Sisäilma-asioissakaan ei kannata luottaa vain yhden alan asiantuntijaan


1.2.2022 alkaen Vahanen-yhtiöiden tulevat blogitekstit ja kuulumiset löytyvät AFRYn verkkosivuilta.

Oikein tai väärin, hyvä tai huono... Väitän, että jotakin siltä väliltä. Mille tahansa valinnalle löytyy aina peruste, ja toisaalta mikä tahansa valinta voidaan lytätä jollakin toisella perusteella.

Edellä kuvattua kutsutaan osaoptimoinniksi. Yrityksen ja erehdyksen kautta olen oppinut, että ainoana totuutena esitetty asia kannattaa aina kyseenalaistaa ja miettiä osaoptimoinnin sijaan kokonaisuutta.

Olen onnellisessa asemassa, koska rinnallani on fiksuja asiantuntijoita, jotka tietävät monta asiaa paremmin kuin minä. Siis ihmisiä, joilla on oma vahva näkemys. Kun kuuntelee riittävän montaa, saa karsittua omista ajatuksista pahimmat riskit pois ja lopputuloksesta tulee hyvä kompromissi. Siis tässä tapauksessa kompromissi arkkitehtuurin, sisustuksen, rakenteiden, sisäilmaston ja energian suhteen.

Palataanpa historiaan. Viime vuosidadan alussa ensisijainen lämmitysmuoto oli tulisija, sähkölaitteita oli vähän eikä asunnoissa ollut juurikaan pesutiloja, ja rakenteet olivat ”hengittäviä”. Rakennusten käytön kuormat olivat pieniä verrattuna nykyaikaan. Painovoimainen ilmanvaihto, paksut kiviseinät, avattavat ikkunat ja tunnelmallinen takka olivat silloin luonnollinen, hyvä ja hyväksytty vaihtoehto.

Nykyäänkin voidaan toteuttaa rakennuksia vastaavasti, pitää vain hyväksyä tällaisen toteutuksen aiheuttamat vaatimukset rakennusosille, heikko energiatehokkuus sekä kompromissit sisäilman laatutasossa. Näin siis kirjoittaa omasta mielestään salliva LVIA-energiainsinööri – ylpeänä avarakatseisuudestaan ja jopa suvaitsevaisuudestaan painovoima-arkkitehtien hömpötyksiä kohtaan.

Jos mennään toiseen ääripäähän, tuloksena voi olla ”nollaenergia-aurinkopaneeli-tuulivoimala-muovipussimetrifyllinkitalo” varustettuna ”hypertulopoistoilmamaalämpöjäähdytysviemäri-LTO-ilmanvaihtolämmityksellä”, jota ohjataan 6G-verkkojen ja 8K-näyttöjen avulla ja jonka ikkunat on korvattu LED-näytöillä. Rakennus täytetään yksittäisillä asioilla, eikä kukaan hallitse kokonaisuutta.

Rakennetaanko kiinteistö 200 vuotta vanhalla tekniikalla vai säästämään energiaa nykytekniikalla? Varmaan jotakin siltä väliltä. Parhaassa tapauksessa pääsen kuuntelemaan asiakkaan tarpeen ja antamaan perustellun suosituksen soveltuvasta järjestelmäkokonaisuudesta. Tehtävämme suunnittelijoina on kaivaa esiin todellinen tarve ja luoda niin sisäilman, valaistuksen, akustiikan kuin visuaalisuudenkin osalta ihanteelliset olosuhteet asiakkaan tarvetta painottaen.

Kannustan ilmanvaihto- ja sisäilma-asioita pohtivia etsimään luottokumppanin, jolla on kokonaisnäkemys ja verkostot eri alojen asiantuntijoihin. Tämän kumppanin tulee olla samalla aallonpituudella, ymmärtää asiakkaan tarpeet, osata selittää järjestelmien ja ratkaisujen vuorovaikutus sekä antaa selkeät teknistaloudelliset suositukset. Ota meihin yhteys, jos haluat kokonaisvaltaisen näkemyksen toiveidesi toteuttamiseen.

   

Tilaa Vahasen blogitekstit sähköpostiisi

Ja PAH! Mitä ne PAHit maassa tekevät?
PAH-tutkimushanke / 27.01.2022

Ja PAH! Mitä ne PAHit maassa tekevät?

Miksi polyaromaattisia hiilivetyjä eli PAH-yhdisteitä on maaperässä ja mitä haittaa niistä on? Tutkitaanko näiden yhdisteiden esiintymistä maaperässä tai..

Lue lisää
Vuosisata ajatonta rakentamisviisautta
Juha Lampi / 27.12.2021

Vuosisata ajatonta rakentamisviisautta

Naulan kantaan -keskustelujaksot ovat olleet minulle kahden viime vuoden aikana rakennetun ympäristön ymmärtämisen ja oivaltamisen korkeakoulua. On ollut..

Lue lisää
Puolet putkiremontin kustannuksista määritetään jo tarveselvitysvaiheessa
Sakari Linnavuori / 10.12.2021

Puolet putkiremontin kustannuksista määritetään jo tarveselvitysvaiheessa

Mistä ja miten putkiremontin hinta muodostuu? Lähdetään liikkeelle siitä, kun taloyhtiö ryhtyy tekemään tarveselvitystä eli kartoittamaan, mitkä kohdat..

Lue lisää
Kestävä kehitys luo uutta liiketoimintaa rakennus- ja kiinteistöalalle – sääntely uhkaa laahata perässä
Ahti Rantonen / 30.11.2021

Kestävä kehitys luo uutta liiketoimintaa rakennus- ja kiinteistöalalle – sääntely uhkaa laahata perässä

Tausta. Rakennetun ympäristön osuus Rakennusteollisuuden mukaan:

Lue lisää
PAH-yhdistepitoiset materiaalit historiallisissa rakenteissa
PAH-tutkimushanke / 21.10.2021

PAH-yhdistepitoiset materiaalit historiallisissa rakenteissa

Vanhemmat perinteiset rakenteet

Perinteiset rakennusmateriaalit ovat olleet pääosin luonnollisia ja hengittäviä materiaaleja. Tutut ja turvalliset..

Lue lisää
Talotekniikka on olennainen osa muuntojoustavien toimitilojen suunnittelua
Jesse Paakkari / 20.10.2021

Talotekniikka on olennainen osa muuntojoustavien toimitilojen suunnittelua

Nykyaikaisilta toimitiloilta edellytetään muuntojoustavuutta, ja jouston tarve vain kasvaa, kun etä- ja tiimityö yleistyvät. Muuntojoustavuudella..

Lue lisää