Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 5)


1.2.2022 alkaen Vahanen-yhtiöiden tulevat blogitekstit ja kuulumiset löytyvät AFRYn verkkosivuilta.

Jaanin blogi_osa5

Seuraamme blogisarjassa Turun Itäharjulla sijaitsevan Jaanin alueen linjasaneeraushankkeen ja maalämpöurakan etenemistä. RTC Vahanen Turku Oy toimii hankkeen projektinjohtajana, suunnittelijana, valvojana, lämmöntuotantotavan hankesuunnittelijana ja rakennuttajana. Taloyhtiöiden edustajana toimii Realia Isännöinti Oy.

Jaanin alueen ryhmähanke käsittää neljä taloyhtiötä ja huoltoyhtiön, joista kolme taloyhtiötä toteuttaa myös lämmöntuotantotavan muutoksen. Muutoksella yhtiöt luopuvat kaukolämmöstä ja siirtyvät maalämpöön. Kahteen taloyhtiöön asennetaan lisäksi poistoilman lämmöntalteenottojärjestelmä. Lämmöntuottotavan muutoksella saadaan aikaan huomattavia säästöjä taloyhtiöiden lämmityskustannuksiin, ja samalla saadaan vähennettyä hiilidioksidipäästöjä. Taloyhtiöissä on yhteensä 340 asuntoa, ja hanke on yksi mittavimpia linjasaneeraushankkeita Turussa. Hankkeen yhteenlaskettu kustannusarvio on noin 18,5 miljoonaa euroa.

Linjasaneeraushankkeen pääurakoitsija on Rakennuspalvelu J. Martti & Co Oy, LVI-työt hoitaa TRP Group Oy ja sähköasennukset Sähkötiimi IL Oy. Maalämpöurakan osalta Jäspin lämpöpumppujärjestelmän asentaa Tipitek Oy ja kaivokenttäurakoitsijana toimii Rototec Oy. Kummankin urakan maanrakennustyöt toteuttaa Isoniitun Kone Oy.

Viidennessä blogissa Tipitek Oy:n kiinteistökohteiden projektipäällikkö Niko Lappalainen kertoo lämpöpumppujärjestelmän asentamisesta.

Merkittävä ympäristöteko lämmitystavan valinnalla

Tipitek Oy:n perusti vuonna 2005 Timo Piivek, joka urakoi tuolloin yksin erilaisia pienimuotoisia sähköurakoita, pääasiassa omakotitalojen sähköistyksiä. Vuonna 2010 yritys laajensi osaamistaan lämpöpumppuihin, jolloin Timo aloitti ilmalämpöpumppujen asennukset. Vuonna 2013 Tipitek urakoi ensimmäiset maa- ja vesi-ilmalämpöpumppuratkaisut. Tuolloin Tipitek työllisti 4 työntekijää. Vuodesta 2015 yrityksen kehitys alkoi suuntautua entistä enemmän kiinteistökohteiden lämpöpumppujärjestelmiin, ja nyt kiinteistökohteita on urakoitu jo yli 60 kappaletta.

LVIS-urakointiliike Tipitek Oy toteuttaa Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa kolmeen eri yhtiöön lämmitysjärjestelmät. As Oy Jaaninhankaan ja As Oy Jaaninsalpaan asennetaan lämpöpumppujärjestelmät, jotka keräävät energiansa sekä maalämpökaivoista, että rakennusten poistoilmasta. As Oy Jaaninkantaan asennetaan maalämpöpumppujärjestelmä, koska energian talteen ottaminen poistoilmasta ei suunnitteluvaiheessa osoittautunut kustannustehokkaaksi ratkaisuksi.

Kolmen eri taloyhtiön lämpöpumppujen antoteho on yhteensä 700 kW. Jaanin alueelle valitsimme paikallisen pitkän linjan lämmityslaitevalmistajan Kaukora Oy:n Jäspi- ja Jämä-tuotteet. Taloyhtiöt hyödyntävät jatkossa vuositasolla uusiutuvaa energiaa noin 2500 MWh vuodessa ja säästävät noin 1790 MWh energiaa nykyiseen lämmitysmuotoon verrattuna. Nämä ovat suuria energialukuja taloyhtiöiden tasolla, ja on hienoa olla mukana toteuttamassa näin merkittävää ympäristötekoa, jonka toivon olevan yhä useamman ratkaisu tulevaisuudessa.

Jaaninkannan maalämpöjärjestelmä on jo käynnistetty marraskuussa 2020, ja kahden muun taloyhtiön asennukset aloitetaan vuoden 2021 alkupuolella, joten nämäkin taloyhtiöt tuottavat valtaosan energiastaan itse vuoden 2021 loppuun mennessä.

Näytön paikka

Jaanin alueen hanke on Tipitekin suurin yhteishanke tähänastisista urakoiduista kohteista. Se hyvä referenssi yrityksellemme tulevaisuutta ajatellen. Jaanin alueen hanke on oiva paikka niin projektipäällikölle kuin asentajillemmekin päästä näyttämään vuosien aikana kertyneet opit ja hiomaan lämpöpumppujärjestelmistä loppuun saakka toteutetut ratkaisut.

Jaanin urakan työmaajohdollinen vastuu on pääurakoitsijalla Rakennuspalvelu J. Martti & CO Oy:llä, jonka kanssa luotiin jo urakkaneuvotteluvaiheessa runkoaikataulu maalämpöurakan läpiviemiseksi. Työsuoritteiden ja urakkarajojen linjaukset ovat olleen alusta asti kaikille selvät. Jaanin projektia on mukava viedä läpi, kun tietää pysyvänsä odotetussa aikataulussa ja tekee oman osansa parhaalla mahdollisella tavalla. Totta kai tämän kokoluokan projektissa tulee yllätyksiä, mutta tähän asti suurilta ongelmilta on vältytty. Urakoinnin edetessä olemme tiiviisti yhteydessä niin pääurakoitsijaan kuin aliurakoitsijoihinkin, jotta tieto välittyy heti nopeasti oikealle taholle. RTC Vahanen Turku Oy:n valvonta- ja työmaapalaverien väli on mielestäni riittävän tiheä, jotta myös tilaaja saa tiedon laadunvarmistamisesta ja projektin etenemisestä.

Kun Jaanin alueen urakka on kokonaisuudessaan valmis ja luovutettu tilaajalle, voimme ylpeinä katsoa taaksemme projektia ja nähdä edessämme laadukkaat ja hyvin urakoidut lämpöpumppujärjestelmät, jotka lämmittävät taloyhtiöitä tulevaisuudessa energiatehokkaasti ja ympäristöystävällisesti.

Niko Lappalainen

Niko Lappalainen

Kiinteistökohteiden projektipäällikkö Niko Lappalainen on syntyjään Pohjois-Savosta Siilinjärveltä. Hän vietti nuoruusaikansa Varsinais-Suomessa. Rovaniemellä rakennustekniikan insinööriksi valmistunut Niko suuntautui jo opintojensa aikana vahvasti talo- ja energiatekniikkaan. Vuonna 2014 Rovaniemen huono työllisyystilanne ajoi hänet opiskelujen jälkeen Turkuun, ja samana vuonna hän aloitti työskentelyn Tipitek Oy:ssä. Laitesukelluksen ja hyvän ruuan ystävän vapaa-aika kuluu pitkälti omassa talonrakennusprojektissa.

Tipitek Oy on vuonna 2005 perustettu LVIS-urakointiliike. Perinteisen putki- ja sähköurakoinnin sijasta yritys on keskittynyt uusiutuvaa energiaa hyödyntäviin lämmitys- ja jäähdytysratkaisuihin. Ydinosaaminen keskittyy vahvasti lämpöpumpputekniikkaa käyttäviin järjestelmiin. Tipitek urakoi vuositasolla 10–20 kiinteistökohdetta, lähes 100 omakotitalon lämmitysjärjestelmää ja noin 600 erilaista viilentävää ja lämmittävää ilmalämpöpumppu-ratkaisua. Liikealueenamme on Turun talousalue. Paikallinen toiminta on yksi yrityksen kulmakivistä. Tipitek on asiakaslähtöinen, laadukas ja ammattimainen energia-asiantuntija, jonka henkilöstö työskentelee ajan hermoilla ja haluaa olla mukana luomassa energiatehokkaampaa Suomea. Vuonna 2020 Tipitek työllisti 17 alan huippuammattilaista ja liikevaihto oli yli 4M€. www.tipitek.fi

Kaukora Oy on valmistanut Jäspi-lämmityslaitteita vuodesta 1976 ja Jämä-lämmityslaitteita jo vuodesta 1949. Pitkän toimintahistorian myötä pohjoiset olosuhteet ja niiden vaatimukset lämmityksessä sekä lämmitystekniikan kehitykseen liittyvät muutokset ovat yritykselle arkipäivää. Kaukora toimittaa vuosittain yli 50 000 lämmityslaitetta, joten se voi ylpeänä todeta olevansa suomalaisten kotien lämmittäjä. Yritys tuntee hyvin Suomen lämmitysmarkkinat ja lämmittämisen erityispiirteet. www.jaspi.fi

Pääset lukemaan aiemmat blogikirjoitukset sekä seuraamaan hankkeen tapahtumia täältä.

   

Tilaa Vahasen blogitekstit sähköpostiisi

Ja PAH! Mitä ne PAHit maassa tekevät?
PAH-tutkimushanke / 27.01.2022

Ja PAH! Mitä ne PAHit maassa tekevät?

Miksi polyaromaattisia hiilivetyjä eli PAH-yhdisteitä on maaperässä ja mitä haittaa niistä on? Tutkitaanko näiden yhdisteiden esiintymistä maaperässä tai..

Lue lisää
Vuosisata ajatonta rakentamisviisautta
Juha Lampi / 27.12.2021

Vuosisata ajatonta rakentamisviisautta

Naulan kantaan -keskustelujaksot ovat olleet minulle kahden viime vuoden aikana rakennetun ympäristön ymmärtämisen ja oivaltamisen korkeakoulua. On ollut..

Lue lisää
Puolet putkiremontin kustannuksista määritetään jo tarveselvitysvaiheessa
Sakari Linnavuori / 10.12.2021

Puolet putkiremontin kustannuksista määritetään jo tarveselvitysvaiheessa

Mistä ja miten putkiremontin hinta muodostuu? Lähdetään liikkeelle siitä, kun taloyhtiö ryhtyy tekemään tarveselvitystä eli kartoittamaan, mitkä kohdat..

Lue lisää
Kestävä kehitys luo uutta liiketoimintaa rakennus- ja kiinteistöalalle – sääntely uhkaa laahata perässä
Ahti Rantonen / 30.11.2021

Kestävä kehitys luo uutta liiketoimintaa rakennus- ja kiinteistöalalle – sääntely uhkaa laahata perässä

Tausta. Rakennetun ympäristön osuus Rakennusteollisuuden mukaan:

Lue lisää
PAH-yhdistepitoiset materiaalit historiallisissa rakenteissa
PAH-tutkimushanke / 21.10.2021

PAH-yhdistepitoiset materiaalit historiallisissa rakenteissa

Vanhemmat perinteiset rakenteet

Perinteiset rakennusmateriaalit ovat olleet pääosin luonnollisia ja hengittäviä materiaaleja. Tutut ja turvalliset..

Lue lisää
4 vinkkiä kiinteistön turvallisuuden ja turvajärjestelmien parantamiseen
Janne Noponen / 13.09.2021

4 vinkkiä kiinteistön turvallisuuden ja turvajärjestelmien parantamiseen

Kiinteistön turvallisuusjärjestelmiä pidetään pahimmillaan pelkkänä menoeränä. Se ei ole yllätys sillä usein järjestelmät ovat hankalia ylläpitää eivätkä..

Lue lisää