Oikein tai väärin, hyvä tai huono... Väitän, että jotakin siltä väliltä. Mille tahansa valinnalle löytyy aina peruste, ja toisaalta mikä tahansa valinta voidaan lytätä jollakin toisella perusteella.
Edellä kuvattua kutsutaan osaoptimoinniksi. Yrityksen ja erehdyksen kautta olen oppinut, että ainoana totuutena esitetty asia kannattaa aina kyseenalaistaa ja miettiä osaoptimoinnin sijaan kokonaisuutta.
Olen onnellisessa asemassa, koska rinnallani on fiksuja asiantuntijoita, jotka tietävät monta asiaa paremmin kuin minä. Siis ihmisiä, joilla on oma vahva näkemys. Kun kuuntelee riittävän montaa, saa karsittua omista ajatuksista pahimmat riskit pois ja lopputuloksesta tulee hyvä kompromissi. Siis tässä tapauksessa kompromissi arkkitehtuurin, sisustuksen, rakenteiden, sisäilmaston ja energian suhteen.
Palataanpa historiaan. Viime vuosidadan alussa ensisijainen lämmitysmuoto oli tulisija, sähkölaitteita oli vähän eikä asunnoissa ollut juurikaan pesutiloja, ja rakenteet olivat ”hengittäviä”. Rakennusten käytön kuormat olivat pieniä verrattuna nykyaikaan. Painovoimainen ilmanvaihto, paksut kiviseinät, avattavat ikkunat ja tunnelmallinen takka olivat silloin luonnollinen, hyvä ja hyväksytty vaihtoehto.
Nykyäänkin voidaan toteuttaa rakennuksia vastaavasti, pitää vain hyväksyä tällaisen toteutuksen aiheuttamat vaatimukset rakennusosille, heikko energiatehokkuus sekä kompromissit sisäilman laatutasossa. Näin siis kirjoittaa omasta mielestään salliva LVIA-energiainsinööri – ylpeänä avarakatseisuudestaan ja jopa suvaitsevaisuudestaan painovoima-arkkitehtien hömpötyksiä kohtaan.
Jos mennään toiseen ääripäähän, tuloksena voi olla ”nollaenergia-aurinkopaneeli-tuulivoimala-muovipussimetrifyllinkitalo” varustettuna ”hypertulopoistoilmamaalämpöjäähdytysviemäri-LTO-ilmanvaihtolämmityksellä”, jota ohjataan 6G-verkkojen ja 8K-näyttöjen avulla ja jonka ikkunat on korvattu LED-näytöillä. Rakennus täytetään yksittäisillä asioilla, eikä kukaan hallitse kokonaisuutta.
Rakennetaanko kiinteistö 200 vuotta vanhalla tekniikalla vai säästämään energiaa nykytekniikalla? Varmaan jotakin siltä väliltä. Parhaassa tapauksessa pääsen kuuntelemaan asiakkaan tarpeen ja antamaan perustellun suosituksen soveltuvasta järjestelmäkokonaisuudesta. Tehtävämme suunnittelijoina on kaivaa esiin todellinen tarve ja luoda niin sisäilman, valaistuksen, akustiikan kuin visuaalisuudenkin osalta ihanteelliset olosuhteet asiakkaan tarvetta painottaen.
Kannustan ilmanvaihto- ja sisäilma-asioita pohtivia etsimään luottokumppanin, jolla on kokonaisnäkemys ja verkostot eri alojen asiantuntijoihin. Tämän kumppanin tulee olla samalla aallonpituudella, ymmärtää asiakkaan tarpeet, osata selittää järjestelmien ja ratkaisujen vuorovaikutus sekä antaa selkeät teknistaloudelliset suositukset. Ota meihin yhteys, jos haluat kokonaisvaltaisen näkemyksen toiveidesi toteuttamiseen.