Tulevaisuuden kauppapaikka on virtuaalinen tapahtumamaailma

Nykymuotoisen kaupan murrosta on povattu pitkään. Verkkokaupan ja digitaalisuuden piti mullistaa ala jo kymmenen vuotta sitten, mutta usko perinteiseen kauppaan on säilynyt vahvana ja kantanut näihin päiviin saakka. Nyt raja on tullut vastaan. Uusia kaupan neliöitä ei enää suunnitella aiempien vuosien tapaan, ja perinteinen kauppa kannattaa enää alueilla, joilla ei oikein osata kaivata muuta. Erityisesti vaatekauppa on kipuillut jo pitkään, mutta päivittäistavarakaupankin kannattavuus voidaan menettää, ellei sektorille löydy nopeasti visiointia ja erikoistumiskykyä.

Kauppakeskusten suunnittelussa on tähän asti panostettu tarpeiden täyttämiseen, ja jatkossa paino on elämyksellisyydessä. Kahviloiden, ravintoloiden ja sisäleikkipuistojen lisäksi tarvitaan tapahtumatoimintaa, joka saa ihmiset saadaan jäämään paikan päälle ja viihtymään. Suurin asiakasryhmä ovat lapsiperheet. Eläkeläisten ja nuorten kulutus ei ole yhtä suurta kuin lapsiperheiden, mutta heillä on enemmän aikaa viettää tiloissa. Kauppakeskus on myös paikka, jossa näyttäydytään ja nähdään muita ihmisiä samalla periaatteella kuin vaikka oopperan aulassa jo 200 vuotta sitten.

Kauppapaikkojen kehitys on johtamassa hybridirakentamiseen. Liikkeiden päälle halutaan yhä useammin asuntoja, ja pysäköinti keskitetään maan alle. Uusi asuminen tarvitsee yhä enemmän palveluita. Alakerran kauppakeskuksesta voi tilata tavaroita kotiin, ja kotoa pääsee toisaalta mukavasti saman katon alla sijaitsevaan hoitolaan tai kuntosalille, ja joukkoliikenne kuljettaa. Samaan kokonaisuuteen kuuluvien kauppapaikkojen välillä siirtymisestä puhutaan promenadiefektinä. Varsinkin pikkukaupungissa tällaisella rakenteella on tärkeä rooli alueen elävöittäjänä.

Kaupan palvelut perustuvat tulevaisuudessa virtuaalimaailmaan ja verkkokauppaan. Palvelua laajennetaan virtuaalisovelluksilla. Myymälä on ankkuri, palvelupiste, joka tukee verkkokaupan asiakasdataan perustuvaa toimintaa. Esimerkiksi paikkatietojärjestelmä voidaan valjastaa kaupan palvelukseen niin, että se sisältää kaupan kaikki toiminnot ja kerää niistä dataa, jota voidaan hyödyntää myynnissä ja asiakaspalvelussa. Digialustaan perustuvassa kaupassa alkuun pääsee pienillä investoinneilla, sillä yksikin myyjä pystyy hallinnoimaan huomattavaa kokonaisuutta pienestä kioskimaisesta tilasta käsin.

Tulevaisuuden resurssitehokkaassa maailmassa ostetaan vain todelliseen tarpeeseen, ja hintaan oletetaan sisältyvän palvelua. Näin ollen suuri osa tuotteen hinnasta siirtyy sen aineettomaan osuuteen. Yksi kaupan toimintaan olennaisesti vaikuttava tekijä on nykyihmisen halu ”tuunata” valittu tuote itselle sopivaksi. Koska väri, materiaali ja muut ominaisuudet pitää pystyä räätälöimään, tuotteita ei pidetä varaston hyllyllä odottamassa, vaan ne valmistetaan tilauksen mukaan showroomin näytekappaleen pohjalta. Tämä keventää liiketilainvestointeja. Myös tuunaamisesta, korjaamisesta ja uusiokäytöstä tulee myytäviä tuotteita.

Elämyksellisissä tiloissa oleskelu ja kaupanteko on mukavaa, toisin kuin supermarketin pitkien hyllyrivien lomassa vaeltaminen. Leipiä, hedelmiä ja vihanneksia voi tuoksutella, tunnustella, maistella ja ostaa niin kuin kauppahallissa. Muu ostaminen tehdään verkossa, ja tavarat noudetaan kaupan noutopisteestä tai toimitetaan kotiin. Ruokakauppiaat panostavat myös entistä enemmän ”koekeittiöpalveluun” eli opastettuun ja yhteisölliseen toimintaan viihtyisissä tiloissa. Eikä tulevaisuuden kauppapaikka rajoitu virka-aikaan. Iltaisin samoissa elämystiloissa harrastetaan ja viihdytään. Käytävillä ja rampeilla skeitataan, kuljetaan virtuaalilasit silmillä. Martat valtaavat koekeittiöt. Ihmiset tulevat katsomaan, mitä muut tekevät.

Ennen kaikkea tulevaisuuden kauppapaikkoja leimaavat asioinnin helppous, elämyksellisyys ja skaalautuvuus asiakasvirtojen mukaan. Tulevaisuuden kaupan ansaintalogiikka on vielä haaste, jonka selvittämiseksi kaupan asiantuntijoiden on syytä yhdessä kuluttajien kanssa löytää oikea sekoitus toiminnallisuutta ja fiilistä.

Kirjoittajat:
Vepe Erikkilä, toimitusjohtaja
vepe.erikkila@innovarch.fi
040 5477 647

Esa Piispanen, suunnittelujohtaja
esa.piispanen@innovarch.fi
041 5366 891

   

Tilaa Vahasen blogitekstit sähköpostiisi

Hyvästi Blade Runnerin vuosi 2019!
Juha Lampi / 30.12.2019

Hyvästi Blade Runnerin vuosi 2019!

Me eläköityvät muistamme hyvin nuoruudestamme vuoden 1982, sen millainen kuva meille tarjoiltiin nyt päättyvästä vuodesta:

Lue lisää
Haluamme tehdä asiakkaidemme elämästä helpompaa
Katia Salo / 16.10.2019

Haluamme tehdä asiakkaidemme elämästä helpompaa

Arkkitehtisuunnittelun alalla ei ole ollut tapana tarjota valmiita kokonaishinnoiteltuja paketteja tai kuukausihinnoiteltuja palveluita vaan..

Lue lisää
Välipohjien tyhjentäminen vanhoissa arvotaloissa
Piritta Hannula / 20.08.2019

Välipohjien tyhjentäminen vanhoissa arvotaloissa

Arkkitehdin merkintöjä korjaustyömaalta, osa 1:

Lue lisää
Akustiikan tarkoitusta etsimässä
Ville Veijanen / 26.06.2019

Akustiikan tarkoitusta etsimässä

Akustiikkatrilogia, osa I:

Lue lisää
Toimitilamuutoksen ja -laajennuksen onnistunut lopputulos on monen tekijän summa
Milla Mikkonen / 11.06.2019

Toimitilamuutoksen ja -laajennuksen onnistunut lopputulos on monen tekijän summa

Toimitilamuutokset ja -laajennukset voivat olla laajuudeltaan ja sisällöltään hyvin erilaisia. Lähtökohtana toimitilamuutokselle on usein tilojen..

Lue lisää
Kiinteistön uusi elämä harkiten ja hallitusti kehittämällä
Antti Pitkänen / 05.06.2019

Kiinteistön uusi elämä harkiten ja hallitusti kehittämällä

Maailma muuttuu ja sen mukana tapamme käyttää rakennuksia. Kiinteistökanta vanhenee, kaupungit tiivistyvät ja kaupunginosat ja alueet muokkautuvat ja..

Lue lisää