Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 2)


1.2.2022 alkaen Vahanen-yhtiöiden tulevat blogitekstit ja kuulumiset löytyvät AFRYn verkkosivuilta.

Seuraamme blogisarjassa Turun Itäharjulla sijaitsevan Jaanin alueen linjasaneeraushankkeen ja maalämpöurakan etenemistä. RTC Vahanen Turku Oy toimii hankkeen projektinjohtajana, suunnittelijana, valvojana, lämmöntuotantotavan hankesuunnittelijana ja rakennuttajana. Taloyhtiöiden edustajana toimii Realia Isännöinti Oy.

Jaanin alueen ryhmähanke käsittää neljä taloyhtiötä ja huoltoyhtiön, joista kolme taloyhtiötä toteuttaa myös lämmöntuotantotavan muutoksen. Muutoksella yhtiöt luopuvat kaukolämmöstä ja siirtyvät maalämpöön. Kahteen taloyhtiöön asennetaan lisäksi poistoilman lämmöntalteenottojärjestelmä. Lämmöntuottotavan muutoksella saadaan aikaan huomattavia säästöjä taloyhtiöiden lämmityskustannuksiin, ja samalla saadaan vähennettyä hiilidioksidipäästöjä. Taloyhtiöissä on yhteensä 340 asuntoa, ja hanke on yksi mittavimpia linjasaneeraushankkeita Turussa. Hankkeen yhteenlaskettu kustannusarvio on noin 18,5 miljoonaa euroa.

Linjasaneeraushankkeen pääurakoitsija on Rakennuspalvelu J. Martti & Co Oy; LVI-työt hoitaa TRP Group Oy ja sähköasennukset Sähkötiimi IL Oy. Maalämpöurakan osalta Jäspin lämpöpumppujärjestelmän asentaa Tipitek Oy ja kaivokenttäurakoitsijana toimii Rototec Oy. Molempien urakoiden maanrakennustyöt toteuttaa Isoniitun Kone Oy.

Sarjan toisessa blogissa Rototec Groupin suunnittelupäällikkö Niko Pihlanen kertoo, mitä maalämpöprojektissa tulee ottaa huomioon.

Blogi_rototec

Mitä ottaa huomioon maalämpöprojektissa – esimerkkinä Jaanin alue

Yksi maalämpöprojektin tärkeimmistä vaiheista on projektin ja geoenergiakentän huolellinen suunnittelu ja geoenergiakaivojen oikea sijoittelu. Kaivojen oikea mitoittaminen on tärkeää myös oikean energiansaannin turvaamiseksi kohteen koko elinkaaren ajaksi.

Turussa Itäharjun Jaanin alueella kolme saman aikakauden taloyhtiötä päätti selvittää energiatehokkuustoimenpiteitä linjasaneerauksen hankesuunnittelun yhteydessä. Kaikissa kohteissa tarkasteltiin aluksi vaihtoehtoina kaukolämmössä pysymistä, kaukolämmön ja lämmöntalteenoton hybridiä, maalämmön ja lämmöntalteenoton hybridiä sekä pelkkää maalämpöä. Kohteet sijaitsevat hyvin lähellä toisiaan, ja näin ollen keskitetty suunnittelu tukee hyvin hanketta. Projektin harkintavaiheessa konsultoimme taloyhtiöitä maalämmön hyödyistä ja projektin toteuttamisesta.

Taloyhtiöistä yksi päätti aloittaa maalämpöjärjestelmän ja kaksi maalämpö ja lämmöntalteenotto poistoilmasta -hybridiratkaisun hankesuunnittelun. Yleissuunnitteluvaiheessa kohteisiin tehtiin aluksi kaksi maalämpökaivoa, joiden avulla maaperän arvot mitattiin TRT-vastemittauksella eli kallioperän geoenergiamittauksella. TRT-mittauksien jälkeen kohteeseen tehtiin alustava energiamitoitus, jonka avulla simuloitiin ja suunniteltiin kolmen kaivokentän koot.

Suurissa maalämpöjärjestelmissä kaivojen oikea mitoitus on todella tärkeä asia, sillä kaivojen rakenteellinen käyttöikä on yleensä maalämpöjärjestelmän pisin. TRT-mittauksella ja kaivokentän simuloinnilla voidaan varmistua suurten kaivokenttien oikeasta mitoituksesta ja mitata alueen kallioperän termiset ominaisuudet. Kaivokentän suunnittelu on tyypillinen esimerkki erikoisosaamisesta, joka kannattaa teettää siihen erikoistuneilla suunnittelijoilla.

Isot hyödyt, niin rahallisesti kuin ilmastollisestikin

Taloyhtiöt ovat hakemassa projektiinsa ARA:n energiaremonttitukea, jonka ehdot näyttävät alustavasti täyttyvän. Siirtyminen kaukolämmöstä ilmastoystävälliseen maalämpöön kannattaa, sillä jatkossa ostoenergian osuus on vain 30 % ja niin lämmityskustannukset kuin lämmityksestä muodostuvat päästötkin vähenevät reilusti. Lämmityksen hiilidioksidipäästöt ovat jatkossa kaksi kertaa pienemmät, ja takaisinmaksuaika on ARA avustuksen avulla vain 8–9 vuotta, joten hanke tarjoaa hyvän tuoton sijoitetulle pääomalle.

Geoenergiakaivokentän asumisystävällisen suunnittelun lisäksi Rototec toteutti projektissa energiakaivojen poraukset. Koska kohde on niin iso, sinne porattiin yhteensä 54 energiakaivoa (As. Oy. Jaaninkanta 15 x 345 m, As. Oy. Jaaninhanka 19 x 345 m ja As. Oy. Jaaninsalpa 20 x 310 m) ja asennettiin vaakaputkitus. Poraukset kestävät noin kolme kuukautta. Kohteessa toteutetaan myös linjasaneeraus eli saadaan kätevästi hoidettua kaksi tärkeää projektia samaan aikaan. 

Rototec_2

Rototec toimitti siis projektiin seuraavat työvaiheet:

Suunnittelu

  • energiakaivokentän asumisystävällinen suunnittelu
  • 2 kpl TRT-mittauksia
  • 3 kpl EED-simulointia
  • 3 kpl suunnittelua
  • simulointien päivitykset 2 kpl (LTO)
  • alkuvaiheen konsultointi

Poraukset ja vaakaputkitukset

  • Jaaninsalpa 20 x 310 m sis. 1 kpl 296 m TRT-kaivo
  • Jaaninkanta 15 x 345 m sis. 296 m TRT-kaivo
  • Jaaninhanka 19 x 345 m

Niko Pihlanen

NikoPihlanen

Suunnittelupäällikkö Niko Pihlanen on työskennellyt Rototecilla vuodesta 2016. Niko on alkujaan ja edelleen sielultaan turkulainen, vaikka onkin muuttanut töiden perässä Tampereelle. Turusta muistuttavat vielä maisemakuvat Tampereen kodin seinällä. Niko vastaa Rototecin Suomen geoenergian suunnittelutiimistä ja golfaa mielellään vapaa-ajallaan.

Rototec on Euroopan suurin geoenergiaratkaisujen toimittaja ja alan innovatiivinen uudistaja. Geoenergia on maaperästä kerättävää uusiutuvaa energiaa,

jonka avulla voidaan sekä lämmittää, että viilentää kaikenkokoisia kiinteistöjä. Rototecin kokonaisvaltainen konsepti kattaa koko prosessin energiajärjestelmän konsultoinnista ja suunnittelusta asennukseen. Vuonna 2007 perustettu Rototec toimii kaikissa Pohjoismaissa ja sen liikevaihto vuonna 2019 oli 56,7 miljoonaa euroa.

www.rototecgroup.com

   

Tilaa Vahasen blogitekstit sähköpostiisi

Ja PAH! Mitä ne PAHit maassa tekevät?
PAH-tutkimushanke / 27.01.2022

Ja PAH! Mitä ne PAHit maassa tekevät?

Miksi polyaromaattisia hiilivetyjä eli PAH-yhdisteitä on maaperässä ja mitä haittaa niistä on? Tutkitaanko näiden yhdisteiden esiintymistä maaperässä tai..

Lue lisää
Vuosisata ajatonta rakentamisviisautta
Juha Lampi / 27.12.2021

Vuosisata ajatonta rakentamisviisautta

Naulan kantaan -keskustelujaksot ovat olleet minulle kahden viime vuoden aikana rakennetun ympäristön ymmärtämisen ja oivaltamisen korkeakoulua. On ollut..

Lue lisää
Puolet putkiremontin kustannuksista määritetään jo tarveselvitysvaiheessa
Sakari Linnavuori / 10.12.2021

Puolet putkiremontin kustannuksista määritetään jo tarveselvitysvaiheessa

Mistä ja miten putkiremontin hinta muodostuu? Lähdetään liikkeelle siitä, kun taloyhtiö ryhtyy tekemään tarveselvitystä eli kartoittamaan, mitkä kohdat..

Lue lisää
PAH-yhdistepitoiset materiaalit historiallisissa rakenteissa
PAH-tutkimushanke / 21.10.2021

PAH-yhdistepitoiset materiaalit historiallisissa rakenteissa

Vanhemmat perinteiset rakenteet

Perinteiset rakennusmateriaalit ovat olleet pääosin luonnollisia ja hengittäviä materiaaleja. Tutut ja turvalliset..

Lue lisää
4 vinkkiä kiinteistön turvallisuuden ja turvajärjestelmien parantamiseen
Janne Noponen / 13.09.2021

4 vinkkiä kiinteistön turvallisuuden ja turvajärjestelmien parantamiseen

Kiinteistön turvallisuusjärjestelmiä pidetään pahimmillaan pelkkänä menoeränä. Se ei ole yllätys sillä usein järjestelmät ovat hankalia ylläpitää eivätkä..

Lue lisää
Remonttikaveri – olen tukenasi koko korjaushankkeen ajan
Virpi Miettinen / 23.06.2021

Remonttikaveri – olen tukenasi koko korjaushankkeen ajan

Vahasen Remonttikaveri-palvelu on osa taloyhtiöiden korjaushankkeen projektiviestintää. Remonttikaveri on asukkaiden ja osakkaiden oma tukihenkilö..

Lue lisää