Välipohjien tyhjentäminen vanhoissa arvotaloissa

Arkkitehdin merkintöjä korjaustyömaalta, osa 1:

Viime vuosina ovat yleistyneet vanhojen välipohjien perusteelliset korjaukset, joissa tyhjennetään välipohjan sisuksista kaikki betoniluurankoon saakka. Muottilaudat, sammaleet, turpeet, sanomalehdet, sahanpurut, rakennusjätteet – mitä ikinä entisaikojen rakentajat sinne keksivät piilottaa. Syynä tyhjennykseen on sisäilmaongelmat tai niiden ehkäisy. Vesivuoto rakenteissa voi saada välipohjaan aikaan epäterveellisiä kasvustoja. Rakenteissa saattaa myös olla haitta-aineita, joista hiljalleen siirtyy huoneilmaan epäpuhtauksia.

Raju ja mahdollisesti yllätyksellinen operaatio

Historiallisessa arvokiinteistössä tyhjennystoimenpide on raju operaatio. Välipohjan rakenteesta ja urakoitsijan käyttämästä kalustosta riippuen tyhjennys voi tapahtua joko ala- tai yläpuolelta. Rakenteeseen jääneitä muottilaudoituksia ei voida poistaa pienestä aukosta, joten käytännössä kaksoislaattapalkiston ylä- tai alalaatta puretaan kokonaan tai lähes kokonaan.

Blogipostaus_600x450 Piritta Hannula

Välipohjien tyhjennys yläkautta. Vanha muottilaudoitus on vielä purkamatta. Pilarit on suojattu kolhuilta.

Ennakkoon tehdyistä rakennetutkimuksista huolimatta saattaa purkuvaiheessa tulla yllätyksiä. Palkisto- ja laattarakenne saattaa osoittautua erilaiseksi kuin on oletettu. Kaksoislaattapalkistoa, alalaattapalkistoa, laippapalkistoa - kaikkia tyyppejä saattaa löytyä saman rakennuksen sisältä. Rakenteissa voi lisäksi olla tutkimuksissa huomaamatta jääneitä haitta-aineita, esimerkiksi asbestipitoista magnesiamassaa. Kaikki yllätykset vaikuttavat rakentamisen aikatauluun ja sitä kautta työmaan kustannuksiin.

Blogipostaus_2 600x450 Piritta Hannula

Kaksoislaatan pintalaatan raudoituksia on jätetty uuden valun tartuntaa varten.

Välipohjia tyhjennettäessä kevyet väliseinät käytännössä puretaan. Omilla perustuksillaan olevat kantavat väliseinät säilyvät. Vanhoissa tiilirakenteissa purkuraja on yleensä selkeä. Toisaalta kevyissäkin rakenteissa saattaa olla jotakin suojeltavaa tai säilytettävää. Tarkkana pitää olla myös paloturvallisuuden kanssa, jos myöhemmin rakennettuja osastoivia seiniä on rakennettu vain lattiapinnasta ylöspäin.

Purkamisella vaikutus myös pintarakenteisiin ja koristeisiin

Blogipostaus_3 600x450 Piritta Hannula

Esille otettu, tyhjennetty ja pölynsidontamaalattu laippapalkisto odottaa uutta täytettä. Takaseinän arvokas seinämaalaus on suojattu vanerikoteloinnilla. Laippapalkiston laipat yhtyvät toisiinsa keskeltä muodostaen salmiakkikuvion.

Vanhan arvokohteen säilytettävät koristeosat ja pintarakenteet ovat vaarassa, kun tehdään rajuja purkuja. Suojauksista huolimatta vanhat kattotasoitteet ja kipsiset koristelistat saattavat tipahtaa, kun yläpuolista välipohjaa tyhjennetään yläkautta. Vanhat porrasaskelmat saattavat olla kiinni välipohjavalussa, jolloin säilytettävät porrasvalut murtuvat välipohjaa avattaessa. Säilytettävän ja purettavan rajapintaan tulisikin kiinnittää erityistä huomiota.

Työ- ja suojausohjeita on vaikea täsmentää ennen kuin purku on käynnistynyt ja liittymäkohdat saatu esiin. Aikataulussa pitäisikin olla varaa purkutyön aikaisiin katselmuksiin, joihin osallistuu rakennesuunnittelijan lisäksi arkkitehti. Käytännössä katselmusten esteenä voi taas olla haitta-ainepurut.

Hyvä ohje suojauksiin löytyy Museoviraston korjauskortistosta nro 21: Rakennusosien työmaa-aikainen suojaus

https://www.museovirasto.fi/fi/palvelut-ja-ohjeet/julkaisut/korjauskortit

 

 

   

Tilaa Vahasen blogitekstit sähköpostiisi

Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 6)
Jari Salonen / 08.03.2021

Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 6)

Seuraamme blogisarjassa Turun Itäharjulla sijaitsevan Jaanin alueen linjasaneeraushankkeen ja maalämpöurakan etenemistä. RTC Vahanen Turku Oy toimii..

Lue lisää
Miten kaupat ja kauppakeskukset saadaan kukoistamaan?
Esa Piispanen / 16.02.2021

Miten kaupat ja kauppakeskukset saadaan kukoistamaan?

Liikerakentamisen tulevaisuudessa nähdään niin uhkia kuin mahdollisuuksiakin. Ala kohtaa monia haasteita, joiden ratkaisemiseksi on seurattava tarkalla..

Lue lisää
Betonirakenteiden kuntotutkimus: Milloin, miksi ja miten?
Tommi Karihtala / 16.02.2021

Betonirakenteiden kuntotutkimus: Milloin, miksi ja miten?

Julkisivujen ja parvekkeiden kuntotutkimukset ovat juuri nyt ajankohtaisia monessa taloyhtiössä. Rakenteita rikkovia menetelmiä vältetään usein..

Lue lisää
Koulurakennuksen onnistunut sisäilmakorjaus
Taru Säteri / 05.02.2021

Koulurakennuksen onnistunut sisäilmakorjaus

– kesän 2021 korjaushankkeiden aloitus viimeistään NYT!

Lue lisää
Miten varmistaa energia-avustuksen saanti?
Matti Hellgrén / 18.01.2021

Miten varmistaa energia-avustuksen saanti?

ARAlta voi hakea edelleen energia-avustusta asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjauksiin. Hakemisessa kannattaa toimia ripeästi. 

Lue lisää
Pyritään välttämään turhat korjaukset: uusi vanha viiltomittaus auttaa muovilattiapäällysteiden kunnon ja korjaustarpeen arvioinnissa
Simo Kinnunen / 30.11.2020

Pyritään välttämään turhat korjaukset: uusi vanha viiltomittaus auttaa muovilattiapäällysteiden kunnon ja korjaustarpeen arvioinnissa

Viime vuosina muovilattiapäällysteisiin liitetyt sisäilmaongelmat ovat olleet tasaisen varmasti esillä uutisotsikoissa. Muovilattiapäällysteiden..

Lue lisää