Tuoteajattelu mullistaa putkiremontin

Putkiremontti koskettaa vuosittain jopa 20 000 suomalaisen arkea. Korjausrakentamisen alalla on jo pitkään tiedetty, että putkiremontit ovat erityistä liiketoimintaa. Monet uudisrakentamisesta tutut toimintatavat eivät päde, sillä koteihin ei voi mennä ”kuin norsu lasikauppaan”. Niinpä palvelullistaminen on saapunut myös putkiremontteihin. Rakentamisen prosesseja nivotaan yhä tiiviimmin tilaajan ja käyttäjän arkeen ja heidän – ei siis rakennusalan – totuttuihin toimintatapoihin.

Putkiremonttipalvelumme kehittämiseksi toteuttamamme käyttäjätutkimus nosti selvästi esiin, että taloyhtiön osakkaiden näkökulmasta ”putkiremontti on 50 000 euron kylppäriremontti”. Kaikki vaiva ja rahanmeno kiteytyy omaan kotiin ja kylpyhuoneeseen, koska kylpyhuoneessa näkyvät ratkaisut ovat maallikolle helpompia ymmärtää kuin kiinteistön rakenteisiin piiloon jäävät tekniset ratkaisut. Käyttäjätutkimuksessa nousivat esiin myös kustannuskysymykset. Korjausrakentaminen on monelle asukkaalle ja hallitukselle täysin uusi asia, vaikka on ehkä kuultu huhuja tutuilta ja luettu juttuja. Edessä on isoja päätöksiä, sillä ns. perinteinen eli LVISA-järjestelmät ja märkätilat uudistava putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla keskiarvoisesti miltei 1 000 euroa neliöltä (vuonna 2018).

Palvelu rakentuu lopputuotteen eli kylpyhuoneen ympärille

Palvellaksemme sekä taloyhtiöiden asukkaita että osakkaita että koko kansallista putkiremonttikysymystä päätimme Vahasella luopua prosessikeskeisyydestä. Jos kymmenen vuotta sitten korjausrakentamisessa painotettiin teknisten ratkaisujen sijaan asukaslähtöistä prosessia, nyt tavoitteena on lopputuotteen ympärille rakentuva palvelu. Keskiössä on se, mikä asukkaille on tärkeintä ja mikä jää lopulta käteen: oma kylpyhuone ja entistä paremmat puitteet asumiselle. Laadukkaan kylpyhuoneen myötä putkiremontilla on aidosti myönteinen vaikutus asunnon arvoon. Koko palvelutuotanto rakentuu tämän ympärille.

Suomalaisten kerrostaloasuntojen kylpyhuoneet ovat melko pieniä, joten pienimmätkin käytännön ratkaisut vaikuttavat käyttäjäkokemukseen. Toiminnallisuuden lisäksi suomalainen sisustaja pitää värien harmoniasta. Vahvat värit kiinnostavat, mutta niitä ei välttämättä uskalleta valita kiinteisiin rakenteisiin. Uudisasuntokohteissa juuri rohkeimmat kokonaisratkaisut ovat silti nykyisin suosituimpia. Osakkaat eivät kuitenkaan ole halukkaita maksamaan enempää kylpyhuoneistaan, vaan ennemminkin putkiremonttien hintaa pitäisi saada kohtuullistettua. Jokaista putkiremonttikohdetta, saati yksittäistä kylpyhuonetta, ei siis ole varaa suunnitella uniikiksi ainakaan perinteisillä rakennusalan menetelmillä. Vastaamme haasteeseen tuoteajattelulla, jossa massakustomoinnin keinoin määritellään asiakkaan muunneltavissa olevat elementit kustannustehokkaasti ja hallitusti.

Helpompi, nopeampi ja ymmärrettävämpi palveluprosessi

Tarjoamamme putkiremonttimalli perustuu massakustomoituun kylpyhuonemallistoon, jossa on valmiiksi suunnitellut kokonaisuudet. Sen asiakasarvo on, että jokainen taloyhtiön osakas – olkoonpa hän asukas tai sijoittaja – valitsee unelmiensa kylpyhuoneen annetuista vaihtoehdoista helposti ja kohtuuhintaan. Malliston ympärille rakentuva remontti on taloyhtiön osakkaille ymmärrettävä ja hallittu palveluprosessi.

Massakustomointi etenee vaiheittain niin, että aluksi hallitus päättää koko taloyhtiön yhteisistä linjauksista, minkä jälkeen kukin osakas voi räätälöidä lopullisen ratkaisun omaan kotiinsa sopivaksi. Ensimmäiseksi taloyhtiön hallitus päättää kahdesta eri mallistosta, joissa on samat periaatteet, mutta eri toimittajat. Mallistoissa on laadukkaat kaluste-, laatta- ja valaistusratkaisut, jotka on valittu useiden iteratiivisten luonnostelujen, mallinnusten ja palautteiden perusteella. Kaikki vaihtoehdot ovat taatusti turvallisia ja terveellisiä ratkaisuja kotiin. Mallistoissa on myös ennakoitu rakentamiseen liittyvien säädösten, tuotantotapojen ja trendien muutokset huomioiden kylpyhuoneiden keskimääräinen 30 vuoden elinkaari. Seuraavaksi hallitus linjaa kiinteistön ylläpidon kannalta olennaisimman asian eli taloyhtiön peruslaatutason. Tämän mukaan taloyhtiöllä on velvollisuus ylläpitää kylpyhuoneita tulevien vuosikymmenien aikana. Esimerkiksi, jos wc-istuin hajoaa, se vaihdetaan vastaavaan kuin peruslaatutasolla on määritelty.

Hallittu tuotantoketju auttaa toteuttamaan asukkaiden kylppäriunelmat

Taloyhtiön yhteisten päätösten jälkeen yksittäinen osakas voi räätälöidä oman kylpyhuoneensa nostamalla laatutasoa (valita esimerkiksi kylpyhuonekalustonsa peruskaapistojen sijaan laatikostot tai paremman valaistuksen) ja valitsemalla mieleisensä sisustustyylin annetuista teemoista. Taloyhtiön päätöksentekokyky paranee, kun maallikko-osakkaat ymmärtävät vaihtoehdot. Heti putkiremonttiprojektin alussa käytettävissä olevat visualisoidut kokonaisuudet helpottavat kommunikointia asiakkaiden kanssa. Vaihtoehtojen rajaus mallistossa myös vähentää vapaaehtoistyötä tekevien hallitusjäsenten työtä, kun päätettäviä asioita on vähemmän ja ne ovat selkeämpiä kokonaisuuksia. Isännöitsijän työ helpottuu, kun prosessi on ennustettava ja valinnat yksiselitteisiä.

Massakustomoinnin ytimessä on hallittu tuotantoketju, jonka päämääränä on erinomainen lopputuote. Valmiin malliston lisäksi palvelun keskeisenä elementtinä on sen prosessi. Tuoteajattelun myötä yhteistyö sidosryhmien kanssa tiivistyy ja muuttuu ekosysteemisemmäksi. Projektinjohto, suunnittelu, urakointi ja rakennusosatuotanto ovat ekosysteemipalvelussa toistensa kanssa riippuvuussuhteessa. Valmiin malliston elementit luovat rajapinnan korjausrakentamisen eri vaiheisiin liittyvien ammattilaisten välille. Samalla hallinnan tunne ja työhyvinvointi paranevat, kun työlle on selkeät reunaehdot ja pitkälle viedyt asiakirjamallit ovat valmiina tekniselle suunnittelulle ja toteutukselle.
Ennen kaikkea massakustomoitu ekosysteemipalvelu jäsentää putkiremonttia. Hankkeen eteneminen askel askeleelta, tunnistettavien kontaktipisteiden kautta palvelupolulla, synnyttää turvallisuuden tunnetta. Hallitun prosessin myötä asiakas voi itsestään selvästi olettaa, että remontti ja tekniset ratkaisut hoidetaan hyvin. Kysymyksessä on kokonaisuuden hallinta asukkaiden unelmien toteuttamiseksi.

Haluatko saada lisätietoja asukkaan näköisestä putkiremontista?

Lisätietoja asiasta antaa:

Kirsi Kauhanen
Vahanen PRO Oy
044 778 8674
kirsi.kauhanen@vahanen.com

Voit myös lukea aiheesta lisää täällä.

Ota rohkeasti yhteyttä!

   

Tilaa Vahasen blogitekstit sähköpostiisi

Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 2)
Niko Pihlanen / 23.06.2020

Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 2)

Seuraamme blogisarjassa Turun Itäharjulla sijaitsevan Jaanin alueen linjasaneeraushankkeen ja maalämpöurakan etenemistä. RTC Vahanen Turku Oy toimii..

Lue lisää
Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 1)
Mika Varpula / 26.05.2020

Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 1)

Seuraamme blogisarjassa Turun Itäharjulla sijaitsevan Jaanin alueen linjasaneeraushankkeen ja maalämpöurakan etenemistä. RTC Vahanen Turku Oy toimii..

Lue lisää
Miksi rakennuksiemme korjauksista ei päätetä faktojen perusteella?
Arto Toorikka / 25.02.2020

Miksi rakennuksiemme korjauksista ei päätetä faktojen perusteella?

Miksi rakennusten kuntoa ja korjaustarpeita ei tunneta?

Lue lisää
Arvokiinteistön ikkunoiden uusiminen ”vanhan mallin mukaisesti” vaatii onnistuakseen ammattitaitoista suunnittelua
Piritta Hannula / 19.02.2020

Arvokiinteistön ikkunoiden uusiminen ”vanhan mallin mukaisesti” vaatii onnistuakseen ammattitaitoista suunnittelua

Arkkitehdin merkintöjä korjaustyömaalta osa 2. Tutustu myös ensimmäiseen osaan "Välipohjien tyhjentäminen vanhoissa arvotaloissa".

Vielä muutama vuosi..

Lue lisää
Mitä rakennushankkeen valvoja tekee ja mikä on hänen roolinsa?
Anne Pursiainen / 28.01.2020

Mitä rakennushankkeen valvoja tekee ja mikä on hänen roolinsa?

Rakennushankkeelle nimetään valvoja kullekin erikoisalalle (pää-, rakennus-, LVI- ja sähkövalvoja). Päävalvoja laati valvontasuunnitelman, jonka mukaan..

Lue lisää
Vihdoinkin rauhoittelevaa sisäilmaviestintää valtakunnassa
Sami Niemi / 19.12.2019

Vihdoinkin rauhoittelevaa sisäilmaviestintää valtakunnassa

Vuoden 2013 Sisäilmastoseminaariesityksessäni julistin, että ”Sisäilma-asioihin tarvitaan uutta otetta”. 2015 Vahanen alkoi julkaisemaan henkilöstön..

Lue lisää