Välipohjien tyhjentäminen vanhoissa arvotaloissa


1.2.2022 alkaen Vahanen-yhtiöiden tulevat blogitekstit ja kuulumiset löytyvät AFRYn verkkosivuilta.

Arkkitehdin merkintöjä korjaustyömaalta, osa 1:

Viime vuosina ovat yleistyneet vanhojen välipohjien perusteelliset korjaukset, joissa tyhjennetään välipohjan sisuksista kaikki betoniluurankoon saakka. Muottilaudat, sammaleet, turpeet, sanomalehdet, sahanpurut, rakennusjätteet – mitä ikinä entisaikojen rakentajat sinne keksivät piilottaa. Syynä tyhjennykseen on sisäilmaongelmat tai niiden ehkäisy. Vesivuoto rakenteissa voi saada välipohjaan aikaan epäterveellisiä kasvustoja. Rakenteissa saattaa myös olla haitta-aineita, joista hiljalleen siirtyy huoneilmaan epäpuhtauksia.

Raju ja mahdollisesti yllätyksellinen operaatio

Historiallisessa arvokiinteistössä tyhjennystoimenpide on raju operaatio. Välipohjan rakenteesta ja urakoitsijan käyttämästä kalustosta riippuen tyhjennys voi tapahtua joko ala- tai yläpuolelta. Rakenteeseen jääneitä muottilaudoituksia ei voida poistaa pienestä aukosta, joten käytännössä kaksoislaattapalkiston ylä- tai alalaatta puretaan kokonaan tai lähes kokonaan.

Blogipostaus_600x450 Piritta Hannula

Välipohjien tyhjennys yläkautta. Vanha muottilaudoitus on vielä purkamatta. Pilarit on suojattu kolhuilta.

Ennakkoon tehdyistä rakennetutkimuksista huolimatta saattaa purkuvaiheessa tulla yllätyksiä. Palkisto- ja laattarakenne saattaa osoittautua erilaiseksi kuin on oletettu. Kaksoislaattapalkistoa, alalaattapalkistoa, laippapalkistoa - kaikkia tyyppejä saattaa löytyä saman rakennuksen sisältä. Rakenteissa voi lisäksi olla tutkimuksissa huomaamatta jääneitä haitta-aineita, esimerkiksi asbestipitoista magnesiamassaa. Kaikki yllätykset vaikuttavat rakentamisen aikatauluun ja sitä kautta työmaan kustannuksiin.

Blogipostaus_2 600x450 Piritta Hannula

Kaksoislaatan pintalaatan raudoituksia on jätetty uuden valun tartuntaa varten.

Välipohjia tyhjennettäessä kevyet väliseinät käytännössä puretaan. Omilla perustuksillaan olevat kantavat väliseinät säilyvät. Vanhoissa tiilirakenteissa purkuraja on yleensä selkeä. Toisaalta kevyissäkin rakenteissa saattaa olla jotakin suojeltavaa tai säilytettävää. Tarkkana pitää olla myös paloturvallisuuden kanssa, jos myöhemmin rakennettuja osastoivia seiniä on rakennettu vain lattiapinnasta ylöspäin.

Purkamisella vaikutus myös pintarakenteisiin ja koristeisiin

Blogipostaus_3 600x450 Piritta Hannula

Esille otettu, tyhjennetty ja pölynsidontamaalattu laippapalkisto odottaa uutta täytettä. Takaseinän arvokas seinämaalaus on suojattu vanerikoteloinnilla. Laippapalkiston laipat yhtyvät toisiinsa keskeltä muodostaen salmiakkikuvion.

Vanhan arvokohteen säilytettävät koristeosat ja pintarakenteet ovat vaarassa, kun tehdään rajuja purkuja. Suojauksista huolimatta vanhat kattotasoitteet ja kipsiset koristelistat saattavat tipahtaa, kun yläpuolista välipohjaa tyhjennetään yläkautta. Vanhat porrasaskelmat saattavat olla kiinni välipohjavalussa, jolloin säilytettävät porrasvalut murtuvat välipohjaa avattaessa. Säilytettävän ja purettavan rajapintaan tulisikin kiinnittää erityistä huomiota.

Työ- ja suojausohjeita on vaikea täsmentää ennen kuin purku on käynnistynyt ja liittymäkohdat saatu esiin. Aikataulussa pitäisikin olla varaa purkutyön aikaisiin katselmuksiin, joihin osallistuu rakennesuunnittelijan lisäksi arkkitehti. Käytännössä katselmusten esteenä voi taas olla haitta-ainepurut.

Hyvä ohje suojauksiin löytyy Museoviraston korjauskortistosta nro 21: Rakennusosien työmaa-aikainen suojaus

https://www.museovirasto.fi/fi/palvelut-ja-ohjeet/julkaisut/korjauskortit

 

 

   

Tilaa Vahasen blogitekstit sähköpostiisi

Ja PAH! Mitä ne PAHit maassa tekevät?
PAH-tutkimushanke / 27.01.2022

Ja PAH! Mitä ne PAHit maassa tekevät?

Miksi polyaromaattisia hiilivetyjä eli PAH-yhdisteitä on maaperässä ja mitä haittaa niistä on? Tutkitaanko näiden yhdisteiden esiintymistä maaperässä tai..

Lue lisää
Vuosisata ajatonta rakentamisviisautta
Juha Lampi / 27.12.2021

Vuosisata ajatonta rakentamisviisautta

Naulan kantaan -keskustelujaksot ovat olleet minulle kahden viime vuoden aikana rakennetun ympäristön ymmärtämisen ja oivaltamisen korkeakoulua. On ollut..

Lue lisää
Puolet putkiremontin kustannuksista määritetään jo tarveselvitysvaiheessa
Sakari Linnavuori / 10.12.2021

Puolet putkiremontin kustannuksista määritetään jo tarveselvitysvaiheessa

Mistä ja miten putkiremontin hinta muodostuu? Lähdetään liikkeelle siitä, kun taloyhtiö ryhtyy tekemään tarveselvitystä eli kartoittamaan, mitkä kohdat..

Lue lisää
PAH-yhdistepitoiset materiaalit historiallisissa rakenteissa
PAH-tutkimushanke / 21.10.2021

PAH-yhdistepitoiset materiaalit historiallisissa rakenteissa

Vanhemmat perinteiset rakenteet

Perinteiset rakennusmateriaalit ovat olleet pääosin luonnollisia ja hengittäviä materiaaleja. Tutut ja turvalliset..

Lue lisää
Remonttikaveri – olen tukenasi koko korjaushankkeen ajan
Virpi Miettinen / 23.06.2021

Remonttikaveri – olen tukenasi koko korjaushankkeen ajan

Vahasen Remonttikaveri-palvelu on osa taloyhtiöiden korjaushankkeen projektiviestintää. Remonttikaveri on asukkaiden ja osakkaiden oma tukihenkilö..

Lue lisää
Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 8)
Jouni Saarenpää / 15.06.2021

Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 8)

Seuraamme blogisarjassa Turun Itäharjulla sijaitsevan Jaanin alueen linjasaneeraushankkeen ja maalämpöurakan etenemistä. RTC Vahanen Turku Oy toimii..

Lue lisää