekstit ja kuulumiset löytyvät AFRYn verkkosivuilta.

Suomessa on vielä paljon 1970- ja 1980-luvun elementtikerrostaloja, joita ei ole saneerattu vastaamaan tämän vuosituhannen vaatimuksia. Remontoimattomia betonikohteita löytyy esimerkiksi Vantaan Kaivokselasta, Hakunilasta ja Myyrmäestä, Helsingin Lauttasaaresta ja Malminkartanosta sekä vaikkapa Forssasta ja Keravalta alueilta, jotka aikoinaan rakensivat nyt jo edesmenneet isot rakennusyhtiöt A. Puolimatka Oy ja Polar.

Kun näitä kohteita ryhdytään kunnostamaan, varsinkin kylpyhuoneiden kohdalla huomataan, että kantavuudeltaan optimoidut Nilcon-välipohjat ja levy- tai peltikasettielementit eivät ole kestävä perusta nykyaikaisille laatoille ja vesikalusteille. Kylpyhuoneratkaisujen valinnassa on otettava huomioon paitsi tämän päivän mukavuuden ja kestävän kehityksen vaatimukset, myös koko asuinalueen elinkelpoisuus ja sen vaikutus saneerausinvestointiin. Vastaavissa hankkeissa toiminut kokenut suunnittelija on siinä vaiheessa kullanarvoinen kumppani.

Taannoisen lauttasaarelaisen saneerausprojektin suunnitteluvaiheessa tuli eteen nousuhormeihin liittyvä haaste: rakennusvalvonnan ohjeiden mukaan hormin pitää olla avattava. Suunnittelun yhteydessä päätettiin tehdä lisäselvitys, jonka ansiosta kaikki putket saatiin pilottihankkeena asennettua kylpyhuoneeseen hormiseinän yhteyteen rakennettuun vesieristettyyn ja avattavaan syvennykseen. Näin vältyttiin lisätilan otolta porrashuoneesta. Tilaaja oli tyytyväinen ratkaisuun.

Peltikasettikylpyhuoneiden saneerausta suunniteltaessa törmätään välttämättä siihen, että Nilcon-laattojen kantavuus on huono ja huoneiston kaikki väliseinät ovat yleensä kevyitä. Suunnittelijan on osattava ottaa kantaa siihen, kuinka laajasti rakenteita lähdetään uudistamaan ja onko se kannattavaa, kun otetaan huomioon asunnon ja kiinteistön arvo, joihin vaikuttavat myös koko asuinalueen sijainti ja kehitysnäkymät.

Koska esimerkkiprojektimme sijaitsee arvostetulla asuinalueella, saneerauksessa päädyttiin purkamaan ja rakentamaan uudelleen kylpyhuoneen seinät, jotta saatiin aikaan kestävä pohja tulevalle vedeneristykselle ja laatoitukselle. Investointi arvioitiin kannattavaksi kiinteistön arvon suhteen. Jos kohde olisi vaikkapa sijainnut alueella, jonka tulevaisuudennäkymät eivät ole yhtä lupaavat, olisi ehkä päädytty kevyempään kestävään ratkaisuun. Korjauslaajuus on arvioitava aina kiinteistökohtaisesti.

Toinen oleellisesti korjattava asia näissä vanhoissa kasettikylpyhuoneissa on se, että ne on asennettu noin 10 cm muuta huoneistoa korkeammalle. Kylpyhuoneeseen on korkea kynnys, mikä ei vastaa nykyajan esteettömyysvaatimuksia. Lattiaa kannattaa siis madaltaa mahdollisimman lähelle muiden huoneiden tasoa. Lattian ja seinien uusimisen yhteydessä tämä onnistuu. Kalustejärjestystäkin on elementtikylpyhuoneessa hankala muuttaa, mikä sekin puoltaa purkamisratkaisua. Joskus näissä peltikylpyhuoneissa törmää vielä seinälattiakaivoihin, vaikka monissa kohteissa ne on jollakin myöhemmällä vuosikymmenellä ehditty muuttaa lattiakaivoiksi.

Tilaaja ei aina tule ajatelleeksi, että purkaminen ja uudelleen rakentaminen voi olla järkevin ja kannattavin vaihtoehto kiinteistön tulevaisuutta ajatellen. Tässä kohtaa me tulemme mielellämme avuksi päätöksentekoon. Toteamme nykytilanteen ja esitämme parhaat ratkaisuvaihtoehdot ottaen huomioon esteettömyyden, palo-osastoinnin, vesijohtojen mahdollisten vuotojen esilletulon, tukevat siistit seinät, putkihormien avattavuuden ja laatoitus- sekä kalustemieltymykset. Laadukkaan hankesuunnittelun ja harkinnan lopputuloksena nahistunut peltikasettikylppäri muuttuu oikeaksi kylpyhuoneeksi, joka on asukkaille miellyttävä ja houkutteleva tila ehkä vuosikymmeniäkin eteenpäin.

   

Tilaa Vahasen blogitekstit sähköpostiisi

Ja PAH! Mitä ne PAHit maassa tekevät?
PAH-tutkimushanke / 27.01.2022

Ja PAH! Mitä ne PAHit maassa tekevät?

Miksi polyaromaattisia hiilivetyjä eli PAH-yhdisteitä on maaperässä ja mitä haittaa niistä on? Tutkitaanko näiden yhdisteiden esiintymistä maaperässä tai..

Lue lisää
Vuosisata ajatonta rakentamisviisautta
Juha Lampi / 27.12.2021

Vuosisata ajatonta rakentamisviisautta

Naulan kantaan -keskustelujaksot ovat olleet minulle kahden viime vuoden aikana rakennetun ympäristön ymmärtämisen ja oivaltamisen korkeakoulua. On ollut..

Lue lisää
Puolet putkiremontin kustannuksista määritetään jo tarveselvitysvaiheessa
Sakari Linnavuori / 10.12.2021

Puolet putkiremontin kustannuksista määritetään jo tarveselvitysvaiheessa

Mistä ja miten putkiremontin hinta muodostuu? Lähdetään liikkeelle siitä, kun taloyhtiö ryhtyy tekemään tarveselvitystä eli kartoittamaan, mitkä kohdat..

Lue lisää
Kestävä kehitys luo uutta liiketoimintaa rakennus- ja kiinteistöalalle – sääntely uhkaa laahata perässä
Ahti Rantonen / 30.11.2021

Kestävä kehitys luo uutta liiketoimintaa rakennus- ja kiinteistöalalle – sääntely uhkaa laahata perässä

Tausta. Rakennetun ympäristön osuus Rakennusteollisuuden mukaan:

Lue lisää
PAH-yhdistepitoiset materiaalit historiallisissa rakenteissa
PAH-tutkimushanke / 21.10.2021

PAH-yhdistepitoiset materiaalit historiallisissa rakenteissa

Vanhemmat perinteiset rakenteet

Perinteiset rakennusmateriaalit ovat olleet pääosin luonnollisia ja hengittäviä materiaaleja. Tutut ja turvalliset..

Lue lisää
Talotekniikka on olennainen osa muuntojoustavien toimitilojen suunnittelua
Jesse Paakkari / 20.10.2021

Talotekniikka on olennainen osa muuntojoustavien toimitilojen suunnittelua

Nykyaikaisilta toimitiloilta edellytetään muuntojoustavuutta, ja jouston tarve vain kasvaa, kun etä- ja tiimityö yleistyvät. Muuntojoustavuudella..

Lue lisää