Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 7)


1.2.2022 alkaen Vahanen-yhtiöiden tulevat blogitekstit ja kuulumiset löytyvät AFRYn verkkosivuilta.

Seuraamme blogisarjassa Turun Itäharjulla sijaitsevan Jaanin alueen linjasaneeraushankkeen ja maalämpöurakan etenemistä. RTC Vahanen Turku Oy toimii hankkeen projektinjohtajana, suunnittelijana, valvojana, lämmöntuotantotavan hankesuunnittelijana ja rakennuttajana. Taloyhtiöiden edustajana toimii Realia Isännöinti Oy. 

Jaanin alueen ryhmähanke käsittää neljä taloyhtiötä ja huoltoyhtiön, joista kolme taloyhtiötä toteuttaa myös lämmöntuotantotavan muutoksen. Muutoksella yhtiöt luopuvat kaukolämmöstä ja siirtyvät maalämpöön. Kahteen taloyhtiöön asennetaan lisäksi poistoilman lämmöntalteenottojärjestelmä. Lämmöntuottotavan muutoksella saadaan aikaan huomattavia säästöjä taloyhtiöiden lämmityskustannuksiin, ja samalla saadaan vähennettyä hiilidioksidipäästöjä. Taloyhtiöissä on yhteensä 340 asuntoa, ja hanke on yksi mittavimpia linjasaneeraushankkeita Turussa. Hankkeen yhteenlaskettu kustannusarvio on noin 18,5 miljoonaa euroa. 

Linjasaneeraushankkeen pääurakoitsija on Rakennuspalvelu J. Martti & Co Oy, LVI-työt hoitaa TRP Group Oy ja sähköasennukset Sähkötiimi IL Oy. Maalämpöurakan osalta Jäspin lämpöpumppujärjestelmän asentaa Tipitek Oy ja kaivokenttäurakoitsijana toimii Rototec Oy. Kummankin urakan maanrakennustyöt toteuttaa Isoniitun Kone Oy. 

Seitsemännessä blogissa yhteishankkeen LVI-urakoinnista kertoo TRP Group Oy:n projektipäällikkö Jere Kotikivi. 

Jaanin-blogi-osa-7

TRP Group Oy:n historian suurin linjasaneerausurakka  

Jaaninalueen ryhmäkorjaushanke on ollut TRP Group Oy:lle kokoluokaltaan yrityksen historian suurin linjasaneeraustyö. Urakkaamme kuuluu putkitöiden osalta uusia kaikkien neljän taloyhtiön asuntojen vesi- ja viemärijohdot, hanat, suihkut ja wc-istuimet sekä kaikki patteriverkoston varusteet. Lisäksi uusimme talojen väliset vesi- ja lämpöjohtojen tekniikkalinjat. Ilmanvaihtotöissä uusimme kaikki poistoilman päätelaitteet, suoritamme kanavistojen nuohoustyöt ja säädämme lopuksi ilmanvaihdon käyttökuntoon.

LVI-urakoitsijan näkökulmasta edellä mainitut työt itsessään ovat tuttuja juttuja korjausrakentamisessa. Koska Jaanin alue on niin iso ja hankkeen aikataulussa on niin paljon työvaiheita, töiden suorittamissa on kuitenkin haasteita ja se vaatii erityisen hyvää yhteistyötä muiden hankeosapuolten kanssa. Aiemmissa blogeissakin on mainittu hyvä yhteistyö urakoitsijoiden ja hankkeen tilaajaorganisaation kesken. Tämän lisäksi haluan kiittää työmaan kanssatoimijoita siitä, että hyvää yhteistyötä on ollut eri urakoitsijoidenkin välillä projektin alusta lähtien.

Omat työmme ovat tähän asti edenneet sujuvasti säännöllisten työmaakokousten, viikoittaisten urakoitsijapalaverien sekä päivittäisen eri alojen ammattilaisten ajatustenvaihdon ansiosta. Eteen tulleet haasteet on nostettu rohkeasti esiin, ja niihin reagointi on ollut nopeaa ja ongelmatonta. Työmaalla on ymmärretty, että yhden tekemiset vaikuttavat toisen tekemiseen, ja lähtökohdaksi on muodostunut, ettei kenenkään töille aiheuteta tarpeetonta haittaa.

Lämmönjakohuone

Jaaninrastin A-talon lämmönjakohuoneesta jaetaan vettä ja lämpöä Rastin muihin taloihin.

Yhteishankemalli selkeyttää työtä 

LVI-töiden kannalta pidän yhteishankemallia, jossa saneerataan samalla mahdollisimman paljon tekniikkaa, ehdottomasti hyvänä asiana. Kun käytännössä kaikki vanha puretaan pois ja asennetaan uusi tekniikka tilalle, epäselvyydet urakkarajoissa ja tulevissa takuuasioissa vähenevät. Tämä myös selkeyttää töitä tekijöiden kannalta, ja työvaiheet tulevat tutuiksi. Lisäksi kun samalla tontilla on riittävästi tekemistä läpi koko projektin, pystytään säilyttämään tähän hankkeeseen orientoitunut tekijäporukka työmaalla pääpiirteittäin samana koko hankkeen ajan.

Suurin osa meidän uusittavaan tekniikkaan liittyvistä töistämme jää harmiksemme piiloon erilaisten koteloiden, alakattojen ja hormien sisään. Vaikka työ ei loppukäyttäjille näkyisikään, sitä on tehty paljon ennen kuin hanasta saadaan valutettua vettä altaaseen.

Meille on tärkeää pysyä aikataulussa, ja lisäksi tekemisen laatu työn jokaisessa vaiheessa on meille tärkeä ja iso asia. Laatua ylläpidetään omien töiden säännöllisillä vaiheittaisilla tarkastuksilla runkojohtojen painekokeista pinta-asennusten viimeistelyihin. Ajatuksenamme on, että kun työ on kerran saatu tehtyä, ei tarvitse palata korjaamaan omia jälkiään. Mielestämme olemme etenkin töiden laajuus huomioon ottaen onnistuneet hyvin tässä asiassa, ja tällä tiellä aiomme jatkaa viimeisen asunnon luovutukseen saakka.


Jere Kotikivi

JereKotikivi

Jere Kotikivi on 32-vuotias putkitöiden projektipäällikkö, joka on toiminut TRP Groupilla työnjohtotehtävissä 8 vuotta. Syntyperäinen raisiolainen muutti takaisin kotipaikkakunnalleen käytyään välillä opiskelemassa insinööriksi Porissa. Kotosalla miehen pitävät kiireisinä vaimo ja kovasti kävelemään opetteleva 11 kuukauden ikäinen poika. Mieleisiä vapaa-ajan harrastuksia ovat padel ja kesäisin moottoripyöräily.

 

TRP Group Oy:n historia alkaa vuodesta 1986, jolloin yrityksen nykyinen asiakkuusjohtaja Timo Rantanen perusti ensimmäisen yrityksensä Vesijohtoliike Timo Rantanen Ky:n. Pian tämän jälkeen vuonna 1988 hän perusti Turun Rakennusputki Oy:n. Monien vaiheiden jälkeen vuonna 2008 Timo perusti yhdessä poikiensa Matin ja Harrin kanssa nykyisen TRP Group -perheyrityksen. Se on Varsinais-Suomen suurimpia talotekniikkayrityksiä ja työllistää tällä hetkellä yli 100 henkilöä. Yrityksen erikoisosaamista ovat linjasaneeraukset ja muut korjausrakentamisen työt, mutta myös uudiskohteita on vuosittain työn alla. Urakointia tehdään asuinrakennusten lisäksi telakalla, lääketehtaassa kuin kauppakeskuksissakin. Tavoitteena on olla mahdollisimman toimiva, kannustava ja inspiroiva työyhteisö, jossa työntekijät voivat kehittyä joka päivä. Työyhteisön hyvä yhteishenki on asiakkaalle näkyvän laadun tae. www.trpgroup.fi


Blogisarjan aiemmat osat:

Pääset lukemaan aiemmat blogikirjoitukset sekä seuraamaan hankkeen tapahtumia kootusti myös täältä.

   

Tilaa Vahasen blogitekstit sähköpostiisi

Ja PAH! Mitä ne PAHit maassa tekevät?
PAH-tutkimushanke / 27.01.2022

Ja PAH! Mitä ne PAHit maassa tekevät?

Miksi polyaromaattisia hiilivetyjä eli PAH-yhdisteitä on maaperässä ja mitä haittaa niistä on? Tutkitaanko näiden yhdisteiden esiintymistä maaperässä tai..

Lue lisää
Vuosisata ajatonta rakentamisviisautta
Juha Lampi / 27.12.2021

Vuosisata ajatonta rakentamisviisautta

Naulan kantaan -keskustelujaksot ovat olleet minulle kahden viime vuoden aikana rakennetun ympäristön ymmärtämisen ja oivaltamisen korkeakoulua. On ollut..

Lue lisää
Puolet putkiremontin kustannuksista määritetään jo tarveselvitysvaiheessa
Sakari Linnavuori / 10.12.2021

Puolet putkiremontin kustannuksista määritetään jo tarveselvitysvaiheessa

Mistä ja miten putkiremontin hinta muodostuu? Lähdetään liikkeelle siitä, kun taloyhtiö ryhtyy tekemään tarveselvitystä eli kartoittamaan, mitkä kohdat..

Lue lisää
Kestävä kehitys luo uutta liiketoimintaa rakennus- ja kiinteistöalalle – sääntely uhkaa laahata perässä
Ahti Rantonen / 30.11.2021

Kestävä kehitys luo uutta liiketoimintaa rakennus- ja kiinteistöalalle – sääntely uhkaa laahata perässä

Tausta. Rakennetun ympäristön osuus Rakennusteollisuuden mukaan:

Lue lisää
PAH-yhdistepitoiset materiaalit historiallisissa rakenteissa
PAH-tutkimushanke / 21.10.2021

PAH-yhdistepitoiset materiaalit historiallisissa rakenteissa

Vanhemmat perinteiset rakenteet

Perinteiset rakennusmateriaalit ovat olleet pääosin luonnollisia ja hengittäviä materiaaleja. Tutut ja turvalliset..

Lue lisää
Talotekniikka on olennainen osa muuntojoustavien toimitilojen suunnittelua
Jesse Paakkari / 20.10.2021

Talotekniikka on olennainen osa muuntojoustavien toimitilojen suunnittelua

Nykyaikaisilta toimitiloilta edellytetään muuntojoustavuutta, ja jouston tarve vain kasvaa, kun etä- ja tiimityö yleistyvät. Muuntojoustavuudella..

Lue lisää