Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 6)

Seuraamme blogisarjassa Turun Itäharjulla sijaitsevan Jaanin alueen linjasaneeraushankkeen ja maalämpöurakan etenemistä. RTC Vahanen Turku Oy toimii hankkeen projektinjohtajana, suunnittelijana, valvojana, lämmöntuotantotavan hankesuunnittelijana ja rakennuttajana. Taloyhtiöiden edustajana toimii Realia Isännöinti Oy.

Jaanin alueen ryhmähanke käsittää neljä taloyhtiötä ja huoltoyhtiön, joista kolme taloyhtiötä toteuttaa myös lämmöntuotantotavan muutoksen. Muutoksella yhtiöt luopuvat kaukolämmöstä ja siirtyvät maalämpöön. Kahteen taloyhtiöön asennetaan lisäksi poistoilman lämmöntalteenottojärjestelmä. Lämmöntuottotavan muutoksella saadaan aikaan huomattavia säästöjä taloyhtiöiden lämmityskustannuksiin, ja samalla saadaan vähennettyä hiilidioksidipäästöjä. Taloyhtiöissä on yhteensä 340 asuntoa, ja hanke on yksi mittavimpia linjasaneeraushankkeita Turussa. Hankkeen yhteenlaskettu kustannusarvio on noin 18,5 miljoonaa euroa.

Linjasaneeraushankkeen pääurakoitsija on Rakennuspalvelu J. Martti & Co Oy, LVI-työt hoitaa TRP Group Oy ja sähköasennukset Sähkötiimi IL Oy. Maalämpöurakan osalta Jäspin lämpöpumppujärjestelmän asentaa Tipitek Oy ja kaivokenttäurakoitsijana toimii Rototec Oy. Kummankin urakan maanrakennustyöt toteuttaa Isoniitun Kone Oy.

Kuudennessa blogissa kokemuksia hankkeesta kertoo Rakennuspalvelu J. Martti & Co Oy:n työpäällikkö Jari Salonen.

Jaanin-alue-talvikuva

Perinteinen putkiremontti ja kokonaisvaltainen yleisten tilojen saneeraus

Jaaninalueen ryhmähanke on kokoluokaltaan kaikkien aikojen suurin kokonaisurakka Rakennuspalvelu J. Martti & Co Oy:lle. Hankkeeseen lähdettiin kuitenkin terveellä itseluottamuksella, sillä olemme tehneet linjasaneerauksia jo vuodesta 2000. Alusta asti olemme pyrkineet kehittämään linjasaneeraushankkeita, ja niistä on vuosien varrella muodostunut yrityksen tärkein osaamisalue. Teemme linjasaneerauksia palveluasenteella, eli pyrimme perusurakan lisäksi tarjoamaan ja toteuttamaan myös asukkaiden haluamat muutostyöt ”samoilla pölyillä”.

Viime vuosina olemme keskittyneet siihen, että hankkeen kokonaiskestoa lyhennetään toteuttamalla kohde usealla työryhmällä. Takana on jo monia kahden työryhmän kohteita. Jaaninalueen ryhmähanke on kuitenkin ensimmäinen, joka toteutetaan neljällä työryhmällä. Tämä tarkoittaa sitä, että 332 asunnon läpimenoaika on reilut 1,5 vuotta. Toukokuussa 2020 alkaneiden valmistelevien työvaiheiden ja keväällä 2022 valmistuvien ulkoalueiden viimeistelyiden jälkeen hankkeen kokonaiskestoksi muodostuu noin 2 vuotta, mikä olikin tilaajan määrittämä tavoite.

Hankkeen kiireisin ajanjakso ajoittui alkuvaiheeseen eli viime syksyyn, jolloin valmistui neljän kuukauden aikana asuntoja kolmen pistetalon ja lamellitalon kahden portaan verran ja lisäksi liikerakennuksen tiloja kahdessa kerroksessa. Kuten saneerauksessa aina, yllätyksiä tulee vastaan ensimmäisiä asuntoja tehtäessä, ja sekin lisäsi kiireitä syksyllä. Toisaalta kohteen ominaispiirteet ja haasteet ovat nyt tiedossa ja voidaan keskittyä töihin. Tämän vuoden aikana toteutetaan loput asunnot ja yleiset tilat kuuteen pistetaloon ja lamellitalon neljään porrashuoneeseen.

Asuntojen sisätöiden lisäksi Jaanissa saneerataan myös yleisiä tiloja. Porrashuoneiden pinnat uusitaan kauttaaltaan, saunaosastot uudistetaan, asukasvarastot uusitaan metallirakenteisiksi kopeiksi, vanhat kylmiöt puretaan, ja suureen osaan taloista rakennetaan uudet kylmiöt, tosin aiempaa kompaktimpaa mallia. Sisätöiden laatutaso on hieman tavallista parempi: jokaiseen asuntoon tulee esimerkiksi seinämalliset wc-istuimet.

Rappukäytävä

Aikataulullisesti hanke on haastava, koska samaan aikaan tapahtuu paljon eri puolilla kohdetta. Yhteistyökumppaneiksi valikoitui aiemmista kohteista tuttuja aliurakoitsijoita, mikä on erittäin tärkeää hankkeen onnistumisen kannalta. Vastaavan työnjohtajan lisäksi hankkeessa työskentelee täysipäiväisesti neljä työnjohtajaa. Lisäksi tässä kohteessa päätettiin syksyn kiireistä viisastuneina panostaa entistä tarkempaan aikataulusuunnitteluun, jota hoitaa yksi henkilö lähes täysipäiväisesti. Jokaisessa työryhmässä on mukana yrityksen omia työntekijöitä, ja kokonaisvahvuus työmaalla oli kiireisimmässä vaiheessa lähes 80 henkilöä, kun normaali vahvuus on 30–40 henkilöä.

Kuten aiemmissa blogeissakin on mainittu, henkilösuhteiden toimivuudella on suuri merkitys hankkeen läpiviennissä. Yhteistyö isännöitsijän, hallitusten puheenjohtajien ja Vahasen porukan kanssa on ollut toimivaa ja mutkatonta. Tämä on varmistanut sen, että haastavatkin asiat on saatu käsiteltyä yhdessä hyvässä hengessä ja päätökset tehtyä täsmällisesti, jotta työt ovat voineet koko ajan edetä suunnitellusti. Tästä iso kiitos kaikille osapuolille, ja jatketaan samaan malliin hankkeen loppuun asti!

Jari Salonen

Jari Salonen

Vuonna 1980 syntynyt turkulainen rakennusinsinööri aloitti Rakennuspalvelu J. Martti & Co Oy:ssä apupoikana vuonna 1997. Ensimmäinen kohde oli yrityksen nykyisen hallituksen puheenjohtajan Janne Martin omakotitalo. Jari työskenteli yrityksessä jo opiskelujen ohessa ja vakituisesti vuodesta 2004, ensin työnjohtajana ja yrityksen kasvettua työpäällikkönä. Vapaa-aikanaan hän viihtyy avovaimonsa, 8-vuotiaan poikansa ja 10-vuotiaan tyttärensä kanssa mm. asuntovaunuilemassa ja luonnossa liikkumassa. Kaikenlainen urheilu, erityisesti frisbeegolf, sulkapallo ja salibandy, ovat erittäin tärkeää vastapainoa paikoin hektisellekin työelämälle. Pojan salibandy-joukkueen valmentaminen on myös osoittautunut mielekkääksi puuhaksi viime vuosina.

Rakennuspalvelu J. Martti & Co Oy on perustettu vuonna 1991. Vuonna 2016 tehtiin liiketoimintakauppa, jossa Riku Peltonen tuli osakkaaksi ja toimitusjohtajaksi hallituksen puheenjohtajaksi siirtyneen Janne Martin tilalle. Alusta lähtien Janne Martti loi yritykseen yhdessä tekemisen meininkiä, ja rentoon ja rehtiin porukkaan on löytynyt vuosien varrella samanhenkisiä ihmisiä, joiden sitoutumisen ansiosta J. Martti & Co on kasvanut merkittäväksi paikalliseksi rakennusyhtiöksi. Linjasaneerausten lisäksi yritys on korjausrakentamisen kokonaisvaltainen osaaja, joka on esimerkiksi saneerannut Kakolan vanhan vankimielisairaalan asunnoiksi ja hiljattain Kurjenlinnan vanhan sairaalan asunnoiksi ja toimistoiksi. Uudisrakentamistakin yritys tekee, mutta pääpaino on korjausrakentamisen puolella. Yrityksen tavoitteena on olla hyvä työpaikka omille työntekijöille ja luoda jokaiselle työmaalleen koko työyhteisölle hyvät puitteet yhdessä tekemiseen. Näin toimimalla varmistetaan myös asiakkaalle paras mahdollinen lopputulos. www.jmartti.fi

Blogisarjan aiemmat osat:

Pääset lukemaan aiemmat blogikirjoitukset sekä seuraamaan hankkeen tapahtumia kootusti myös täältä.

   

Tilaa Vahasen blogitekstit sähköpostiisi

4 vinkkiä kiinteistön turvallisuuden ja turvajärjestelmien parantamiseen
Janne Noponen / 13.09.2021

4 vinkkiä kiinteistön turvallisuuden ja turvajärjestelmien parantamiseen

Kiinteistön turvallisuusjärjestelmiä pidetään pahimmillaan pelkkänä menoeränä. Se ei ole yllätys sillä usein järjestelmät ovat hankalia ylläpitää..

Lue lisää
Sideterästen mitoitustyökalu avuksi betonirakenteisten asuinkerrostalojen onnettomuusmitoitukseen
Linda Jaatinen / 08.07.2021

Sideterästen mitoitustyökalu avuksi betonirakenteisten asuinkerrostalojen onnettomuusmitoitukseen

Monet erilaiset poikkeustilanteet, niin hitaat kuin nopeatkin olosuhteiden muutokset, voivat vaurioittaa rakennusta. Vaurionsietokyvyn parantamisessa..

Lue lisää
Remonttikaveri – olen tukenasi koko korjaushankkeen ajan
Virpi Miettinen / 23.06.2021

Remonttikaveri – olen tukenasi koko korjaushankkeen ajan

Vahasen Remonttikaveri-palvelu on osa taloyhtiöiden korjaushankkeen projektiviestintää. Remonttikaveri on asukkaiden ja osakkaiden oma tukihenkilö..

Lue lisää
Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 8)
Jouni Saarenpää / 15.06.2021

Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 8)

Seuraamme blogisarjassa Turun Itäharjulla sijaitsevan Jaanin alueen linjasaneeraushankkeen ja maalämpöurakan etenemistä. RTC Vahanen Turku Oy toimii..

Lue lisää
Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 7)
Jere Kotikivi / 29.04.2021

Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 7)

Seuraamme blogisarjassa Turun Itäharjulla sijaitsevan Jaanin alueen linjasaneeraushankkeen ja maalämpöurakan etenemistä. RTC Vahanen Turku Oy toimii..

Lue lisää
Mitä rakennuttaminen on?
Antti Huurre / 28.04.2021

Mitä rakennuttaminen on?

Jos ei muille, niin ainakin lapsilleen sitä joutunut jossakin vaiheessa selittämään, mitä tekee työkseen. Miksi hankkeessa pitää rakennuttaja tai..

Lue lisää