Valolla säästöihin


1.2.2022 alkaen Vahanen-yhtiöiden tulevat blogitekstit ja kuulumiset löytyvät AFRYn verkkosivuilta.

Halogeeni, loistelamppu, pienloistelamppu, energiansäästölamppu… Lähempänä totuutta olisi yksi yhteinen nimitys: energiasyöppö.

Kun saneerauskohteissa päästään vaihtamaan nämä vanhaa tekniikkaa edustavat valaisimet led-lamppuihin, laskelmin on helppoa osoittaa, kuinka paljon energiansäästöä niistä koituu. Kiinteistön laatusertifikaatin haku helpottuu myös, kun valaistus on energiaa säästävää ja ympäristöhaitat ovat minimaalisia.

Pelkästään valaistuksen suora energiansäästö isoissa kohteissa on huomattava, ja ”sivutuotteena” tulee vielä ledien matala lämmöntuotto, eli energiaa säästyy sekä ilmastoinnissa että jäähdytyksessä. Tällaista sivutuottoa on todettu varsinkin jäähalleissa valaisinsaneerauksen yhteydessä. Huomattavasti pienemmällä energialla voidaan pitää jää kovempana kuin ennen suuritehoisin nartrium-, purkaus- tai halogeenilampuin. Ledi ei pehmennä jään pintaa kuten vanhan tekniikan valaisimet.

Omakin toimistomme säästää nyt valaistusaneerauksen jälkeen energiaa melko huomattavan määrän. Ennen toimistomme kulutti vanhalla valaistustekniikalla energiaa yli parisataa tuhatta kilowattituntia vuodessa, ja siitä koitui vuodessa parinkymmenen tuhannen kilogramman hiilidioksidipäästöt. Loisteputkien ja pienloisteputkien vaihto led-tekniikkaan on laskennallisesti ilman mittaustuloksia enää parikymmentä tuhatta kilowattihtuntia vuodessa ja energiankäytön hiilidioksidipäästöt ovat vain viitisen tuhatta kilogrammaa.

Tässä on selvästi nähtävissä energiansäästö ja toimistomme ympäristökuormituksen ja hiilijalanjäljen valtaisa pieneneminen. Vuositasolla myös euromääräinen säästö on huomattava! Tämä on hyvä esimerkki hallitusta ja laadukkaasti toteutetusta valaistuksen saneerauksesta, jolla on suuria merkitys niin kiinteistön omistajalle, vuokralaiselle kuin koko maailmalle. Energiasäästön lisäksi valaistuksen laatu paranee ja tilat raikastuvat, mikä lisää hyvinvointia ja työssäjaksamista.

Ledeillä saavutetaan monenlaisia säästöjä vanhaan tekniikkaan verrattuna, selvää säästöä energiankulutuksessa, ja lisäksi uuteen tekniikkaan vaihto on huomattava ympäristöteko. Rahaa ja ympäristöä voi säästää kotonakin vaihtamalla valaisimiin led-polttimot. Saatavana on suuri joukko erilaisia led-valonlähteitä yleisimmillä lampunkannoilla. Muutos on pieni askel lampulle, mutta valtava harppaus maapallolle!

Eri valonlähteiden tehot vertailussa

Tässä suuntaa-antava taulukko led-lamppujen tehoista. Tätä taulukkoa voit käyttää valitessasi itsellesi led-valaisimia vanhempien hehkulamppujen tai energiansäästölamppujen (pienloistelamppu) tilalle:

Led-lamppu Pienloistelamppu Hehkulamppu
2W 4W 10-15W
3W 5W 20W
3W spottivalo 7W ES-spotti 25W halogeenispotti
4W 7W 25W
4W spottivalo 9W ES-spotti 35W alogeenispotti
5W 9W 30W
7W 11W 50W
9W 15W 60-70W
11W 17W 75W->

 

Haluatko sinäkin säästää kustannuksissa ja energiankulutuksessa?

Tutustu valaistussuunnittelun palveluumme!

   

Tilaa Vahasen blogitekstit sähköpostiisi

Vuosisata ajatonta rakentamisviisautta
Juha Lampi / 27.12.2021

Vuosisata ajatonta rakentamisviisautta

Naulan kantaan -keskustelujaksot ovat olleet minulle kahden viime vuoden aikana rakennetun ympäristön ymmärtämisen ja oivaltamisen korkeakoulua. On ollut..

Lue lisää
Puolet putkiremontin kustannuksista määritetään jo tarveselvitysvaiheessa
Sakari Linnavuori / 10.12.2021

Puolet putkiremontin kustannuksista määritetään jo tarveselvitysvaiheessa

Mistä ja miten putkiremontin hinta muodostuu? Lähdetään liikkeelle siitä, kun taloyhtiö ryhtyy tekemään tarveselvitystä eli kartoittamaan, mitkä kohdat..

Lue lisää
Talotekniikka on olennainen osa muuntojoustavien toimitilojen suunnittelua
Jesse Paakkari / 20.10.2021

Talotekniikka on olennainen osa muuntojoustavien toimitilojen suunnittelua

Nykyaikaisilta toimitiloilta edellytetään muuntojoustavuutta, ja jouston tarve vain kasvaa, kun etä- ja tiimityö yleistyvät. Muuntojoustavuudella..

Lue lisää
4 vinkkiä kiinteistön turvallisuuden ja turvajärjestelmien parantamiseen
Janne Noponen / 13.09.2021

4 vinkkiä kiinteistön turvallisuuden ja turvajärjestelmien parantamiseen

Kiinteistön turvallisuusjärjestelmiä pidetään pahimmillaan pelkkänä menoeränä. Se ei ole yllätys sillä usein järjestelmät ovat hankalia ylläpitää eivätkä..

Lue lisää
Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 8)
Jouni Saarenpää / 15.06.2021

Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 8)

Seuraamme blogisarjassa Turun Itäharjulla sijaitsevan Jaanin alueen linjasaneeraushankkeen ja maalämpöurakan etenemistä. RTC Vahanen Turku Oy toimii..

Lue lisää
Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 7)
Jere Kotikivi / 29.04.2021

Turun Jaanin alueen ryhmäkorjaushankkeessa tapahtunutta (osa 7)

Seuraamme blogisarjassa Turun Itäharjulla sijaitsevan Jaanin alueen linjasaneeraushankkeen ja maalämpöurakan etenemistä. RTC Vahanen Turku Oy toimii..

Lue lisää