Välipohjien tyhjentäminen vanhoissa arvotaloissa

Arkkitehdin merkintöjä korjaustyömaalta, osa 1:

Viime vuosina ovat yleistyneet vanhojen välipohjien perusteelliset korjaukset, joissa tyhjennetään välipohjan sisuksista kaikki betoniluurankoon saakka. Muottilaudat, sammaleet, turpeet, sanomalehdet, sahanpurut, rakennusjätteet – mitä ikinä entisaikojen rakentajat sinne keksivät piilottaa. Syynä tyhjennykseen on sisäilmaongelmat tai niiden ehkäisy. Vesivuoto rakenteissa voi saada välipohjaan aikaan epäterveellisiä kasvustoja. Rakenteissa saattaa myös olla haitta-aineita, joista hiljalleen siirtyy huoneilmaan epäpuhtauksia.

Raju ja mahdollisesti yllätyksellinen operaatio

Historiallisessa arvokiinteistössä tyhjennystoimenpide on raju operaatio. Välipohjan rakenteesta ja urakoitsijan käyttämästä kalustosta riippuen tyhjennys voi tapahtua joko ala- tai yläpuolelta. Rakenteeseen jääneitä muottilaudoituksia ei voida poistaa pienestä aukosta, joten käytännössä kaksoislaattapalkiston ylä- tai alalaatta puretaan kokonaan tai lähes kokonaan.

Blogipostaus_600x450 Piritta Hannula

Välipohjien tyhjennys yläkautta. Vanha muottilaudoitus on vielä purkamatta. Pilarit on suojattu kolhuilta.

Ennakkoon tehdyistä rakennetutkimuksista huolimatta saattaa purkuvaiheessa tulla yllätyksiä. Palkisto- ja laattarakenne saattaa osoittautua erilaiseksi kuin on oletettu. Kaksoislaattapalkistoa, alalaattapalkistoa, laippapalkistoa - kaikkia tyyppejä saattaa löytyä saman rakennuksen sisältä. Rakenteissa voi lisäksi olla tutkimuksissa huomaamatta jääneitä haitta-aineita, esimerkiksi asbestipitoista magnesiamassaa. Kaikki yllätykset vaikuttavat rakentamisen aikatauluun ja sitä kautta työmaan kustannuksiin.

Blogipostaus_2 600x450 Piritta Hannula

Kaksoislaatan pintalaatan raudoituksia on jätetty uuden valun tartuntaa varten.

Välipohjia tyhjennettäessä kevyet väliseinät käytännössä puretaan. Omilla perustuksillaan olevat kantavat väliseinät säilyvät. Vanhoissa tiilirakenteissa purkuraja on yleensä selkeä. Toisaalta kevyissäkin rakenteissa saattaa olla jotakin suojeltavaa tai säilytettävää. Tarkkana pitää olla myös paloturvallisuuden kanssa, jos myöhemmin rakennettuja osastoivia seiniä on rakennettu vain lattiapinnasta ylöspäin.

Purkamisella vaikutus myös pintarakenteisiin ja koristeisiin

Blogipostaus_3 600x450 Piritta Hannula

Esille otettu, tyhjennetty ja pölynsidontamaalattu laippapalkisto odottaa uutta täytettä. Takaseinän arvokas seinämaalaus on suojattu vanerikoteloinnilla. Laippapalkiston laipat yhtyvät toisiinsa keskeltä muodostaen salmiakkikuvion.

Vanhan arvokohteen säilytettävät koristeosat ja pintarakenteet ovat vaarassa, kun tehdään rajuja purkuja. Suojauksista huolimatta vanhat kattotasoitteet ja kipsiset koristelistat saattavat tipahtaa, kun yläpuolista välipohjaa tyhjennetään yläkautta. Vanhat porrasaskelmat saattavat olla kiinni välipohjavalussa, jolloin säilytettävät porrasvalut murtuvat välipohjaa avattaessa. Säilytettävän ja purettavan rajapintaan tulisikin kiinnittää erityistä huomiota.

Työ- ja suojausohjeita on vaikea täsmentää ennen kuin purku on käynnistynyt ja liittymäkohdat saatu esiin. Aikataulussa pitäisikin olla varaa purkutyön aikaisiin katselmuksiin, joihin osallistuu rakennesuunnittelijan lisäksi arkkitehti. Käytännössä katselmusten esteenä voi taas olla haitta-ainepurut.

Hyvä ohje suojauksiin löytyy Museoviraston korjauskortistosta nro 21: Rakennusosien työmaa-aikainen suojaus

https://www.museovirasto.fi/fi/palvelut-ja-ohjeet/julkaisut/korjauskortit

 

 

   

Tilaa Vahasen blogitekstit sähköpostiisi

Akustiikan tarkoitusta etsimässä
Ville Veijanen / 26.06.2019

Akustiikan tarkoitusta etsimässä

Akustiikkatrilogia, osa I:

Lue lisää
Toimitilamuutoksen ja -laajennuksen onnistunut lopputulos on monen tekijän summa
Milla Mikkonen / 11.06.2019

Toimitilamuutoksen ja -laajennuksen onnistunut lopputulos on monen tekijän summa

Toimitilamuutokset ja -laajennukset voivat olla laajuudeltaan ja sisällöltään hyvin erilaisia. Lähtökohtana toimitilamuutokselle on usein tilojen..

Lue lisää
Kiinteistön uusi elämä harkiten ja hallitusti kehittämällä
Antti Pitkänen / 05.06.2019

Kiinteistön uusi elämä harkiten ja hallitusti kehittämällä

Maailma muuttuu ja sen mukana tapamme käyttää rakennuksia. Kiinteistökanta vanhenee, kaupungit tiivistyvät ja kaupunginosat ja alueet muokkautuvat ja..

Lue lisää
Viisi tärppiä vaativaan korjaushankkeeseen
Marko Latvala / 31.05.2019

Viisi tärppiä vaativaan korjaushankkeeseen

Korjaushankkeessa onnistuminen ei tapahdu sattumalta, eikä varsinkaan vaativassa korjaushankkeessa voi luottaa tuuriin. Alla on viisi tärppiä, joista..

Lue lisää
Putkiremontin hankesuunnittelu pitäisi aloittaa nykyistä aiemmin, paljastaa putkiremonttibarometrikin
Anne Pursiainen / 14.05.2019

Putkiremontin hankesuunnittelu pitäisi aloittaa nykyistä aiemmin, paljastaa putkiremonttibarometrikin

Uusimman putkiremonttibarometrin mukaan 45 prosenttia taloyhtiöistä piti putkistoissa esiin tulleita vuotoja suurimpana syynä käynnistää putkiremontin..

Lue lisää
Tuoteajattelu mullistaa putkiremontin
Katja Soini / 15.04.2019

Tuoteajattelu mullistaa putkiremontin

Putkiremontti koskettaa vuosittain jopa 20 000 suomalaisen arkea. Korjausrakentamisen alalla on jo pitkään tiedetty, että putkiremontit ovat erityistä..

Lue lisää