Tarveselvitys kertoo, mitä taloyhtiön pitää tietää sähköautojen latauksesta

Sähköautoja tulee liikenteeseen koko ajan enemmän, ja tämä aiheuttaa päänvaivaa ja toimenpiteitä myös taloyhtiöille. Tarvitaanko latauspisteitä ja kuinka monta? Miten niiden kapasiteetti sovitetaan olemassa olevaan sähköjärjestelmään? Saako taloyhtiö rahallista tukea investointiin?

Tarveselvitys kertoo kustannukset

Oma latauspiste omassa taloyhtiössä antaa edellytykset vaivattomaan sähköauton käyttöön ja omistajalle turvallisuudentunteen auton päivittäisestä käytettävyydestä. Tarveselvitys kertoo, mitkä kustannukset pitää ottaa huomioon ja selvittää millainen infraratkaisu palvelee haluttua uudistusta parhaiten. Yhdenvertaisuus kustannusten ja latauspaikan suhteen on iso asia taloyhtiössä ja laadukas tarveselvitys osaa ottaa kantaa sekä ehdottaa taloyhtiön tilanteen kannalta oikeaa suuntaa. Kyseessä ei saisi olla pelkkä tekninen dokumentti vaan selkeä tuki päätöksenteolle yhteenvetoineen, joka sisältää suositukset etenemistavasta ja ottaa huomioon tulevat saneeraukset osana muutostöiden toteutusta.

Kesäkuussa julkaistu EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivi ottaa kantaa sähköautojen lataukseen ja velvoittaa jäsenvaltiot huomioimaan rakennusmääräyksissä sähköautojen latauksen. Jatkossa uudisrakennuksissa tai laajan saneerauksen alaisissa yli 10 autopaikan asuinrakennuksissa tulee rakentamisen aikana asentaa tarvittavat suojaputket sähkökaapeleille, jotta jokaiseen pysäköintipaikkaan voidaan myöhemmässä vaiheessa asentaa sähköajoneuvojen latauspisteitä.

Energiatehokkuus direktiivi käsittelee osaltaan myös rakennusten energian kulutuksen seurantaa ja sähköistä ohjausta, joka osaltaan asettaa vaatimuksia sähköautojen lataukseen liittyen tulevaisuudessa. Ala kehittyy tällä hetkellä nopeasti ja tarveselvityksen tulisi pysyä jatkuvasti tilanteen tasalla, jolloin tulevat muutokset pystytään huomioimaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

ARA:lta avustusta latauspisteiden rakentamiseen

Syksyn aikana on taloyhtiöille tullut mahdolliseksi hakea ARA:lta sähköautojen latausinfra-avustusta, kun kyse on vähintään viiden autopaikan sähköautojen latausmahdollisuuden rakentamisesta. Avustuksen perusteena oleviin kustannuksiin hyväksytään sähköautojen latauspisteiden edellyttämä tarveselvitys, hankesuunnitelma, sähköjärjestelmään liittyvät muutostyöt ja näihin liittyvät tavanomaiset maanrakennustyöt sekä latauslaitteeseen liittyvät kustannukset, mikäli laitteet ovat taloyhtiön omistuksessa. Avustusta myönnetään 35 % toteutuneista kustannuksista, enimmillään kuitenkin 90 000 €. Tuen hakemisesta kannattaa keskustella isännöitsijän kanssa.

Lisäksi latauspisteiden yhteydessä pitää miettiä, toteutetaanko ne osakkaiden omalla kustannuksella vai taloyhtiön hankkeena. Latauspisteet nostavat osakkeiden arvoa, mutta kuluttavat sähköä. On päätettävä kuka maksaa sähkönkulutuksen ja minkälainen latauslaitteisto tai järjestelmä taloyhtiöön halutaan. Kustannukset määräytyvät pisteiden lukumäärän, tehon, sähköjärjestelmän iän, kunnon ja jälkiasennusten mukaan. Tehokas pikalatausmahdollisuus vaatii usein taloyhtiöissä pääkeskuksen uusimisen ja liittymänoston sekä uuden tonttikaapelin vedon, mistä aiheutuu erillisiä kustannuksia.

Tavanomaisessa rivi- tai kerrostaloyhtiössä muutama peruslatauspaikka ilman laajempia investointeja sähkönjakelujärjestelmään on lähes poikkeuksetta täysin toteutettavissa oleva visio. Laadukas ja asiantunteva tarveselvitys antaa siihen hyvät puitteet ja kertoo käytettävissä olevat teho- ja kustannusvaihtoehdot.

Haluatko tietää asiasta lisää?

Tutustu tarveselvityspalveluumme tai ole yhteydessä:

Siinto Kangas
Suunnittelupäällikkö
Vahanen Talotekniikka Oy
044 778 8690
siinto.kangas@vahanen.com

   

Tilaa Vahasen blogitekstit sähköpostiisi

Valolla säästöihin
Markku Järvinen / 04.11.2019

Valolla säästöihin

Halogeeni, loistelamppu, pienloistelamppu, energiansäästölamppu… Lähempänä totuutta olisi yksi yhteinen nimitys: energiasyöppö.

Lue lisää
Putkiremontin hankesuunnittelu pitäisi aloittaa nykyistä aiemmin, paljastaa putkiremonttibarometrikin
Anne Pursiainen / 14.05.2019

Putkiremontin hankesuunnittelu pitäisi aloittaa nykyistä aiemmin, paljastaa putkiremonttibarometrikin

Uusimman putkiremonttibarometrin mukaan 45 prosenttia taloyhtiöistä piti putkistoissa esiin tulleita vuotoja suurimpana syynä käynnistää putkiremontin..

Lue lisää
5 tapaa pilata taloyhtiön putkiremontti
Anne Pursiainen / 21.03.2019

5 tapaa pilata taloyhtiön putkiremontti

Mikä varsinkin putkiremontissa voi mennä pieleen ja millaisilla päätöksillä toisaalta onnistutaan?

Lue lisää
Näin onnistut taloyhtiön korjaushankkeessa
Timo Suhonen / 26.11.2018

Näin onnistut taloyhtiön korjaushankkeessa

Täyttääkö taloyhtiösi vuosia, pyöreitä peräti? Rakennukset vanhenevat vääjäämättä, niin kuin me kaikki, ja tarvitsevat ikänsä mukaista huoltoa...

Lue lisää
Miksi asuinrakennuksia ei huolleta yhtä ahkerasti kuin autoa?
Joni Pirhonen / 16.09.2018

Miksi asuinrakennuksia ei huolleta yhtä ahkerasti kuin autoa?

Maali hilseilee, rappaus lohkeilee ja tiilet putoilevat. Suomen asuinrakennuskanta on verrattain heikossa hapessa. Tämä siitäkin huolimatta, että..

Lue lisää
Kiinteistöjen talotekniikan etähallinta on tätä päivää
Jesse Nieminen / 19.08.2018

Kiinteistöjen talotekniikan etähallinta on tätä päivää

Kiinteistöjen yhdistäminen verkkoon ei ole enää pelkkää tieteiskirjallisuutta. Asuntojen ja toimitilojen etähallinnasta on tullut luonnollinen osa..

Lue lisää