Valolla säästöihin

Halogeeni, loistelamppu, pienloistelamppu, energiansäästölamppu… Lähempänä totuutta olisi yksi yhteinen nimitys: energiasyöppö.

Kun saneerauskohteissa päästään vaihtamaan nämä vanhaa tekniikkaa edustavat valaisimet led-lamppuihin, laskelmin on helppoa osoittaa, kuinka paljon energiansäästöä niistä koituu. Kiinteistön laatusertifikaatin haku helpottuu myös, kun valaistus on energiaa säästävää ja ympäristöhaitat ovat minimaalisia.

Pelkästään valaistuksen suora energiansäästö isoissa kohteissa on huomattava, ja ”sivutuotteena” tulee vielä ledien matala lämmöntuotto, eli energiaa säästyy sekä ilmastoinnissa että jäähdytyksessä. Tällaista sivutuottoa on todettu varsinkin jäähalleissa valaisinsaneerauksen yhteydessä. Huomattavasti pienemmällä energialla voidaan pitää jää kovempana kuin ennen suuritehoisin nartrium-, purkaus- tai halogeenilampuin. Ledi ei pehmennä jään pintaa kuten vanhan tekniikan valaisimet.

Omakin toimistomme säästää nyt valaistusaneerauksen jälkeen energiaa melko huomattavan määrän. Ennen toimistomme kulutti vanhalla valaistustekniikalla energiaa yli parisataa tuhatta kilowattituntia vuodessa, ja siitä koitui vuodessa parinkymmenen tuhannen kilogramman hiilidioksidipäästöt. Loisteputkien ja pienloisteputkien vaihto led-tekniikkaan on laskennallisesti ilman mittaustuloksia enää parikymmentä tuhatta kilowattihtuntia vuodessa ja energiankäytön hiilidioksidipäästöt ovat vain viitisen tuhatta kilogrammaa.

Tässä on selvästi nähtävissä energiansäästö ja toimistomme ympäristökuormituksen ja hiilijalanjäljen valtaisa pieneneminen. Vuositasolla myös euromääräinen säästö on huomattava! Tämä on hyvä esimerkki hallitusta ja laadukkaasti toteutetusta valaistuksen saneerauksesta, jolla on suuria merkitys niin kiinteistön omistajalle, vuokralaiselle kuin koko maailmalle. Energiasäästön lisäksi valaistuksen laatu paranee ja tilat raikastuvat, mikä lisää hyvinvointia ja työssäjaksamista.

Ledeillä saavutetaan monenlaisia säästöjä vanhaan tekniikkaan verrattuna, selvää säästöä energiankulutuksessa, ja lisäksi uuteen tekniikkaan vaihto on huomattava ympäristöteko. Rahaa ja ympäristöä voi säästää kotonakin vaihtamalla valaisimiin led-polttimot. Saatavana on suuri joukko erilaisia led-valonlähteitä yleisimmillä lampunkannoilla. Muutos on pieni askel lampulle, mutta valtava harppaus maapallolle!

Eri valonlähteiden tehot vertailussa

Tässä suuntaa-antava taulukko led-lamppujen tehoista. Tätä taulukkoa voit käyttää valitessasi itsellesi led-valaisimia vanhempien hehkulamppujen tai energiansäästölamppujen (pienloistelamppu) tilalle:

Led-lamppu Pienloistelamppu Hehkulamppu
2W 4W 10-15W
3W 5W 20W
3W spottivalo 7W ES-spotti 25W halogeenispotti
4W 7W 25W
4W spottivalo 9W ES-spotti 35W alogeenispotti
5W 9W 30W
7W 11W 50W
9W 15W 60-70W
11W 17W 75W->

 

Haluatko sinäkin säästää kustannuksissa ja energiankulutuksessa?

Tutustu valaistussuunnittelun palveluumme!

   

Tilaa Vahasen blogitekstit sähköpostiisi

Asuinrakennuksen energiatehokkuus kuntoon – ja vielä valtion tukemana
Markus Eklund / 21.01.2020

Asuinrakennuksen energiatehokkuus kuntoon – ja vielä valtion tukemana

Suomen kunnianhimoinen tavoite on saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä. Hiilineutraalius merkitsee, että hiilidioksidipäästöjä syntyisi..

Lue lisää
5 tapaa pilata taloyhtiön putkiremontti
Anne Pursiainen / 21.03.2019

5 tapaa pilata taloyhtiön putkiremontti

Mikä varsinkin putkiremontissa voi mennä pieleen ja millaisilla päätöksillä toisaalta onnistutaan?

Lue lisää
Remontissa ei kannata säästää asumismukavuuteen ja turvallisuuteen vaikuttavissa asioissa
Tenho Palmroth / 05.12.2018

Remontissa ei kannata säästää asumismukavuuteen ja turvallisuuteen vaikuttavissa asioissa

Vaikka omia asuntoja remontoidaan ahkerasti ajan mieltymysten mukaan, harvalla osakkaalla on laaja-alaista kokemusta taloyhtiön linjasaneerauksesta...

Lue lisää
Tarveselvitys kertoo, mitä taloyhtiön pitää tietää sähköautojen latauksesta
Siinto Kangas / 12.10.2018

Tarveselvitys kertoo, mitä taloyhtiön pitää tietää sähköautojen latauksesta

Sähköautoja tulee liikenteeseen koko ajan enemmän, ja tämä aiheuttaa päänvaivaa ja toimenpiteitä myös taloyhtiöille. Tarvitaanko latauspisteitä ja..

Lue lisää
Kiinteistöjen talotekniikan etähallinta on tätä päivää
Jesse Nieminen / 19.08.2018

Kiinteistöjen talotekniikan etähallinta on tätä päivää

Kiinteistöjen yhdistäminen verkkoon ei ole enää pelkkää tieteiskirjallisuutta. Asuntojen ja toimitilojen etähallinnasta on tullut luonnollinen osa..

Lue lisää
Toimiva ja oikein käytetty talotekniikka on sopivien sisäolosuhteiden ja energiatehokkuuden edellytys
Tapio Matila / 19.08.2018

Toimiva ja oikein käytetty talotekniikka on sopivien sisäolosuhteiden ja energiatehokkuuden edellytys

Ihmiset viettävät nykyään jopa 90 % ajastaan sisällä. Ilman laatu on siis merkittävässä roolissa, sillä nimittäin voi olla pitkäkestoisia vaikutuksia..

Lue lisää